Τρεις γυναικείες φιγούρες μας τοποθετούν πίσω στον εικοστό αιώνα!

Με αφορμή την επέτειο εκατό χρόνων από τη λήξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, γίνονται διάφορες εκδηλώσεις μέσα από τις οποίες γνωρίζουμε καλύτερα τα γεγονότα εκείνης της εποχής.

Μια από αυτές τις εκδηλώσεις ήταν και η ομιλία που έγινε τη Δευτέρα 18 Ιουνίου στη Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στα πλαίσια του Summer Nostos Festival 2018, με θέμα «100 χρόνια από το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Αλλάζοντας τόπους: μετακινήσεις και μετατοπίσεις στον καιρό του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου».

Με τον Δημήτρη Δημητρόπουλο (μέλος Εφορευτικού Συμβουλίου της Ελληνικής Βιβλιοθήκης) για συντονιστή, τρεις γυναικείες μορφές ανέλαβαν να μας ταξιδέψουν ακριβώς έναν αιώνα πίσω: η Έλλη Λεμονίδου, Επίκουρη Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Πατρών, η Λένα Κορμά, Επιστημονικό μέλος από τη Γαλλική Σχολή Αθηνών και η Έφη Γαζή, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιστορίας του Πανεπιστημίου της Πελοποννήσου.

Ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος θεωρείται ένα ορόσημο στην παγκόσμια πορεία καθώς μετέβαλε τον κόσμο τόσο πολιτικά όσο και κοινωνικά. Αμέτρητες ζωές χάθηκαν, ανάμεσά τους και πολλοί άμαχοι, όχι μόνο από τις μάχες, αλλά και από τις ασθένειες εκείνης της εποχής.

Το Summer Nostos Festival 2018 γιόρτασε τα 100 χρόνια από το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου με μια ενδιαφέρουσα ομιλία

Credits: Ανδρέας Σιμόπουλος

Αλλαγές έγιναν καθώς πολλοί πληθυσμοί μετακινήθηκαν για να εγκατασταθούν κάπου αλλού ή για να επαναπατριστούν. Άλλοι, όπως στη περίπτωση της Ελλάδας ήρθαν ως πρόσφυγες. Παράλληλα, ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος θεωρήθηκε ο πόλεμος που καταστρέφει τις μεγάλες αυτοκρατορίες και νέες πόλεις αναγεννιούνται και ιδρύονται, αλλάζοντας πλήρως την ροή της ευρωπαϊκής ιστορίας.

Ήταν μια συζήτηση αφιερωμένη στις πληθυσμιακές μετακινήσεις και ο τρόπος που αυτές επηρέασαν τόσο το πολιτικό όσο και το κοινωνικό επίπεδο. Σε αυτή την ομιλία, οι λάτρεις της ιστορίας του 20ου αιώνα, όπως και εγώ, θυμήθηκαν και γνώρισαν επίσης κάποιες κρυφές πτυχές της και δόθηκαν απαντήσεις σε ερωτήματα όπως, «πώς;», «τί;» και «γιατί;» έγινε κάθε κίνηση.

Το πρόγραμμα του Summer Nostos Festival, έκτος από καλλιτεχνικές δράσεις που αφορούν άτομα κάθε ηλικίας και ενδιαφέροντος, δημιουργεί ερωτήματα αλλά λύνει και απορίες σε όσους ενδιαφέρονται για περισσότερο φιλοσοφικά ζητήματα και πτυχές της καθημερινότητας.

 

Σχόλια