Είτε καθίσεις σπίτι είτε έχεις όρεξη για βόλτα σου έχουμε τη λύση για αυτό το Σαββατοκύριακο!

Επιμέλεια: Μαριλίτσα Κωνσταντοπούλου

Πλησιάζοντας στα τέλη του Ιουνίου δύσκολα μπορούμε να φανταστούμε κάτι άλλο πέραν της θάλασσας σαν ιδανική επιλογή χαλάρωσης. Κι όμως, για τους αναγκαστικά, ή και ηθελημένα, σπιτόγατους υπάρχει εναλλακτική επιλογή.

1. Σινεφίλ Επιλογές

Η τριλογία του Richard Linklane με τους Ethan Hawke και Julie Delpy, Before Sunrise (1995), Before Sunset (2004) και Before Midnight (2013) που παρακολουθεί σε διάστημα 18ετίας τις ζωές δύο περιπλανώμενων χαρακτήρων που ξόδεψαν μια ζωή αναζητώντας το συναίσθημα που γέννησε μια βραδιά στη Βιέννη. Δρόμοι ξέχωροι που σμίγουν υπό το πέπλο της σύμπτωσης. Μια ανθρώπινη σχέση στην εξέλιξή της και το φυσικό τέλος, γέννηση, ακμή, παρακμή.

Before Sunrise (1995): Δύο άγνωστοι μεταξύ τους νέοι, ένα κορίτσι και ένα αγόρι, επιβάτες του ίδιου τρένου στην Ευρώπη, συναντιούνται τυχαία, γνωρίζονται και περνούν μαζί ένα βράδυ στη Βιέννη. Μπορεί η μαγεία μίας απρόσμενης βραδιάς με έναν ρομαντικό ξένο που δε θα ξανασυναντήσεις να μείνει για πάντα στην μνήμη αλλά και στην καρδιά σου;

Before Sunset (2004): Εννέα χρόνια αργότερα, διαφορετικές επιλογές που δε στάθηκαν ικανές να οδηγήσουν στην πολυπόθητη ευτυχία, ένα βιβλίο αφιέρωμα στην ανάμνηση που ο χρόνος έκρινε αναντικατάστατη και κάλεσμα στη ζωντανή απεικόνιση της πληρότητας. Παρίσι.

Προτάσεις για ένα χαλαρό Σαββατοκύριακο: Μαριλίτσα

Before Midnight (2013): Άλλα εννέα χρονιά μετά και συνολικά δύο περίπου δεκαετίες αργότερα από την πρώτη γνωριμία. Σκηνικό το εκπληκτικό μεσσηνιακό τοπίο. Άρωμα Ελλάδας πλαισιώνει την τελευταία πράξη ενός μεγάλου έρωτα τοποθετώντας μας στην πραγματικότητα όπως είναι, χωρίς τις φιοριτούρες του εξιδανικευμένου, μιας πραγματικότητας φυσικής, αληθινής.

Εάν έχεις δει την τριλογία, είναι μια καλή ευκαιρία να την ξαναδείς, αλλιώς μη χάσεις ευκαιρία να τη δεις!

2. Βιβλιοαναγνώσεις

Εξήντα εκθέσεις παιδιών Δημοτικού που συλλέχθηκαν και επιμελήθηκαν σε βάθος δεκαετίας, ανθολογημένες και φροντισμένες από τον Ναπολιτάνο δάσκαλο Μαρτσέλο Ντ’ Όρτα.

«Εγώ ελπίζω να τη βολέψω»: Μια συλλογή διασκεδαστικών, κωμικών και συγχρόνως απελπισμένων εκθέσεων παιδιών που μέσα από τα αθώα μάτια τους μιλούν για μια άλλη Ιταλία, πολύ πιο διαφορετική από αυτή που έχουμε στο μυαλό μας, πολύ πιο ξεχασμένη, την Ιταλία του Νότου. Αντιθέσεις, φτώχεια, ελπίδα, εκπληκτικά παιδικά όνειρα δοσμένα με τον πιο αγνό και ειλικρινή τρόπο, μέσα από τις ατόφιες διηγήσεις των ίδιων των παιδιών.

«Για το γουρούνι ο χειμώνας είναι μια άσχημη εποχή. Το Γενάρη, όταν έχει χοντρύνει αρκετά, χτυπάει η τελευταία ώρα του. Αυτός είναι σα να άκουγε μια φωνή στον αέρα να του λέει:-Θέλουνε να σε σφάξουνε! Θέλουνε να σε σφάξουνε! Αλλά ο άνθρωπος έρχεται πάντα και το σέρνει, το χτυπάει, του στρίβει την ουρά και στο τέλος το σκοτώνει. Μετά που το έχει σκοτώσει, ούτε και τότε είναι ευχαριστημένος! Το κόβει χίλια κομμάτια, και το κάνει λουκάνικα, ζαμπόν, μπέικον, χοιρομέρι, λίπος, μουρταδέλα, κεφτέδες από αίμα, λαρδί ακόμα και οδοντόβουρτσες.

Γι’ αυτό σε μένα το ζώο που προτιμάω είναι αυτό, γιατί απ΄ αυτόν δεν πετάμε τίποτα!»

 

«Όταν οι φίλοι μου έρχονται να με βρούνε, γελάνε πάντα με το σπίτι μου που είναι ρημάδι, αλλά μετά στο τέλος παίζουνε πάντα με τις κότες μου!

Εγώ το αγαπάω το σαραβαλιασμένο σπίτι μου, το έχω συμπαθήσει, νιώθω σαραβαλιασμένος και γω!

Αν όμως πιάσω δεκατριάρι με δισεκατομμύρια, θα μου αγοράσω ένα σπίτι ολοκαίνουργιο, και το σαραβαλιασμένο θα το χαρίσω στον Πασκουάλε.»

3. Για τους μουσικόφιλους

Αυτό το Σάββατο στο πλαίσιο του EJEKT FESTIVAL 2018 έρχεται στην Πλατεία Νερού στο Φάληρο Αττικής το εκκεντρικό rock συγκρότημα με τις πολλαπλές επιρροές, τους προκλητικούς ρυθμούς, τους λυρικούς στίχους, την υπαρξιακή ποίηση. Nick Cave & The Bad Seeds.

Μετά την άκρως επιτυχημένη συναυλία της 16ης Νοεμβρίου στο Tae Kwon Do που χαρακτηρίστηκε ως το πιο εκκωφαντικό sold out των τελευταίων χρόνων, επιστρέφουν για να χαρίσουν σε όσους αποφασίσουν να πάνε να τους παρακολουθήσουν μια ξεχωριστή μουσική βραδιά. Εισιτήρια ακόμη διαθέσιμα! Την σκηνή μοιράζονται οι EDITORS, οποίοι για μια ακόμα φόρα θα δώσουν μια μεγάλη δόση ενεργείας στην εξέλιξη της βραδιάς.

4. Κυριακάτικη βόλτα στην εξοχή

Στο κέντρο της Αθήνας και συγκεκριμένα στο Γουδή ακριβώς πίσω από το Θέατρο Badminton βρίσκεται ένα καταπράσινο πάρκο το όποιο προσφέρεται για υπέροχα κυριακάτικα πικ νικ. Πολύ περισσότερο που αυτή τη μορφή εξοχής μπορεί να συναντήσει κανείς στην πόλη της Αθήνας χωρίς να χρειαστεί να πάρει τα βουνά αναζητώντας τον κατάλληλο προορισμό για ένα γεύμα στην εξοχή.

Ακόμα, αν είστε τυχεροί μπορεί κατά την διάρκεια του γεύματός σας να απολαύσετε παράλληλα κάποια από τις διαφορετικές, αλλά εξίσου ενδιαφέρουσες, εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Δήμος Ζωγράφου στον χώρο αυτό, όπως ανθοκομικές εκθέσεις, συναυλίες και άλλες δράσεις.

 

Σχόλια