Το σύστημα επεκτάθηκε σχεδόν σ’ όλη τη χώρα!

Δεν είναι κάτι καινούριο αυτό, αφού τα τελευταία 5 χρόνια στην Εσθονία και συγκεκριμένα στην πρωτεύουσά της η επιβίβαση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς είναι δωρεάν. Φυσικά αυτό συνέβη μετά από δημοψήφισμα με το 75% να απαντά θετικά στη δωρεάν μετακίνηση!

Το μόνο που έπρεπε να κάνουν οι πολίτες είναι να πληρώσουν 2 ευρώ ως κάτοικοι της πόλης και να πάρουν την «πράσινη κάρτα» τους. Βέβαια, όλοι οι κάτοικοι άλλων πόλεων, όπως και οι τουρίστες πληρώνουν κανονικά κόμιστρο για τα Μέσα αν τα χρησιμοποιήσουν.

Το συγκεκριμένο, πρόγραμμα είναι τόσο δημοφιλές που η κυβέρνηση της Εσθονίας σκοπεύει να υπάρξει και ένα δωρεάν λεωφορείο με το οποίο μπορείς να ταξιδέψεις σ’ ολόκληρη την χώρα!

Από 1η Ιουλίου σε αρκετές περιφέρειες στην Εσθονία οι πολίτες μπορούν να χρησιμοποιούν δωρεάν τις συγκοινωνίες 24 ώρες το 24ωρο, 7 μέρες την εβδομάδα.

Βέβαια, δεν συμφώνησαν όλες οι περιφέρειες στην δωρεάν μετακίνηση των πολιτών, αλλά πλέον έχει δημιουργηθεί ένα ένα πολύ μεγάλο δίκτυο σε όλη την χώρα.

Βλέποντας το παραπάνω παράδειγμα, κάποιες πόλεις σε Γαλλία και Γερμανία εξετάζουν το ενδεχόμενο να χρησιμοποιούν οι πολίτες δωρεάν τα ΜΜΜ, με στόχο να μειωθεί η μόλυνση του περιβάλλοντος από τα αυτοκίνητα. Στην Ουαλία πάλι υπάρχει ένα δωρεάν λεωφορείο που λειτουργεί τα Σαββατοκύριακα.

Έχοντας στο νου τους το επιτυχημένο παράδειγμα της Εσθονίας λέτε να αποκτήσουν και άλλες χώρες δωρεάν συγκοινωνίες;

Φωτογραφία: REUTERS/Ints Kalnins

Σχόλια