Αυτές οι ταινίες, η κάθε μια για διαφορετικό λόγο, ξεχωρίζουν και είναι σίγουρο ότι θα πρέπει κάποια στιγμής να τις δεις.

Ας δούμε ποιες είναι αυτές:

La Vita e Bella– Η ζωή είναι ωραία

Πρόκειται για μια ιταλική κοινωνική ταινία του Roberto Benigni που ισορροπεί ανάμεσα στο δράμα και την κωμωδία. Ως θέμα της έχει το Ολοκαύτωμα και τη ζωή των Εβραίων στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Πιο συγκεκριμένα, ο Guildo (Roberto Benigni), ένας Εβραίος βιβλιοπώλης ερωτεύεται τη Dora (Nicoletta Braschi), μια όμορφη δασκάλα, την οποία παντρεύεται. Γρήγορα αποκτούν ένα γιο τον Joshua (Giorgio Cantarini).

Η ζωή τους μέλλει να αλλάξει ριζικά, όταν τους στέλνουν με τρένο στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Ο Guildo και ο γιος του στέλνονται στο ίδιο στρατόπεδο, ενώ χωρίζονται με τη μητέρα του Joshua.

Ο πρωταγωνιστής, αποφασισμένος να μην καταστρέψει την αθωότητα του γιου του, επινοεί ένα παιχνίδι, στο οποίο νικητής θα στεφθεί αυτός που θα αντέξει πιο υπομονετικά τις κακουχίες και τις αγριότητες του στρατοπέδου και θα έχει ως έπαθλο ένα αληθινό τανκ. Η συνέχεια του παιχνιδιού στο τέλος της ταινίας…

Οι καλύτερες ταινίες που αξίζει να δεις τουλάχιστον μια φορά στη ζωή σου!

Γιατί αξίζει να τη δεις;

Πρόκειται για ένα αριστούργημα! Καταδεικνύει καθαρότατα τον ακατάπαυστο αγώνα του ανθρώπου για επιβίωση και αποτελεί έναν ύμνο για την ομορφιά της ζωής. Προκαλεί στο θεατή προβληματισμό και θλίψη για το ρατσισμό και την άδικη θανάτωση, όχι μόνο των Εβραίων, αλλά και οποιουδήποτε θεωρούνταν διαφορετικός από το φασιστικό καθεστώς.

Επιπλέον, τον οπλίζει με αποτροπιασμό σε κάθε σύγχρονη μορφή ρατσισμού. Βλέποντας την ταινία τα συναισθήματα εναλλάσονται διαρκώς από χαρά σε δάκρυα και το αντίστροφο.

American history X- Μαθήματα Αμερικάνικης Ιστορίας

Πρόκειται για αμερικανική δραματική ταινία του 1998 σε σκηνοθεσία Tony Kaye, με πρωταγωνιστή τον Έντουαρντ Νόρτον. Η ταινία αφηγείται τη ζωή δύο αδερφών, του Ντέρεκ και του Ντάνιελ Βίνγιαρντ. Και οι δύο είναι λαμπροί και χαρισματικοί μαθητές, αλλά ο Ντέρεκ, μετά τη δολοφονία του πατέρα του από έναν μαύρο έμπορο ναρκωτικών κατά τη διάρκεια κατάσβεσης σε δυτική συνοικία, προσχωρεί σε ένα νεο-ναζιστικό κίνημα.

Το μίσος που τον έχει κυριεύσει τον οδηγεί στο να σκοτώσει δύο μαύρους, μέλη συμμορίας, που προσπαθούσαν να του κλέψουν το φορτηγάκι του και καταδικάζεται σε τρία χρόνια φυλάκισης για ανθρωποκτονία εν βρασμώ ψυχής.

Η ιστορία προβάλλει πως ο Ντάνι επηρεάζεται από τις πράξεις και την ιδεολογία του μεγαλύτερου αδερφού του και πως ο Ντέρεκ, ριζικά αλλαγμένος από τις εμπειρίες του στη φυλακή, προσπαθεί να αποτρέψει τον αδερφό του από τα ίδια λάθη που έκανε αυτός στο παρελθόν.

Γιατί αξίζει να τη δεις;

Πρόκειται για μια ταινία που μιλάει με ωμό, βίαιο και βαθιά ειλικρινή τρόπο για τη βία, το μίσος, το ρατσισμό, την επίθεση στον ξένο, τον αδύναμο, το διαφορετικό. Το θέμα που παρουσιάζει η ταινία είναι επίκαιρο, καθώς η ανάπτυξη νεοναζιστικών ομάδων είναι αξιοσημείωτη τα τελευταία χρόνια.

Ο κυνισμός των σκηνών της ταινίας κάνει εμφανή τη σκληρότητα και τη ματαιότητα του ναζισμού. Ένας συγκλονιστικός Έντουαρντ Νόρτον που από απίστευτα μισητός, καταφέρνει να γίνει συμπαθής, μέχρι το τέλος της ταινίας.

Desert flower- To λουλούδι της ερήμου

Πρόκειται για την αληθινή συγκλονιστική ιστορία της νομάδας Γουόρις Ντίρι από τη Σομαλία, η οποία σε ηλικία 12 ετών, το έσκασε από τους γονείς της, για να γλιτώσει από έναν γάμο που δεν ήθελε, με έναν 70χρονο άνδρα.

Με τη βοήθεια της γιαγιάς της, κατέληξε καθαρίστρια στο Λονδίνο. Με την τυχαία γνωριμία της με τον φωτογράφο Τέρι Ντόναλντσον, κατάφερε να γίνει από τα πιο επιτυχημένα μοντέλα των τελευταίων δεκαετιών και Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως του ΟΗΕ.

Η ταινία βασίζεται πάνω σε δυο άξονες: στο πέρασμα μιας παράνομης μετανάστριας από τη Σομαλία στον ξένο και μοντέρνο δυτικό κόσμο και στην ανάγκη μιας γυναίκας να διεκδικήσει μια φυσιολογική σεξουαλική ζωή τόσο για τον εαυτό της, όσο και για εκατομμύρια γυναίκες σε όλο τον κόσμο που δέχονται την εθιμοτυπική κλειτοριδεκτομή. Μερικές σκηνές είναι τόσο αληθινές που θα σε συνεπάρουν.

Γιατί αξίζει να τη δεις;

Πρόκειται για μια ταινία που προσπαθεί να αφυπνίσει τον κόσμο σχετικά με αυτό το αρχέγονο και ειδεχθές έθιμο, της κλειτοριδεκτομής. Αξίζει να σημειωθεί  ότι η πρακτική εφαρμόζεται σε 28 χώρες της Αφρικής, αλλά και σε χώρες της Ασίας και της Ευρώπης, με μεγάλες μεταναστευτικές κοινότητες.

Κινητοποιεί τις γυναίκες να πολεμούν για τα δικαιώματα τους και να παλεύουν για την αυτοτέλεια τους. Προσπαθεί να καταδείξει την καταπάτηση των δικαιωμάτων των γυναικών, τους περιορισμούς που υφίστανται και τον εξευτελισμό της ανθρώπινης φύσης. 

Παράλληλα, αποδεικνύει πως κάθε γυναίκα που σέβεται τον εαυτό της και μάχεται απέναντι στις δυσκολίες που η κοινωνία της θέτει, μπορεί με την αντίσταση της να πετύχει.

V for Vendetta

Σε μια Αγγλία του μέλλοντος, η οποία κυβερνάται από νεοναζιστικό καθεστώς, η Ίβι, μια ασήμαντη υπάλληλος, μυείται στις ιδέες της αντίστασης από τον V, το μασκοφόρο επαναστάτη που έχει ως πρότυπό του τον Γκάι Φοκς, ένα συνωμότη του 17ου αιώνα, ο οποίος αποπειράθηκε να ανατινάξει το αγγλικό κοινοβούλιο στις 5 Νοεμβρίου του 1605. Διασκευή ενός κόμικ των Ντέιβιντ Λόιντ και Άλαν Μουρ από τους αδελφούς Γουακόφσκι.

Γιατί αξίζει να τη δεις;

Τα θέματα που θίγει, όπως οι διεφθαρμένες κυβερνήσεις, τα απολυταρχικά καθεστώτα, ο φασισμός, δυστυχώς αποτελούν μέρος της σημερινής πραγματικότητας. Ο μασκοφόρος V αντιπροσωπεύει την ιδέα της επανάστασης.

Η ταινία παρακινεί το θεατή να επαναστατήσει σε οτιδήποτε τον κάνει ανελεύθερο. Εξάλλου, προσπαθεί να κάνει εμφανές πως για να αλλάξει ο κόσμος, πρέπει ο καθένας από εμάς να μάχεται για την αλλαγή. Η μικρή αλλαγή που φέρει ο καθένας μας στον κόσμο, παρακινεί στη συλλογική αλλαγή του κόσμου.

 

Σχόλια