Ένας mini οδηγός για μερικά μόνο από τα μικρά βιβλιοπωλεία του Ηρακλείου και του Ρεθύμνου, που αξίζει να επισκεφτείτε! Εκεί που τα μικρά πράγματα έχουν μεγάλη ψυχή

Τα μικρά βιβλιοπωλεία δεν είναι μερικά ακόμη μαγαζιά, αλλά φιλόξενοι και ζεστοί χώροι, έτοιμοι να προσφέρουν στους επισκέπτες τους μοναδικές στιγμές ξεφυλλίσματος και λογοτεχνικών περιηγήσεων.

Αυτά τα μικρά “μπιζουδάκια” , καθένα από τα οποία έχει τη δική του προσωπικότητα, προσπαθούν να προωθήσουν το βιβλίο, φροντίζοντας τους αναγνώστες κάθε γειτονιάς, γωνιάς ή μικρή στοάς. Μπορεί να χαρακτηρίζονται μικρά λόγω του περιορισμένου χώρου τους, επιλέγουν όμως με πολλή προσοχή και σεβασμό τα βιβλία που θα φιλοξενηθούν στα ράφια τους.

Έτσι, κάθε είσοδος σε αυτά μοιάζει σαν μια άλλη κυριακάτικη συνάντηση με ένα αγαπημένο πρόσωπο.

Ο βιβλιοπώλης ή βιβλιοπώλισσα κατά πάσα πιθανότητα θα σε θυμούνται, γιατί για εκείνους δεν είσαι ακόμη ένας πελάτης. Και κατά αυτό τον τρόπο, πριν καν το καταλάβεις, μπορεί να βρεθείς από τη μια στιγμή στην άλλη να συζητάς μαζί τους για όσα έχεις διαβάσει, για το τι σου αρέσει ή όχι.

Μέσα τους λοιπόν ανθίζει όχι μόνο ο πολιτισμός, αλλά και η ουσιαστική επικοινωνία, καθώς εκεί μπορείς να μοιραστείς τις αναζητήσεις σου, να γελάσεις και  να ακούσεις. εισπράττοντας τη γνώση και την αγάπη των ιδιοκτητών τους για αυτό που κάνουν.

Με αφορμή λοιπόν τα παραπάνω, καθώς και την Ημέρα Μικρών Βιβλιοπωλείων (28.04) πάμε να κάνουμε #miavoltastamikra, τα δικά μου αγαπημένα μικρά στο Ηράκλειο και το Ρέθυμνο!

1.Πολύγραφος

O “Πολύγραφος”, ένα από τα πιο χαρισματικά βιβλιο-στέκια του Ηρακλείου επί της οδού Χάνδακος,  ανήκει στον Αλέξανδρο, έναν άνθρωπο που μιλάει για τα βιβλία με τόση γνώση και κυρίως με ατέρμονη αγάπη. Κάθε του βιβλίο ένας μικρός θησαυρός, μια νέα περιπέτεια, μια ευχάριστη γνωριμία. Πέρα από τις εξαιρετικές εκδόσεις που κρύβει μέσα του, έτοιμες να ικανοποιήσουν ακόμη και τον πιο απαιτητικό αναγνώστη κάθε ηλικίας, ο χώρος θα μπορούσε πολύ εύκολα να χαρακτηριστεί ως μια φρέσκια καλλιτεχνική πρόταση. Από τη βιτρίνα που σε μαγνητίζει ως τον τρόπο με τον οποίο τα βιβλία «ξεκουράζονται» πάνω στο ξύλο και το περιτύλιγμα των βιβλίων , όλα μαρτυρούν την αγάπη για το βιβλίο και το διάβασμα.

Αν λοιπόν βρεθείτε ή μένετε στο Ηράκλειο, μη ξεχάσετε να επισκεφτείτε τον Πολύγραφο για … ανεφοδιασμό!

2. Φωτόδεντρο

Ένα “ψαγμένο” βιβλιοπωλείο με ιδιαίτερο χαρακτήρα και φιλικούς ανθρώπους! Η αποστολή τους ; Να φροντίσουν ο επισκέπτης τους να φύγει με την ικανοποίηση για την απόκτηση ενός  νέου βιβλίου ζωγραφισμένη στο πρόσωπο του. Μυθιστορήματα, διηγήματα, ποιητικές συλλογές, παραμύθια, κόμικς και πολλά ακόμη περιμένουν να ανοίξετε τις σελίδες τους και να χορέψετε μαζί με τις λέξεις τους σε ένα περιβάλλον που η μαγεία γίνεται συνώνυμο του βιβλίου.

3. Ο Παπουτσωμένος Λύκος

Η 5η και τελευταία στάση σε αυτό το ταξίδι στο μαγικό κόσμο του βιβλίου είναι ένα ακόμη “δροσερό” βιβλιοπωλείο, το οποίο απευθύνεται αμιγώς στους μικρούς αναγνώστες ηλικίας 1-16 ετών.  Ένα θεματικό λοιπόν βιβλιοπωλείο, αφιερωμένο στα παιδιά και τους εφήβους και μόνο, στολίζει την πόλη του Ηρακλείου, περιμένοντας με ανυπομονησία και άφθονη διάθεση τους φίλους του!

 

4.Βιβλιοσκόπιο

Ένα βιβλιοπωλείο στο κέντρο του Ρεθύμνου που ξεχωρίζει για το παιδικό τμήμα του, τις παιδικές του βιβλιοπαρουσιάσεις, τις εκδόσεις του και φυσικά για τους ιδιοκτήτες του! Το Βιβλιοσκόπιο είναι ένα μικρό, ευφάνταστο και χαρούμενο βιβλιοπωλείο που κατάφερε όμως να δημιουργήσει γύρω του μια μεγάλη κοινότητα, γεμίζοντας με χρώμα και εικόνες την καθημερινότητα των μικρών, αλλά και μεγάλων Ρεθυμνιωτών.

Εκτός από τις εκατοντάδες παιδικές και μη εκδόσεις και συγγραφείς, στο βιβλιοπωλείο αυτό έχουν βρει καταφύγιο πάνινες κούκλες και λογιών παιχνίδια! 

5.To Πλαίσιο

Στην οδό Γερακάρη βρίσκεται το “Πλαίσιο” ή αλλιώς ο παράδεισος κάθε βιβλιόφιλου, καθώς στοίβες εκατοντάδες βιβλίων γεμίζουν το χώρο. Το Πλαίσιο είναι ένα παραδοσιακό συνοικιακό βιβλιοπωλείο, τα ράφια του οποίου έχουν πάνω τους ανεκτίμητης αξίας θησαυρούς.

Κάθε επίσκεψη σε αυτό σου δίνει την αίσθηση ότι ο χρόνος εκεί σταματάει ή ότι μπερδεύεται και ο ίδιος, παρασέρνοντας σε και εσένα μαζί του. Η μυρωδιά του χαρτιού, που πλημμυρίζει αυτό το “μικρό” του Ρεθύμνου, όπως και ο γλυκύτατος και ήρεμος βιβλιοπώλης του,  σε κάνουν να θέλεις να ριχτείς με μια αδυσώπητη λαιμαργία σε ένα πολύωρο κυνηγητό για την εύρεση του επόμενου βιβλίου.

Πληροφορίες
  • Πολύγραφος: Χάνδακος 8, Ηράκλειο
  • Φωτόδεντρο: Κοραή 21, Ηράκλειο
  • Παπουτσωμένος Λύκος : Καγιαμπή 3, Ηράκλειο
  • Βιβλιοσκόπιο: Πλατεία Αγνώστου Στρατιώτη 38, Ρέθυμνο
  • Το Πλαίσιο: Γερακάρη Κ. 104, Ρέθυμνο

 

Πηγή: Κάποιες από τις εικόνες προέρχονται από τη σελίδα : littlebookstores.gr

Σχόλια