Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ουίσκι, ανακαλύψαμε 10 αλήθειες για το ουίσκι που θα σε αφήσουν με το στόμα ανοιχτό!

*Μπαίνει στο μαγαζί και κάθεται σε μια γωνιά του μπαρ με ημίφως. Παραγγέλνει στον μπάρμαν πότο, χωρίς να πει πολλά-πολλά και στη συνέχεια κάθεται σιωπηλός, ενώ ανάβει ένα τσιγάρο. Μπροστά του καταφθάνει ένα χαμηλό ποτήρι με ένα ποτό με ένα βαθύ κεχριμπαρένιο χρώμα. Μικρή ποσότητα και χωρίς πάγο. Το κατεβάζει μονομιάς, με μια γουλιά. Τραβάει την τελευταία τζούρα από το τσιγάρο του και φεύγει…*

Κλασική σκηνή ταινίας που όλοι έχουμε σίγουρα δει και όποιος μαντέψει σωστά τι ποτό έπινε ο άνδρας δεν-κερδίζει-τίποτα-γιατί-είναι-πανεύκολο-προφανώς-και-έπινε-ουίσκι!! Ουίσκι. Το ποτό του ισχυρού άντρα, του άντρα του πολλά βαρύ. Οι “λαϊκές δοξασίες” και οι ταινίες του κινηματογράφου το θέλουν ένα κατεξοχήν αντρικό ποτό, χωρίς αυτό να σημαίνει, όμως, ότι είναι λίγες και οι γυναίκες των οποίων το ουίσκι αποτελεί την αγαπημένη τους επιλογή.

Με αφορμή, λοιπόν, την σημερινή ημέρα που έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Ουίσκι, ας δούμε 10 πράγματα, αξιοπερίεργα και αξιοθαύμαστα, που δεν ξέραμε για το ποτό αυτό.

Παγκόσμια Ημέρα Ουίσκι: 10 πράγματα που δεν ήξερες για το διάσημο ποτό!

1. Whisky ή Whiskey;

Αλλού το βλέπεις γραμμένο με e και αλλού χωρίς e. Ας μας πει και εμάς κάποιος ποιο από τα δύο είναι το σωστό να ξέρουμε τι μας γίνεται ρε αδερφέ! Η αλήθεια, όμως, είναι πως και οι δύο γραφές είναι απολύτως σωστές, με τη μόνη διαφορά πως η γραφή Whiskey δηλώνει είτε αμερικανικό είτε ιρλανδέζικο ουίσκι, ενώ η γραφή Whisky δηλώνει σκωτσέζικο ουίσκι.

2. Η πρώτη ύλη του ουίσκι είναι τα δημητριακά

Whaaaaat??? Κι όμως ναι! Όταν μιλάμε για ουίσκι, στην πραγματικότητα, αναφερόμαστε στο απόσταγμα που παράγεται από τη ζύμωση πολτοποιημένων δημητριακών, όπως το κριθάρι, το καλαμπόκι και η σίκαλη από όπου και προκύπτουν οι διάφορες ποικιλίες του ποτού.

3. Uisge Beatha

Τα παραπάνω “κινέζικα” στην πραγματικότητα είναι δύο κέλτικες λέξεις, οι οποίες μεταφράζονται ως “το νερό της ζωής”, εξαιτίας των πολλαπλών ευεργετικών ιδιοτήτων του ουίσκι (ναι, μην απορείς!) και αποτελούν την ετυμολογική προέλευση της λέξης όπως την ξέρουμε σήμερα.

Παγκόσμια Ημέρα Ουίσκι: 10 πράγματα που δεν ήξερες για το διάσημο ποτό!

4. Το ουίσκι παράγεται εδώ και έξι αιώνες

Πολύ συχνά, βλέπουμε σε ταινίες εποχής τους χαρακτήρες να κυκλοφορούν με ένα ποτήρι bourbon στο χέρι, αλλά που να φανταστούμε πως αυτό ήταν κάτι που συνέβαινε στην πραγματικότητα; Κι όμως, η πρώτη επίσημη και επιβεβαιωμένη καταγραφή ουίσκι βρίσκεται σε αρχεία της Σκωτίας του 15ου αιώνα!

5. Το ουίσκι είναι μπύρα (?!)

Πριν βιαστείς να σνομπάρεις την ερευνητική μου ικανότητα και τις πηγές μου, μαθέ πως το αγαπημένο μας ουίσκι και η αγαπητή μας μπύρα, κατά τα πρώτα στάδια της παραγωγής τους, είναι εντελώς ίδια, τόσο στη γεύση όσο και στην εμφάνιση! Αργότερα διαφοροποιούνται με την μπύρα να ζυμώνεται και το ουίσκι να αποστάζεται.

6. Το ουίσκι είναι άχρωμο

Μετά το πέρας της απόσταξης, το ποτό που παράγεται είναι απολύτως διαφανές. Το ουίσκι αποκτά το βαθύ κεχριμπαρένιο χρώμα, που όλοι ξέρουμε, από τα βαρέλια που παλαιώνεται.

Παγκόσμια Ημέρα Ουίσκι: 10 πράγματα που δεν ήξερες για το διάσημο ποτό!

7. On the rocks ή όχι;

Εσύ ήξερες ότι πολλοί υποστηρίζουν πως ο πάγος στο ουίσκι αλλοιώνει την γεύση του; Άλλοι, πάλι, ισχυρίζονται πως το ουίσκι μπορεί να καταναλωθεί εξίσου ευχάριστα και με πάγο, αναλόγως τις γευστικές προτιμήσεις του καθενός. Βέβαια, υπάρχει και η μέση λύση με την προσθήκη νερού αντί του πάγου, το οποίο απελευθερώνει αρώματα και κάνει το ουίσκι λίγο ελαφρύτερο.

8. Το ουίσκι είναι αθάνατο

Ένα κλειστό μπουκάλι ουίσκι, που δεν βρίσκεται σε απευθείας επαφή με το φως και την θέρμη του ήλιου, τεχνικά, μπορεί να παραμείνει αναλλοίωτο για πάντα!

9. – Γιατρέ μου πονάω! – Πιες ένα ουίσκι!

Κατά τη διάρκεια της αμερικανικής ποτοαπαγόρευσης, οι ευεργετικές επιδράσεις του ουίσκι στον ανθρώπινο οργανισμό συντέλεσαν στο να είναι το μοναδικό αλκοολούχο ποτό που επιτρεπόταν προς κατανάλωση, με την προϋπόθεση, βέβαια, να το συνταγογραφήσει ο γιατρός!

10. Ένα ουισκάκι την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα

Η υγεία του εγκεφάλου, εξαιτίας των αντιοξειδωτικών που περιέχει το ουίσκι, η δυνατή μνήμη και η καλή κυκλοφορία του αίματος είναι μόνο μερικά από τα οφέλη του ποτού αυτού στον οργανισμό μας. *Αρπάζει ένα μπουκάλι ουίσκι και αρχίζει να πίνει με χαρά* Να εξηγούμαι, όμως, για να μην παρεξηγούμαι… Τα οφέλη αυτά απορρέουν από μία φυσιολογική κατανάλωση (1-2 δόσεις την ημέρα), διαφορετικά, τα αποτελέσματα είναι τα άκρως αντίστροφα!

 

Σχόλια