Λίγα λόγια για την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας μέσα από ένα σινεαφιέρωμα που θα σε προβληματίσει!

Πριν από κάποιες μέρες, έγινε δεκτό, κατά πλειοψηφία (161 ψήφοι ”υπέρ”), το επίμαχο άρθρο 8 του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με τα «μέτρα για την ενίσχυση του θεσμού της αναδοχής και υιοθεσίας», το οποίο δίνει το δικαίωμα αναδοχής σε ομόφυλα ζευγάρια που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης. Ωστόσο, αξιοσημείωτο είναι πως, μέχρι και τις 17 Μαΐου του 1990, η ομοφυλοφιλία θεωρούνταν ως «ψυχική νόσος, διαταραχή ή ανωμαλία». Έκτοτε, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αφαίρεσε την ομοφυλοφιλία από τη λίστα των ψυχικών ασθενειών.

Μολονότι έχουν περάσει 28 χρόνια από τότε, το αίτημα για ίση μεταχείριση από τον Νόμο και τη Δικαιοσύνη των ομόφυλων ζευγαριών σε συνάρτηση με τα ετερόφυλα ζευγάρια παραμένει σε μεγάλο βαθμό ανικανοποίητο. Αναγνωρίζοντας αυτό το εμφανές έλλειμμα ισονομίας και, άρα, δημοκρατίας, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε, το 2007, να θεσπίσει τη 17η Μαΐου ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας προκειμένου να συντονίσει τις προσπάθειες ώστε όλα τα κράτη-μέλη να αποδεχτούν, κάποτε, έναν κοινό νόμο-πλαίσιο που θα αναγνωρίζει στο εσωτερικό της Ε.Ε. ίσα δικαιώματα στα ομοφυλόφιλα με τα ετεροφυλόφιλα ζευγάρια.

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας: 10 ταινίες που πρέπει να δεις

Τι χρειάζεται να ξέρουμε, όμως, για την ομοφοβία;

Η ομοφοβία είναι η αποστροφή ή οι διακρίσεις με αφετηρία τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή γενικότερα σε βάρος των LGBTQI+ ατόμων.

Η λέξη είναι αντιδάνειο από την αγγλική λέξη “Ηomophobia που ετυμολογείται από τις ελληνικές λέξεις ομός (όμοιος) και φοβία. Πρωτοχρησιμοποιήθηκε το 1969 από τον Αμερικανό κλινικό ψυχολόγο George Weinberg και έγινε γνωστή με το βιβλίο του Society and the Healthy Homosexual (1971).

Η ομοφοβία μπορεί να περιλαμβάνει μίσος, εχθρότητα ή αποδοκιμασία των ομοφυλόφιλων ανθρώπων, της ομοφυλοφιλικής συμπεριφοράς, με αποτέλεσμα την εκδήλωση μισαλλοδοξίας. Συχνά, φτάνει ως το σημείο να εκδηλώνεται πολύ επικίνδυνα, όπως μέσω λεκτικής βίας και με ομοφοβικά εγκλήματα μίσους, όπως επιθέσεις, ξυλοδαρμούς, ακόμη και φόνους.

Έρευνες έχουν δείξει ότι η ομοφοβία μπορεί να προέρχεται από θρησκευτική προκατάληψη, αισθήματα κοινωνικής ανασφάλειας ή ως αυτοεπιβεβαίωση του σεξουαλικού προσανατολισμού.

Σύμφωνα με μερικούς θεωρητικούς, θα πρέπει να υπάρξει ένας διαχωρισμός της έννοιας ομοφοβία με την έννοια ομοαρνητισμός, καθώς με τη δεύτερη νοούνται οι περιπτώσεις όπου κάποιος αντιτίθεται στην ομοφυλοφιλία, δίχως όμως να προβαίνει σε καμία απολύτως αρνητική ενέργεια σε βάρος των ομοφυλόφιλων.

Κατά καιρούς, έχουν κυκλοφορήσει ταινίες που πραγματεύονται ζωές ομοφυλόφιλων ατόμων καθώς και τα ομοφοβικά αισθήματα που κυριαρχούν στην κοινωνία.

Ας δούμε, λοιπόν, μερικές ταινίες που αξίζει να δεις για το συγκεκριμένο θέμα.

1.Maurice (1987)

Xωρίς να παρεκκλίνει στιγμή από την εμμονή του στις χαραμάδες ζωής που διαβρώνουν την ερμητικά προσκολημμένη στους τύπους βρετανική κοινωνία, ο James Ivory βρήκε στο Maurice του Edward Morgan Forster την τέλεια ιστορία της σεξουαλικής αφύπνισης τριών ανδρών, που θα διασχίζουν όλα τα πιθανά στάδια μιας ζωής επιμελώς κρυμμένης από ντροπή, προκειμένου να ελευθερωθούν με όπλο τους τη δύναμη της αγάπης.

2.Philadelphia (1993)

Αμερικανική δραματική δικαστική ταινία σε σκηνοθεσία Robert Jonathan Demme, κατά την οποία ο δικηγόρος και ομοφυλόφιλος Andrew Beckett (Tom Hanks) απολύεται από τη δικηγορική εταιρεία που δουλεύει, όταν οι προϊστάμενοι του ανακαλύπτουν ότι πάσχει από AIDS, με την πρόφαση, όμως, ότι δεν είχε έτοιμα τα χαρτιά μιας υπόθεσης που είχε αναλάβει. Έτσι, προσλαμβάνει έναν ομοφοβικό δικηγόρο, τον Joe Miller (Denzel Hayes Washington), για να τον υπερασπιστεί στις δίκες.

3.Boys Don’t Cry (1999)

Βασισμένο σε αληθινή ιστορία, το Boys Don’t Cry είναι μια ταινία για την ενηλικίωση και το θάρρος που χρειάζεται για να αποδεχτούμε τον εαυτό μας. Ο Brandon Teena (Hilary Swank) ήταν Αμερικανός τρανς άνδρας, ο οποίος βιάστηκε και δολοφονήθηκε στο Χούμπολτ της Νεμπράσκα όταν αποκαλύφθηκε η πραγματική του ταυτότητα.

4.La Mala Educacion (2004)

Σε σκηνοθεσία Pedro Almodovar, η ταινία επιτίθεται στην καθολική εκκλησία και στους πολλούς παιδόφιλους ιερείς, των οποίων οι υποθέσεις καλύπτονται εδώ και χρόνια. Η πλοκή αφορά δυο παιδικούς φίλους και κατά κάποιο τρόπο εραστές, οι οποίοι βρίσκονται μετά από καιρό. Ο ένας επίδοξος ηθοποιός, που θέλει να πάρει εκδίκηση από τον ιερέα ο οποίος τον οδήγησε σε μία αμαρτωλή ζωή. Ο άλλος ξεπεσμένος σκηνοθέτης, που ψάχνει την κατάλληλη ιστορία, η οποία θα τον κάνει να αποθεωθεί ξανά από το κοινό. Κρύβεται όμως ένα μεγάλο μυστικό που τους ενώνει.

5.The Brokeback Mountain (2005)

Σε σκηνοθεσία Ang Lee, η ταινία αφηγείται την ιστορία δύο Cowboys, που βρίσκονται στα βουνά του Wyoming, προκειμένου να βγάλουν κάποια χρήματα με το να προσέχουν για κάποιο συγκεκριμένο διάστημα πρόβατα. Οι δύο τους θα γίνουν φίλοι και η φιλία θα εξελιχθεί σε έρωτα. Όταν χωρίσουν λόγω απόστασης και λόγω του ότι τελείωσε η δουλειά που είχαν, θα ακολουθήσουν τις ζωές τους: θα παντρευτούν και θα κάνουν παιδιά. Όταν, όμως, ξαναβρίσκονται μετά από καιρό, αποφασίζουν να συνεχίσουν τη σχέση τους αλλά κρυφά από όλους.

6.Milk (2008)

Αμερικανική, βιογραφική, δραματική ταινία σε σκηνοθεσία Gus Van Sant. Η ταινία είναι βασισμένη στη ζωή του Αμερικανού πολιτικού Harvey Bernard Milk (Sean Pen), ακτιβιστή για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων και πρώτο δηλωμένο ομοφυλόφιλο άνδρα που εκλέχθηκε σε δημόσιο αξίωμα στην Καλιφόρνια ως μέλος του Συμβουλίου Εποπτών του Σαν Φρανσίσκο.

7.J.Edgar (2011)

Ο Leonardo DiCaprio τίθεται υποψήφιος για Χρυσή Σφαίρα Α΄ Ανδρικού Ρόλου σε Δράμα και η ταινία αφηγείται τη ζωή του J.Edgar, ενός από τα μεγαλύτερα ονόματα του FBI, o οποίος είχε μεγάλη αδυναμία στη μητέρα του και ήταν κρυφός ομοφυλόφιλος.

8.Dallas Byers Club (2013)

Ο Matthew McConaughey υποδύεται έναν ηλεκτρολόγο και Cowboy, ο οποίος ανακαλύπτει ότι πάσχει από AIDS. Αποφασίζει, λοιπόν, μετά από ένα διάστημα, να στήσει μία ολόκληρη επιχείρηση, ώστε να βοηθήσει φαρμακευτικά όσους πάσχουν από AIDS.

9.The Imitation Game (2014)

Η ταινία αφηγείται την πραγματική ιστορία του ομοφυλόφιλου μαθηματικού Alan Turing (Benedict Cumberbatch), που δημιούργησε τον πρώτο υπολογιστή στην Παγκόσμια Ιστορία και έτσι κατάφερε να σπάσει τον κώδικα Enigma μέσω του οποίου η Αγγλία έμαθε τα σχέδια και τις θέσεις των Ναζιστών στην Ευρώπη. Ο ίδιος, χρόνια μετά, κατηγορείται ως ομοφυλόφιλος και του επιβάλλεται “θεραπεία”, η οποία, όμως, αρχίζει να τον καταστρέφει.

10.Pride (2014)

Η ταινία αφορά την αληθινή ιστορία ομοφυλόφιλων Ακτιβιστών της Αγγλίας, οι οποίοι, το 1984, αποφάσισαν να βοηθήσουν την Ένωση Ανθρακωρύχων χωρίς κάποια ανταπόκριση. Έτσι, αποφάσισαν να δώσουν τα χρήματα απευθείας σε ένα μικρό χωριό ανθρακωρύχων, το Onllwyn. Η συμμαχία που θα συμπραχθεί θα δημιουργήσει σχέσεις ζωής μεταξύ των κατοίκων και των ακτιβιστών.

Σχόλια