Ποιοι λόγοι μας οδηγούν τελικά στην απιστία;

Επιμέλεια: Κική Φωτοπούλου

Οι ιστορίες που αφορούν την απιστία των ζευγαριών είναι άπειρες, και τις έχει διηγηθεί είτε ένας διάσημος σκηνοθέτης ταινίας, είτε ένας συγγραφέας βιβλίου bestseller ή ακόμη και ένας άνθρωπος της διπλανής πόρτας. Τι κάνει ένα άτομο να συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο; Ποιος φταίει; Κάνουμε συχνά αυτές τις ερωτήσεις, όταν ακούμε για προδοσία που αφορά τους άλλους.

Η Bright Side συγκέντρωσε τις απόψεις των ψυχολόγων και τα αποτελέσματα επιστημονικών πειραμάτων, που μιλάνε για τις συνθήκες οι οποίες αυξάνουν τον κίνδυνο απιστίας. Διάβασε το άρθρο και ίσως έχεις λιγότερες ερωτήσεις σχετικά με αυτό το θέμα μετά.

1. Απουσία συναισθηματικής οικειότητας

απιστία

Η απουσία ουσιαστικής, ειλικρινούς και από καρδιάς συνομιλία με τον σύντροφο, καθώς και η έλλειψη υποστήριξης, ωθούν τόσο τους άντρες όσο και τις γυναίκες στην απιστία. Υπάρχει ένα στερεότυπο ότι το κύριο κίνητρο για έναν άνδρα είναι το σεξ. Αλλά στο βιβλίο του “Η αλήθεια για την εξαπάτηση”, ο σύμβουλος γάμου Gary Neuman λέει ότι το 47% των αρσενικών πελατών του που εξαπάτησαν, μίλησε για την απουσία συναισθηματικής οικειότητας.

Η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο δύσκολη, διότι οι άντρες συνήθως αποφεύγουν να εκφράζουν τα συναισθήματά τους, πιστεύοντας ότι κάτι τέτοιο είναι ντροπή. Έτσι, δε δίνουν ιδιαίτερη σημασία στο ότι η αγαπημένη τους χρειάζεται υποστήριξη, με αποτέλεσμα οι γυναίκες αυτό να το μεταφράζουν διαφορετικά και να το παρεξηγούν.

2. Επίδραση της εμπειρίας και της κοινωνίας

απιστία

Αν κάποιος έχει ήδη εμπειρία στην απιστία κατά τη διάρκεια της προηγούμενης σχέσης του, υπάρχει τεράστια πιθανότητα να ενεργήσει με το ίδιο τρόπο σε έναν νέο σύντροφο. Είναι ενδιαφέρον το ότι οι άνθρωποι γύρω σου επηρεάζουν, επίσης, την τάση προς την απιστία. Σε μια ανώνυμη δημοσκόπηση, πάνω από το 75% των ανδρών που διέπραξαν μοιχεία έδειξαν ότι οι φίλοι τους εξαπατούν επίσης τις συζύγους τους.

3. Βαρετή, στατική σχέση!

απιστία

Η έλλειψη νέων συναισθημάτων και ενδιαφερόντων στη σεξουαλική ζωή του ατόμου είναι ο λόγος για τον οποίο το 70% των ανδρών και το 49% των γυναικών αποφασίζουν να απατήσουν. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι άνθρωποι που απάντησαν παραπάνω, δήλωσαν ότι οι σχέσεις τους ήταν ευτυχείς γενικά: χωρίς μεγάλα σκάνδαλα και άλλα απογοητευτικά ζητήματα.

4. Κρίση τριμήνου!

απιστία

Ο καθένας μας έχει μια στιγμή στην ζωή του, που αρχίζει να συνοψίζει τα συνολικά αποτελέσματα των τελευταίων ετών. Μερικοί άνθρωποι καταλήγουν στο ότι όλα είναι εντάξει ενώ άλλοι αρχίζουν να βιώνουν τη λεγόμενη “κρίση τριμήνου” και μπορεί να γίνουν ευάλωτοι στον πειρασμό. Η έρευνα δείχνει ότι συμβαίνει συνήθως στην ηλικία των 29, 39 ή 49 ετών – λίγο πριν τη νέα δεκαετία.

Φυσικά, αυτό δε σημαίνει ότι ένας καλός οικογενειάρχης και σύζυγος θα απατήσει ξαφνικά την σύντροφό του, μόλις πατήσει τα 39. Η ηλικία ενός ατόμου είναι απλώς ένας συνοδευτικός παράγοντας που μπορεί να επιδεινώσει άλλες περιστάσεις που κάνουν τους ανθρώπους να απατήσουν.

5. Υπερβολικό ενδιαφέρον για τα κοινωνικά δίκτυα

απιστία

Σε ζευγάρια όπου ένας από τους συζύγους αφιερώνει υπερβολικό χρόνο στο Facebook, στο Twitter ή σε άλλα κοινωνικά δίκτυα, ο κίνδυνος της απιστίας αυξάνεται. Οι “τοξικομανείς” των κοινωνικών δικτύων μπορούν εύκολα να ξυπνήσουν νωρίτερα ή να πάνε για ύπνο αργότερα, αφήνοντας το σύντροφό τους μόνο του.

Οι εικονικές σχέσεις μπορούν να προκαλέσουν ατυχήματα και η εικονική επικοινωνία μπορεί να γίνει πραγματικότητα. Και οι δύο παράγοντες δημιουργούν ένα ευνοϊκό περιβάλλον για μοιχεία.

6. Εργασία και επαγγελματικά ταξίδια

απιστία

Σύμφωνα με μία από τις πολλές δημοσκοπήσεις για το θέμα αυτό, περισσότερο από το 1/3 αυτών που απιστούν, είναι σοβαροί επιχειρηματίες που απατούσαν τις αγαπημένες τους γυναίκες κατά τη διάρκεια επαγγελματικών ταξιδιών. Και το 13% των γυναικών είχε μια σοβαρή υπόθεση στην δουλειά. Η πιθανότητα απιστίας στη δουλειά αυξάνεται στη διάρκεια των 6-9 χρόνων γάμου: αυτά τα χρόνια είναι τα πιο εύθραυστα και γενικά απαιτούν πολλή προσπάθεια.

7. Έλλειψη οξυτοκίνης

απιστία

Η οξυτοκίνη, που ονομάζεται επίσης “ορμόνη αγκαλιά” (που ανυψώνεται όταν αγκαλιάζουμε και φιλάμε), παίζει σημαντικό ρόλο στη δημιουργία και διατήρηση της εμπιστοσύνης σε μια σχέση. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η έλλειψη αυτής της ορμόνης μπορεί να αποτελέσει σκανδαλισμό όταν πρόκειται για απιστία.

Σε ένα πείραμα, αρκετοί παντρεμένοι άνδρες έλαβαν οξυτοκίνη, γνώρισαν μια ελκυστική γυναίκα και είπαν ότι θα μπορούσαν να πλησιάσουν όσο ήθελαν. Οι συμμετέχοντες που πήραν μια δόση ορμονών επέμειναν σε μεγαλύτερη απόσταση μεταξύ τους και της γυναίκας από αυτούς που έλαβαν εικονικό φάρμακο.

8. Δεν έχω άλλη επιλογή

απιστία

Υπάρχουν άνθρωποι που δεν μπορούν απλώς να φανταστούν τη ζωή τους χωρίς την αδρεναλίνη, που συνοδεύει την απιστία. Ανεξάρτητα από την ηλικία, την εμπειρία και άλλα κριτήρια, αυτοί οι άνθρωποι απατούν και δικαιολογούν τον εαυτό τους λέγοντας ότι δεν μπορούν να συμπεριφέρονται με οποιονδήποτε άλλο τρόπο.

Οι πραγματικοί λόγοι για τη συμπεριφορά αυτή ποικίλλουν και μπορούν να κρυφτούν βαθιά στο συναισθηματικό κόσμο του καθενός. Η αλήθεια είναι ότι είναι πολύ δύσκολο και σχεδόν αδύνατο για μερικούς ανθρώπους να είναι μονογαμικοί.

Με λίγα λόγια…

απιστία

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι για την απιστία ευθύνονται όλοι οι παραπάνω λόγοι και όχι ένας από αυτούς. Εκτός αυτού, κάποια ζευγάρια δεν διαλύονται μετά από αυτό και προσπαθούν να σώσουν τον γάμο τους. Και μερικοί γάμοι γίνονται ακόμα πιο δυνατοί.

Τι νομίζετε; Υπάρχει κάποιος πιθανός λόγος να συγχωρεθεί η απιστία;

Πηγή: Bright Side

 

Σχόλια