Eurovision: Ένας θεσμός αλλά πολλές αναμνήσεις και τραγούδια που έχουν μείνει στην ιστορία και μας ξεσηκώνουν μέχρι και σήμερα!

Εν όψει του επικείμενου 63ου διαγωνισμού της Eurovision, που είναι στις 12 Μαΐου 2018 και αφού πια η Eurovision δεν είναι το ίδιο με παλιά, πράγμα που φαίνεται άλλωστε και από τα ποσοστά τηλεθέασης που μειώνονται κάθε χρόνο, γιατί όχι να μην θυμηθούμε μερικές από τις πιο επιτυχημένες συμμετοχές που κατάφεραν να μας μείνουν αξέχαστες μέχρι και σήμερα;

1.Ελλάδα: Σοφία Βόσσου – Η άνοιξη (1991)

Θα ξεκινήσω λοιπόν από παλιά με μία ελληνική συμμετοχή, με την καταπληκτική φωνή της Σοφίας Βόσσου και ένα τραγούδι που ακόμα και σήμερα θα ακούσεις σίγουρα κάποιον να το σιγοτραγουδά, όχι μόνο όταν… «θα είναι σαν να μπαίνει η άνοιξη» – και όχι στα ξαφνικά – αλλά ακόμα και στα clubs κάτω από πολλές beat διασκευές, οι οποίες το κάνουν ακόμα πιο ξεσηκωτικό απ’ότι είναι ήδη!

2. Ελλάδα: Καίτη Γαρμπή – Ελλάδα, χώρα του φωτός (1993)

Εντάξει, πάλι για ελληνική συμμετοχή σου γράφω αλλά δεν θα μπορούσα να αφήσω εκτός αυτού του άρθρου τη θεά Καίτη με το υπέροχο σέξυ τιρκουάζ φόρεμά της (πολλά είχαν γραφτεί τότε για την επιλογή αυτού του φορέματος αλλά δεν θα επεκταθώ!), που ταξίδεψε τότε τους Ευρωπαίους κάτω από τον ελληνικό καλοκαιρινό ήλιο και τους έκανε και μία βόλτα στον αρχαίο πολιτισμό (παιδιά του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη, βλέπεις!). Δεν ξέρω για εσάς, αλλά εγώ ακόμα τη θυμάμαι!

3. Ισραήλ: Dana International – Diva (1998)

Viva la Diva, viva Victoria, Kleopatra τραγούδησε τότε η αμφιλεγόμενη προσωπικότητα Dana International και έδωσε τη νίκη στο Ισραήλ το 1998, παρά τα κακεντρεχή σχόλια που είχαν λεχθεί τότε λόγω της ιδιαίτερης παρουσίας της. Εντάξει, τον τίτλο του τραγουδιού μπορεί να μην το θυμάσαι αλλά είμαι σίγουρη ότι, ειδικά αν είσαι παιδί των 90’s, θυμάσαι σίγουρα την ίδια και το όνομά της, μόνο και μόνο εξαιτίας του ντόρου που είχε γίνει γύρω από αυτό.

4. Ελλάδα: Antique (Έλενα Παπαρίζου) – Die for you (2001)

Μην μου πεις ότι σου έχω πάλι ελληνική συμμετοχή γιατί είμαι σίγουρη ότι, ακόμη και σήμερα, αν ακούσεις κάποιον να λέει «κάθισα και σκέφτηκα..», θα συμπληρώσεις αμέσως «..και είδα ότι μ’αγαπάς!» – μην το αρνηθείς! Ποιός θα περίμενε τότε ότι η μόλις 19 χρονών Έλενα Παπαρίζου θα τραγουδούσε στο ευρωπαϊκό κοινό “Cause I would die for you, look into my eyes and see it’s true” και αυτό θα την έφτανε μέχρι την 3η θέση; Κανείς, όμως συνέβη!

5. Τουρκία: Sertab Erener – Everyway that I can (2003)

Τα ελληνοτουρκικά ποτέ μπορεί να μην ήταν καλά, αλλά η Sertab μάς ξεσήκωσε όλους τότε τόσο με την ανατολίτικη και χορευτική μουσική του τραγουδιού όσο και με τη σκηνική της παρουσία, καταφέρνοντας μέχρι και σήμερα να μας κάνει να λικνιζόμαστε, σαν άλλες χορεύτριες του oriental, κάθε φορά που το ακούμε στα clubs!

6. Σερβία & Μαυροβούνιο: Zeljko Joksimovic – Lane Moje (2004)

Οι γείτονες Σέρβοι έκαναν το 2004 την πιο έξυπνη επιλογή και έστειλαν μία από τις πιο ωραίες αντρικές φωνές που έχουν περάσει ποτέ από τον διαγωνισμό της Eurovision, τον Zeljko Joksimovic με ένα ερωτικό τραγούδι, το οποίο ακούγεται μέχρι και σήμερα και δικαίως τότε κονταροχτυπήθηκε με την αγαπημένη Ruslana, κατακτώντας εν τέλει τη 2η θέση.

7. Ελλάδα: Σάκης Ρουβάς – Shake it (2004)

Σάάάάκηηηηηηηηηηηη φωνάζαμε τότε όλες εμείς μπροστά από τις τηλεοράσεις μας αλλά και όλες, χωρίς υπερβολή, οι Ευρωπαίες (φήμες έλεγαν μάλιστα ότι και η Ruslana τον είχε ερωτευτεί!). Όλη η Ευρώπη λικνίστηκε στους ρυθμούς του Shake it χαρίζοντάς του εν τέλει την 3η θέση (άτιμη Ruslana μάς πήρες την πρωτιά)!

8. Σερβία: Marija Serifovic – Molitva (2007)

Δεν παίζει να είσαι Eurofan και να μην θυμάσαι ένα από τα πιο συγκινητικά τραγούδια που έστειλε ποτέ η Σερβία στο διαγωνισμό. Με μία προσευχή (=Molitva), η πρώτη συμμετοχή της Σερβίας ως ανεξάρτητο κράτος, πήρε δικαίως την πρωτιά και οδήγησε τη Eurovision στο Βελιγράδι, με ένα ανατριχιαστικό, θα έλεγα, τραγούδι και μια απέριττη αλλά τόσο άρτια σκηνική παρουσία.

9. Σουηδία: Loreen – Euphoria (2012)

Τι να πεις τώρα για αυτό το τραγούδι; Η φωνή και η σκηνική παρουσία της Loreen αξέχαστες! Με μία τόσο λιτή σκηνική παρουσία αλλά με μία τόσο δυνατή φωνή, η Loreen έδωσε τη νίκη στη χώρα της το 2012 συγκεντρώνοντας μάλιστα ένα από τα υψηλότερα σύνολα βαθμών στην ιστορία της Eurovision, και όχι άδικα θα πω εγώ!

10. Αυστρία: Conchita Wurst – Rise like a Phoenix (2014)

Ίσως να είναι η πιο πολυσυζητημένη και κατακριτέα συμμετοχή στην ιστορία της Eurovision λόγω του ιδιαίτερου παρουσιαστικού της εκπροσώπου της Αυστρίας, η οποία αν και κατάφερε να κερδίσει την 1η θέση αλλά και να μείνει αξέχαστη, πολλούς ενόχλησε, χωρίς όμως κανείς να λάβει υπ’όψιν του τη φωνή της Conchita, μάλλον επειδή και η ίδια δεν πούλησε αυτό πρωτίστως. Όμως, κλείσε τα μάτια, αν σε ενοχλεί αυτό που βλέπεις, και απλά Άκου!

Ελλάδα: Έλενα Παπαρίζου – My number one (2005)

Όχι φυσικά και δεν την ξέχασα, απλώς την άφησα για το τέλος! Όχι γιατί είναι δικό μας παιδί, όχι γιατί μάς έδωσε τη μόνη πρωτιά στο θεσμό της Eurovision αλλά η Έλενα κατάφερε όχι μόνο να κάνει όλη την Ευρώπη να παραληρεί στους ρυθμούς του My number one, το οποίο έγραψαν οι Ναταλία Γερμανού και Χρήστος Δάντης (πώς να μην γίνει επιτυχία βρε αδερφέ;;) αλλά και να γίνει ευρέως γνωστή με πολλά βραβεία λόγω αυτού του τραγουδιού που όλοι θυμόμαστε και σιγοτραγουδάμε μέχρι και σήμερα!

60+ χρόνια Eurovision, αμέτρητες συμμετοχές, αμέτρητα τραγούδια που έκαναν με τον τρόπο τους αισθητή την παρουσία τους στο stage της Eurovision και εδώ θυμηθήκαμε μερικά από τα πιο ξεχωριστά, το καθένα για τους δικούς του λόγους, τραγούδια. Σίγουρα έχω αφήσει εκτός πολλά, αλλά θα βγει τεράστιο αυτό το άρθρο και δεν θέλω επ’ ουδενί να βαρεθείτε!!

Σχόλια