Και στο λέει κάποιος που τα ψυχολογικά θρίλερ δεν είναι το πρώτο είδος που υπάρχει στη λίστα του!

Τα ψυχολογικά θρίλερ είναι ένα από τα πιο δημοφιλή είδη ταινιών, που μπορούν να κρατήσουν την προσοχή του κοινού αμείωτη- εάν είναι καλή η ταινία βέβαια- και να σε μεταφέρουν σ’ έναν άλλο «κόσμο».

Τα παρακάτω ψυχολογικά θρίλερ δείχνουν ψυχωτικές καταστάσεις και μάλιστα έχουν σκηνοθετηθεί από πολύ αξιόλογους μετρ του είδους!

1. Psycho (Alfred Hitchcock, 1960)

Μια νεαρή κοπέλα, η Marion, έχοντας βαρεθεί τη μονότονη και μετρημένη ζωή της κλέβει 40.000 δολ. από το αφεντικό της και κατευθύνεται προς την Καλιφόρνια. Κουρασμένη από την πολύωρη οδήγηση, τη βροχή και το σκοτάδι, που έχουν αρχίσει να πέφτουν αποφασίζει να διανυκτερεύσει σε ένα απόμερο μοτέλ.

Ιδιοκτήτης αυτού και διευθυντής του είναι ένας ήσυχος νεαρός που ακούει στο όνομα Norman Bates και καταδυναστεύεται από την παρουσία της μητέρας του.

2. The Killing of Chinese Bookie (John Cassavetes, 1976)

Ο Cosmo Vitelli είναι ο ιδιοκτήτης ενός Night Club και είναι ένα αφεντικό που έχει καλές σχέσεις με το προσωπικό του. Μια βραδιά τζόγου σε κάποιο άλλο club τον φορτώνει με ένα μεγάλο χρέος κι αυτό σύντομα θα τον φέρει στην δυσάρεστη θέση να πρέπει να διαπραγματευτεί μια απόσβεση…

3.  Caché (Michael Haneke, 2005)

Ο Georges, επιτυχημένος τηλεπαρουσιαστής λογοτεχνικής εκπομπής, δέχεται μια σειρά από κασέτες- όπου βιντεοσκοπείται κρυφά η έξοδος του σπιτιού του- καθώς και ανησυχητικά, δυσνόητα σχέδια, χωρίς να μπορεί να φανταστεί τον αποστολέα.

Σιγά-σιγά, το περιεχόμενο των βιντεοκασετών γίνεται πιο προσωπικό, γεγονός που οδηγεί τον Georges στην υποψία ότι ο αποστολέας τον γνωρίζει από παλιά και έχει υπόψη του ένα μελανό σημείο στην παιδική του ηλικία.

Μια απειλή αρχίζει να βαραίνει τον ίδιο και την οικογένειά του αλλά η αστυνομία αρνείται να αναμειχθεί καθώς δεν φαίνεται να υπάρχει σαφής κίνδυνος.

4. Possession (Andrzej Żuławski, 1981)

Οταν ο Mark επιστρέφει από μια μυστική αποστολή, βρίσκει τη σύζυγό του Anna να συμπεριφέρεται παράξενα. Από μια φίλη της μαθαίνει ότι έχει εραστή, τον Heinrich, ο οποίος επίσης είναι αρκετά μπερδεμένος με τη συμπεριφορά της.

Ο Mark προσλαμβάνει ιδιωτικούς ντετέκτιβ για να μάθει περισσότερα, αλλά εκείνοι εξαφανίζονται κατά τη διάρκεια των ερευνών. Η Anna κρύβει ένα εφιαλτικό μυστικό και θα κάνει τα πάντα προκειμένου να μην το αποκαλύψει…

5. Hour of the Wolf (Ingmar Bergman, 1968)

Στοιχειωμένος από τους δαίμονες του χτες και του σήμερα, ο καλλιτέχνης Johan Borg παλεύει μάταια να ανακτήσει τα λογικά του και να κρατήσει τις καλλιτεχνικές του ικανότητες. Η σύζυγός του, Alma, προσπαθεί απεγνωσμένα να τον βοηθήσει, ωστόσο και η ίδια αρχίζει να μοιράζεται τις παραισθήσεις του.

Όσο το μυαλό του Johan συνεχίζει να αποκαλύπτεται, η Alma βρίσκεται όλο και πιο κοντά σε μία αδύνατη επιλογή, που όμως θα αναγκαστεί να κάνει, ανάμεσα στον έρωτά της και τη ζωή της.

Δες εδώ 10 θρίλερ που δεν θα αντέξεις να δεις μέχρι το τέλος!

6. You Were Never Really Here (Lynn Ramsey, 2017)

Ο Joe είναι ένας ψυχολογικά τραυματισμένος βετεράνος, ο οποίος δουλεύει πλέον ως ανορθόδοξος ντετέκτιβ που δεν διστάζει να φτάσει στα άκρα. Έτσι, όταν η ανήλικη κόρη ενός πολιτικού εξαφανίζεται, εκείνος αναλαμβάνει να την εντοπίσει και να τη φέρει πίσω.

7.  A Pure Formality (Giuseppe Tornatore, 1994)

Ο Onoff είναι ένας συγγραφέας που έχει καιρό να βγάλει βιβλίο κι έχει καταλήξει ερημίτης. Ένα βράδυ, τον συλλαμβάνει η αστυνομία, χωρίς ταυτότητα και χωρίς πρόσφατη μνήμη. Ο επιθεωρητής τον υποπτεύεται για έναν φόνο που διαπράχθηκε και η ανάκριση τραβάει μακριά…

8. Eyes Wide Shut (Stanley Kubrick, 1999)

Η εξομολόγηση μιας ερωτικής φαντασίωσης, της γυναίκας του Alice, πυροδοτεί μια έκρηξη ζήλιας στο γιατρό Bill Harford, ο οποίος στην προσπάθειά του να την απατήσει, βιώνει μια σειρά από παράδοξες ερωτικές περιπέτειες, που μοιάζουν να κινούνται περισσότερο στο πεδίο της φαντασίωσης παρά της πραγματικότητας.

9. The Skin I Live In (Pedro Almodovar, 2011)

Ένας πλαστικός χειρουργός, κυνηγημένος από τα οικογενειακά τραύματα του παρελθόντος, προσπαθεί να δημιουργήσει ένα άφθαρτο δέρμα, κάνοντας πειράματα σε μια νέα γυναίκα την οποία κρατά αιχμάλωτη.

10.  L’amant Double (François Ozon, 2017)

Η Chloé είναι μια ευαίσθητη νεαρή γυναίκα που ερωτεύεται τον γοητευτικό ψυχαναλυτή της. Όταν οι δυο τους αρχίζουν να συζούν όμως, ανακαλύπτει πως εκείνος της κρύβει πολλά πράγματα από το παρελθόν και την αληθινή του ταυτότητα.

Σχόλια