Γιάννης Ζαραμπούκας -Όταν σκοτώνουν τα κοτσύφια, της Χάρπερ Λι.

«Σκοτώστε όσες κίσσες θέλετε, αν μπορείτε να τις πετύχετε, αλλά να θυμάστε ότι είναι αμαρτία να σκοτώνεις τα κοτσύφια» συμβουλεύει ο φιλελεύθερος δικηγόρος Άτικους Φιντς τα δύο παιδιά του, την Σκάουτ και τον Τζεμ, τα οποία μεγαλώνει μόνος του με την βοήθεια της Νέγρας παραμάνας Καλπούρνιας…
Τρυφερό, βαθιά ανθρώπινο και συγκινητικό το «Όταν σκοτώνουν τα κοτσύφια» είναι ένα μυθιστόρημα για τον απάνθρωπα σκληρό κόσμο, στον οποίο επικρατεί το καθεστώς του ρατσισμού! Μέσα από την αθώα, αφελή και παιδική ματιά της Σκάουτ, ο αναγνώστης ταξιδεύει στον χωροχρόνο και βρίσκεται πίσω στην δεκαετία του 1930 όπου παρακολουθεί την ράθυμη καθημερινότητα των ανθρώπων του Αμερικανικού Νότου.

Προκαταλήψεις, συντηρητικές στάσεις ζωής και στερεότυπα που εντείνουν τον φόβο και το μίσος για τους Νέγρους έρχονται στο φως. Η Σκάουτ επιστρατεύοντας την ώριμη παρά την μικρή της ηλικία σκέψη προσπαθεί να κατανοήσει την συμπεριφορά της τοπικής κοινωνίας απέναντι σε καθετί αλλιώτικο και προοδευτικό. Αποκορύφωμα της δράσης, η δίκη κατά την οποία ο πατέρας της μικρής πρωταγωνίστριας καλείται να υπερασπίσει έναν Νέγρο που κατηγορείται για τον βιασμό μιας λευκής κοπέλας.

Μέσα απ’ την ανάγνωση του βιβλίου, η συγγραφέας θέλει να κοινωνήσει στους αναγνώστες το μήνυμα πως οι κοινωνικές αλλαγές και συγκεκριμένα η καταπολέμηση του ρατσισμού επιτυγχάνεται μέσα απ’ την γαλούχηση των παιδιών με φιλελεύθερες και ανθρωπιστικές αξίες!

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου


Βασιλική Κοκμοτού – Ιδού ο άνθρωπος, του Ανδρέα Λασκαράτου.

Τολμηρός, επίμονος και ασυμβίβαστος, ο Ανδρέας Λασκαράτος πολέμησε την αμορφωσιά και την οπισθοδρομικότητα, προκαλώντας αντιδράσεις που του στοίχισαν διωγμούς, φυλακίσεις, εξορίες και έναν αφορισμό. Το έργο του «Ιδού ο άνθρωπος» δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά το 1886. Οι χαρακτήρες που περιγράφει δεν είναι απόλυτα γενικοί, αλλά εικονογραφούν ολόκληρη την εποχή του, με τρόπο ειλικρινή, παραστατικό και πνευματώδη.

Μέσα από αυτό το έργο, με πολλούς υπαινιγμούς και για τα πολιτικά πράγματα της εποχής του, προβάλλονται δύο μεγάλες ηθικές αξίες: Το μέτρο και η αρετή, καθιστώντας το βιβλίο ένα «πρακτικό εγχειρίδιο αρετής». Διαβάζοντάς το κανείς, μπορεί να προβληματιστεί σχετικά με τις ανθρώπινες αξίες σήμερα, αλλά και να καταλήξει στο εύλογο συμπέρασμα πως όλα τα προβλήματα της κοινωνίας μας ξεκινούν από εμάς τους ίδιους, τα πιστεύω και τις αρετές μας, αλλά και τον τρόπο που τα χειριζόμαστε αλληλεπιδρώντας μεταξύ μας.


Στέλλα Χρήστου – Να ζεις, ν’αγαπάς και να μαθαίνεις, του Λεό Μπουσκάλια.

Μέσα από αυτό το βιβλίο συνειδητοποίησα πόσο σημαντικό είναι να αγαπάμε τον εαυτό μας για να μπορέσουμε να δείξουμε στους άλλους πώς να μας αγαπάνε. Ο Μπουσκάλια μίλησε στη ψυχή μου αλλά και στο μυαλό μου με τόσο απλό τρόπο. Ουσιαστικά ένιωσα ότι ήταν ένα μάθημα για την πορεία της ζωής. Ένα μάθημα που έχει ως σκοπό να σε κάνει να συνειδητοποιήσεις πως το να ψάχνεις την καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου είναι αναγκαίο, αλλά δεν πρέπει να την ψάχνεις σε καλούπια που επιβάλλονται από την κοινωνία. Η φράση που κράτησα είναι ότι «Το αντίθετο της αγάπης δεν είναι το μίσος, αλλά η απάθεια». Νομίζω ότι θα με συνοδεύει πάντα στη ζωή μου!


Γιώργος Βέρδης – Σιντάρτα, του Έρμαν Έσσε.

Μπορώ να σκεφτώ, μπορώ να περιμένω, μπορώ να νηστέψω: Αυτές είναι οι ικανότητες του Σιντάρτα, ενός νεαρού Βραχμάνου που απαρνείται μια ζωή πολυτέλειας και προνομίων για χάρη της πνευματικής ολοκλήρωσης και ανεξαρτησίας. Ο Σιντάρτα ψάχνει να βρει τον εαυτό του και καταφέρνει να ανακαλύψει τον κόσμο. Περιπλανιέται στο δάσος, μαθαίνει από τον Βούδα, ανακαλύπτει τα πλούτη, γνωρίζει τον έρωτα και χάνει τα πάντα. Μέσα από την αλληγορία αυτή, ο Έρμαν Έσσε υμνεί με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο τον Ατομικισμό και την Βουδιστική αντίληψη του μη-Εγώ.

Το βιβλίο αυτό ξεχωρίζει έτσι ως ένα από τα μεγάλα αριστουργήματα του 20ου αιώνα που ενέπνευσε γενιές και γενιές από αναγνώστες, συγγραφείς και διανοητές. Το Σιντάρτα, όπως και Ο Ξένος, εντάσσεται στην κατηγορία των βιβλίων εκείνων πού διαβάζεται καλύτερα κατά τη μεταβατική περίοδο της πρώιμης ενηλικίωσης. Για αυτό άλλωστε και το βιβλίο αυτό θα έχει πάντα μια θέση ανάμεσα στα κλασικά έργα: Γεμίζει με αισιοδοξία τους ανθρώπους που την έχουν περισσότερο ανάγκη.


Έμμυ Αλεξιάδου – Η αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα, της Άλκης Ζέη.

Ένα μυθιστόρημα που κατορθώνει να συνεπάρει τον αναγνώστη στο χωροχρόνο των ηρώων του. Ο αναγνώστης παρακολουθεί την αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα, την Ελένη σε ένα ταξίδι διάψευσης και ματαίωσης των ονείρων της γενιάς της.Το μυθιστόρημα συνδυάζοντας το βίωμα, το μύθο και την ιστορία ανασυνθέτει την τριαντακονταετία 1940-1970 στη νεοελληνική κοινωνία. Το βιβλίο αναφέρεται στη ρομαντική γενιά που ενώ αγωνίστηκε για μια καλύτερη ζωή σε μια κοινωνία δικαίου, μοιάζει σαν να βγαίνει από όνειρο καθώς διαπιστώνει ότι δεν πρόλαβε να ζήσει και πως τις αποφάσεις τις έπαιρναν τα ίδια τα γεγονότα.

 


Αγαπητέ φίλε αναγνώστη ελπίζουμε μέσα από τις προτάσεις μας να βρεις εκείνο το βιβλίο που θα σου εξάψει το ενδιαφέρον, θα σε συγκινήσει βαθιά και θα χαραχτεί στην μνήμη σου!
Χρόνια μας πολλά! 

Σελίδες: 1 2

Σχόλια

1 2