Ήρθε η ώρα να κάνεις το χόμπι σου επάγγελμα, όσο κοινότυπο κι αν σου ακούγεται.

 

Για σκέψου λίγο… Δεν θα ήταν ιδανικό να ζούσαμε σε έναν κόσμο όπου όλοι θα κάναμε την δουλειά των ονείρων μας; Που αντί να βάζουμε το ξυπνητήρι στις 7 και να σηκωνόμαστε με τα χίλια ζόρια από το κρεβάτι να ντυνόμαστε και να ετοιμαζόμαστε στα κλεφτά, να σηκωνόμασταν με το πάσο μας για να κάνουμε την δουλειά που αγαπάμε από παιδιά; Τι θα έκανες αν σου έλεγα ότι το επόμενο big step είναι να κάνεις το χόμπι σου επάγγελμα; Και ναι, θα στο πω. Έχουμε πλέον φτάσει σε αυτή την εποχή που μπορείς εύκολα να το κάνεις. Και αν θέλεις να πειστείς περισσότερο για το πώς θα τα καταφέρεις, δες εδώ μερικούς απλούς τρόπους!

Δες παρακάτω 5 από τα πιο συνήθη χόμπι που μπορούν να γίνουν επάγγελμα!

 

1. Φωτογραφία

Όσοι αγαπούν τη φωτογραφία να σηκώσουν το χέρι. Μμμ κάτι κάνουμε… Πώς μπορείς όμως να γίνεις επαγγελματίας του είδους; Ας ξεκινήσουμε λίγο από τα βασικά. Η φωτογραφία είναι σε μεγάλο βαθμό χόμπι αλλά και τέχνη. Εάν, λοιπόν, επιδιώκεις οι φωτογραφίες που τραβάς να εμπεριέχουν και μια καλλιτεχνική νότα, τότε είναι κάτι παραπάνω από πιθανό να μπορέσεις να επιτύχεις μελλοντικά, αν το εξασκήσεις σωστά.

χόμπι

Ένας πολύ άμεσος και απλός τρόπος για να ξεκινήσεις είναι να δημιουργήσεις έναν λογαριασμό στο Flickr ή το Shutterstock και να ανεβάζεις εκεί τις φωτογραφίες σου, ώστε επίδοξοι πελάτες να καταφέρουν να σε βρουν και να σου προτείνουν συνεργασία.

Επιπλέον μπορείς, ως ελεύθερος επαγγελματίας, να κάνεις τον φωτογράφο με επιτυχία σε διάφορα μουσικά σχήματα (τα ξενύχτια να αντέχεις), γάμους, βαφτίσεις ή ακόμη και σε πρωταθλήματα ποδοσφαίρου.

Όλοι γνωρίζουμε ότι οι επαγγελματίες φωτογράφοι έχουν αρκετά τσιμπημένες τιμές. Και για τον λόγο αυτό οι δικές σου τιμές στη αρχή θα μπορούσαν αν είναι αρκετά προσιτές ώστε να γνωριστείς, να κάνεις γνωστή τη δουλειά σου και με τον καιρό οι συνεργασίες σου θα αυξηθούν.

2. Γυμναστική

Την γυμναστική την κάνουμε από τότε που θυμόμαστε τον εαυτό μας. Σε κάποιους δεν άρεσε καθόλου, και σε κάποιους άλλους ήταν το καλύτερο μάθημα. Πόσοι όμως από αυτούς που τους άρεσε η γυμναστική (εμένα δε θα με συμπεριλάβω) μπορούν να την μεταδώσουν κιόλας και να γίνουν καλοί καθηγητέςpersonal trainer ή ακόμη και προπονητές συγκεκριμένων αθλημάτων;

Αν λοιπόν είσαι ένας από αυτούς που αγαπά την άθληση δεν μπορεί να ζήσεις χωρίς αυτή και πάνω απ’ όλα μπορείς να εμπνεύσεις και να παρασύρεις τους άλλους προς την ίδια κατεύθυνση, τότε αυτό σου το χόμπι μπορεί άνετα να γίνει το μελλοντικό σου επάγγελμα και να σου προσφέρει καλά χρήματα.

χόμπι

Το μόνο που θα χρειαστείς είναι μια άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, στην περίπτωση του personal training ή σεμινάρια προπονητικής, και είσαι έτοιμος. Θα σου πρότεινα να ξεκινήσεις από ένα καλό γυμναστήριο ώστε και οι πελάτες να σε μάθουν αλλά και εσύ να αφουγκραστείς τις ξεχωριστές ανάγκες των γυμναζόμενων, και όταν ο καιρός περάσει και νιώσεις έτοιμος μπορείς να συνεχίσεις ως freelancer ή και, γιατί όχι, να ανοίξεις και τη δική σου επιχείρηση.

3. Social Media

Πόσοι δεν έχουμε ευχηθεί να μπορούσαμε να καθόμαστε στα social media να κάνουμε ποσταρίσματα, να απαντάμε σε σχόλια και έτσι απλά να πληρωνόμαστε; Αν είσαι κι εσύ όπως κι εγώ ανάμεσα σε αυτούς, εεεε με μεγάλη μου χαρά σου λέω ότι επιτέλους η ζωή είναι εδώ για να μας ανταμείψει. Αν έχεις την ελάχιστη τεχνογνωσία και το μυαλό σου κόβει, τότε μπορείς κι εσύ εύκολα να γίνεις διαχειριστής social media accounts. Και το πιο βασικό, πληρώνεσαι γι’ αυτό.

χόμπι

Σήμερα η διαχείριση των social media τείνει να γίνει πολυεθνική. Πολλές εταιρείες πλέον επιλέγουν το διαδίκτυο σαν μέσο διαφήμισης και προώθησης των προϊόντων και των υπηρεσιών τους. Αν λοιπόν έχεις κάποιες γνώσεις στο online branding και marketing (fyi υπάρχουν και σεμινάρια για να το κατακτήσεις) τότε το χόμπι σου μπορεί όντως να γίνει επάγγελμα. Πρόσεχε όμως ο κλάδος είναι πολύ περιζήτητος με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη ανταγωνιστικότητα και το καλό που σου θέλω να είσαι top.

4. Τεχνικός Υπολογιστών

Από πολύ μικρή ηλικία μπορείς να καταλάβεις ότι η κλίση κάποιου σε αυτόν τον τομέα, στην πραγματικότητα, μπορεί να γίνει κανονική δουλειά. Τα λάπτοπ, οι σταθεροί υπολογιστές αλλά όλες οι ηλεκτρονικές συσκευές αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητάς μας. Οι τεχνικοί (οι καλοί) την συγκεκριμένοι εποχή είναι σαν να ψάχνεις ψύλλο στα άχυρα και για να τους βρεις γυρνάς τον κόσμο ανάποδα. Αν λοιπόν διαθέτεις έναν αρκετά μεγάλο κύκλο friends, family, fools (γιατί χωρίς το networking, ειδικά στην αρχή ως freelancer δεν πας) και είσαι έτοιμος να αναλάβεις τις “ανίατες” περιπτώσεις, τότε τι περιμένεις;

χόμπι

Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να επιστρατεύσεις την πατροπαράδοτη καρτούλα (business card, όχι παίζουμε), να βάλεις και καμιά αγγελία σε κάποια σχετική ιστοσελίδα, οι τιμές σου να είναι ανταγωνιστικές σε σχέση με τους υπόλοιπους και να έχεις ένα μεταφορικό μέσον για τις κατ’ οίκον επισκέψεις. Ακόμη το σκέφτεσαι;

5. Διαιτησία

Ναι ναι, το ξέρουμε ότι είσαι λάτρης των σπορ. Σκέψου όμως. Θα μπορούσες να τα παρατήσεις όλα και να αφοσιωθείς στο πάθος σου; Στη συγκεκριμένη περίπτωση, το χόμπι σου μπορεί να γίνει επάγγελμα, από μια άλλη οπτική γωνία βέβαια. Από τη θέση του διαιτητή. Σε όλον τον κόσμο υπάρχουν σχολές που ψάχνουν νέα ταλέντα σαν εσένα, με αγάπη και σεβασμό πάνω απ’ όλα στον αθλητισμό.

χόμπι

Το θετικό είναι ότι μπορείς να είσαι διαιτητής σε οποιοδήποτε άθλημα εσύ θελήσεις χωρίς περιορισμούς. Το ωράριο σου όμως θα είναι κάπως περίεργο αν σκεφτείς και την ώρα διεξαγωγής των αγώνων. Ξεκίνα από διαιτησία σε μικρές ακαδημίες και αν είσαι καλός θα σε προωθήσουν αυτές. Ακόμα κι αν δεν το είχες σκεφτεί ποτέ, να η ευκαιρία.

 

Σχόλια