Η πραγματικότητα για τα φυσικά προϊόντα, που ούτε εσύ δεν μπορείς να φανταστείς!

Το να αγοράζει κανείς φυσικά προιόντα, είναι κάτι παραπάνω από μια τρέλα- αποτελεί μέρος της καθημερινής και υγιεινής “μόδας”! Όλοι γνωρίζουμε ότι το “φυσικό” είναι μια δημοφιλής λέξη-κλειδί. Τι πραγματικά όμως σημαίνει;

Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε συνδέσει το “φυσικό” με το υγιεινό, το μη χημικό και πλαστικό και γενικότερα με οτιδήποτε καλλιεργείται στη γη. Είναι όμως αυτή η πάσα αλήθεια; Διαβάζοντας το παρακάτω άρθρο, θα αλλάξεις γνώμη και θα δεις τα φυσικά προιόντα με άλλο μάτι!

Αποδεικνύεται ότι τα φυσικά προιόντα, μόνο φυσικά δεν είναι. Αντιθέτως, μπορεί να περιέχουν επικίνδυνες χημικές ουσίες και ερεθίζουν το δέρμα ή ακόμη χειρότερα προκαλούν μακροχρόνιες ασθένειες.

Ο ορισμός του φυσικού εξαρτάται από τη χώρα που ζεις.


Όλη η αλήθεια για τα φυσικά προϊόντα!

Στην Αμερική, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων δεν έχει επίσημο ορισμό της λέξης “φυσικό”. Από εταιρική άποψη, αυτό είναι εξαιρετικά ωφέλιμο για το μάρκετινγκ, αλλά η έλλειψη προτύπων μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα, όταν οι εταιρείες προσπαθούν να έρθουν σε επαφή με τους καταναλωτές.

Η Kristie Garduno αναφέρει “Προσπαθώ συνεχώς να εκπαιδεύω το κοινό σε αυτό. Η δουλειά μου είναι να φτιάχνω προϊόντα μπάνιου και σώματος και οι αγοραστές συνεχώς με ρωτάνε αν τα συστατικά είναι φυσικά. Είναι αδύνατο να απαντήσω με ειλικρίνεια, διότι ενώ οι όροι της βιολογικής και οργανικής φύσης είναι νομικά καθορισμένοι, η λέξη φυσική δεν έχει νομικό ορισμό. Ένας κατασκευαστής, κυριολεκτικά μπορεί να γράψει οτιδήποτε, ως ορισμό του φυσικού στη συσκευασία και να είναι εντελώς ξεκάθαρο και ορθό, όσον αφορά το FDA”.

Επιπλέον, αυτή η έλλειψη ορισμού προκαλεί κι άλλο πρόβλημα. Στην Αμερική, στα προϊόντα περιποίησης, απαγορεύονται μόνο 11 χημικές ουσίες, χωρίς ωστόσο να γίνεται ιδιαίτερος έλεγχος, ενώ στην Ευρώπη πάνω από 1300 χημικές ουσίες.

Κάποια “φυσικά” προϊόντα δεν είναι και τελείως φυσικά.

Όλη η αλήθεια για τα φυσικά προϊόντα!

Πηγαίνετε σε οποιοδήποτε κατάστημα και θα δείτε ότι μπορείτε να βρείτε εκατοντάδες προϊόντα που χαρακτηρίζονται φυσικά. Αλλά επειδή δεν υπάρχει πρότυπο, η λέξη αυτή μπορεί να εφαρμοστεί σε οποιοδήποτε προϊόν, είτε είναι φρέσκια αλόη από το φύλλο είτε κάτι που δεν είναι παρά ένας σωλήνας γεμάτος εργαστηριακά χημικά. “Ο Αμερικανός καταναλωτής προσωπικών προϊόντων πρέπει να ξέρει πώς να διαβάσει τις λίστες συστατικών”, είπε η Connaughton. Επιπλέον, έχει αποκαλύψει και ένα απίστευτο γεγονός. “Η μέση γυναίκα εκτίθεται σε 168 χημικές ουσίες προτού εγκαταλείψει το σπίτι της.”

Η Connaughton δήλωσε επίσης ότι ένας από τους πιο ευάλωτους πληθυσμούς, είναι η έγκυος γυναίκα και τα αγέννητα. Πραγματικά πρέπει να περιορίσουν την έκθεσή τους σε χημικά, διότι οι επιπτώσεις που μπορεί να έχει ένα έμβρυο είναι σημαντικές. “Περισσότερες από 200 χημικές ουσίες βρίσκονται τώρα στο αίμα του ομφάλιου λώρου”.

Ένα άλλο πρόβλημα αποτελεί το ότι οι ετικέτες μπορεί να εξαπατήσουν πολύ κόσμο, σύμφωνα με την Connaughton. “Οι αρωματικές ουσίες είναι ουσίες που προκαλούν ενδοκρινικές διαταραχές και συνδέονται με γενετικές ανωμαλίες, καρκίνο του μαστού, διαβήτη, παχυσαρκία, αυτισμό και ADHD, κατά το πρώτο και τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. “

Τα φυσικά προϊόντα μπορεί να περιέχουν καρκινογόνες ουσίες.

Όλη η αλήθεια για τα φυσικά προϊόντα!

Τα “καρκινογόνα” ορίζονται ως οτιδήποτε μπορεί να προκαλέσει καρκίνο. Πολλά φυσικά προϊόντα περιέχουν χημικές ουσίες που είναι γνωστές ως καρκινογόνες ουσίες. Η Connaughton αποκάλυψε ότι ένας από τους χειρότερους παραβάτες είναι το αποσμητικό, το οποίο μπορεί να περιέχει αλουμίνιο. “Το αργίλιο είναι βιοσυσσωρεύσιμο [αυτό σημαίνει ότι] συσσωρεύεται και αποθηκεύεται σε λιπώδη κύτταρα”.

Είναι επίσης συγκλονιστικό, το να ανακαλύψουμε ένα άλλο προϊόν, που πολλοί από εμάς χρησιμοποιούμε για να αποτρέψουμε τον καρκίνο. Μπορεί όμως να περιέχει συστατικά που τελικά τον προκαλούν. “Τα αντιηλιακά έχουν συνήθως νανοσωματίδια καρκινογόνων, τα οποία είναι τόσο μικρά που είναι ικανά να διασχίσουν τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό, να εισχωρήσουν σε όργανα, να προκαλέσουν ελεύθερες ρίζες στα κύτταρα του δέρματος και να βλάψουν το DNA. “

Τα φυσικά προϊόντα μπορεί να περιέχουν συστατικά που διαταράσσουν τις ορμόνες.

φυσικά προϊόντα

Τα φυσικά προϊόντα μπορούν να περιέχουν χημικές ουσίες (τόσο φυσικές όσο και συνθετικές) που προκαλούν ενδοκρινικές ή ορμονικές διαταραχές. Σύμφωνα με τον Δρ. Kalpana DePasquale, χειρούργος αυτιού, μύτης και λαιμού, ένας από τους χειρότερους παραβάτες είναι το θειϊκό δάφνιο νάτριο (SLS). Είπε: “Το SLS μιμείται το οιστρογόνο και υπάρχει η ανησυχία ότι με την πάροδο του χρόνου, περισσότερο από το 1% αυτού του συστατικού μπορεί να απορροφηθεί στην κυκλοφορία του αίματος, ενώ στα υπόλοιπα επίπεδα του σώματός μας μπορεί να είναι υψηλότερο”.

Είναι λογικό να σκέφτεστε ότι θα ήταν σχετικά εύκολο να αποφύγετε μόνο ένα συστατικό. Είναι όμως ευκολότερο να το λέτε, παρά να το κάνετε. Όπως εξηγεί ο DePasquale: “Αυτό το συστατικό βρίσκεται σε περισσότερο από το 90% των προσωπικών προϊόντων φροντίδας και καθαρισμού. Εάν υπάρχει σε συγκέντρωση μεγαλύτερη από 1%, το SLS μπορεί να προκαλέσει σοβαρό ερεθισμό, ακόμη και διάβρωση του δέρματος.”

Τα συντηρητικά είναι ένα μεγάλο θέμα όταν πρόκειται για τα φυσικά προϊόντα.

Όλη η αλήθεια για τα φυσικά προϊόντα!

Τα πραγματικά φυσικά προϊόντα ή τα προϊόντα με φυσικά συστατικά τείνουν να έχουν μικρότερη διάρκεια ζωής. Παρόλο που υπάρχουν φυσικά συντηρητικά, υπάρχει μια προειδοποίηση, την οποία εξήγησε ο Connaughton. “Για να είναι αποτελεσματικό ένα συντηρητικό, πρέπει να αποφευχθεί η κατάχρηση θετικών και αρνητικών κατά Gram βακτηριδίων, μούχλας και ζύμης. Υπάρχουν φυσικά συντηρητικά, τα οποία είναι φυσικά αντιοξειδωτικά, που προορίζονται για τη διατήρηση των προϊόντων, αλλά δεν προστατεύουν το προϊόν από τα βακτήρια και τη ζύμη ή μούχλα, εφ ‘όσον δεν είναι  συνθετικά.Έτσι, τα αληθινά φυσικά προϊόντα λήγουν νωρίτερα. “

Η Connaughton αποκάλυψε επίσης ότι τα συντηρητικά που χρησιμοποιούνται σε φυσικά προϊόντα, μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνα. “Τα συνήθη συντηρητικά, όπως το Germaben και το Germaben II, χρησιμοποιούνται συχνά σε φυσικά προϊόντα, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμούς του δέρματος ή και τοξικότητα στην αναπαραγωγή.

Η βιταμίνη C είναι ένα επιστημονικά αποδεδειγμένο φυσικό συστατικό.

Όλη η αλήθεια για τα φυσικά προϊόντα!

Η βιταμίνη C, η οποία αποτελεί συστατικό πολλών τροφίμων, έχει μελετηθεί εκτενώς. Η Janice Rosenthal που είναι ιδιοκτήτρια του Garden of Essences εξήγησε: “Μόλις απορροφηθεί η βιταμίνη C στα κύτταρα του δέρματος, η παραγωγή κολλαγόνου αυξάνεται μέχρι και οκτώ φορές.” Επιπλέον, η Rosenthal δήλωσε ότι σύμφωνα με κυβερνητική μελέτη, “η Βιταμίνη C μειώνει επίσης την παραγωγή μελανίνης, η οποία με τη σειρά της μειώνει τα σημάδια ηλικίας και τον χρωματισμό”.

Τα φυσικά προϊόντα δεν είναι απαραίτητα η σωστή επιλογή.

Όλη η αλήθεια για τα φυσικά προϊόντα!

Αν και πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι το φυσικό είναι  το καλύτερο, αυτό εξαρτάται τόσο από το άτομο όσο και από το προϊόν. Για παράδειγμα, σύμφωνα με τον Christophe Merville, ο οποίος είναι διευθυντής της εκπαίδευσης και της φαρμακοβιομηχανίας στο Boiron των ΗΠΑ, τα βότανα είναι φυσικά, αλλά μπορούν να είναι προβληματικά για μερικούς ανθρώπους. Είπε: “Τα βότανα είναι συνήθως συμπυκνωμένα εκχυλίσματα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν παρενέργειες ή αντίθετες ενδείξεις.”

Επιπλέον, λόγω της έλλειψης ετικετών επισήμανσης, τα φυσικά προϊόντα μπορεί να περιέχουν συστατικά που είναι πιθανόν να ενοχλήσουν μεγάλο αριθμό ανθρώπων. Επομένως, μπορούμε να αποφύγουμε αυτήν την αγορά, κατανοώντας τι πραγματικά σημαίνουν τα συστατικά που αναφέρονται στην ετικέτα. Εάν ένα “φυσικό” προϊόν περιλαμβάνει ένα συστατικό, το οποίο μπορεί να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση, δεν είναι αναγκαστικά η καλύτερη επιλογή για το συγκεκριμένο άτομο.

Πηγή: The list

Σχόλια