Το ούζο εμφανίζεται πρώτη φορά στη Χίο το 1863, φέροντας την τουρκικής προέλευσης ονομασία «ρακί».

Από το 19ο αιώνα και ύστερα η απόσταξη του λαμβάνει βιοτεχνικό και βιομηχανικό χαρακτήρα, ώσπου γίνεται μονοπώλιο κυρίως του ελληνικού πληθυσμού ανά τον κόσμο.
Μεγάλες ποσότητες ούζου εξάγονται στη Δυτική Ευρώπη, φέροντας την ένδειξη uso, που σημαίνει «προς χρήση», ακολουθούμενη από το λιμάνι προορισμού. Με την πάροδο του χρόνου η λέξη υιοθετείται από τους Έλληνες, γράφεται και προφέρεται ως «ούζο», καθιερώνοντας τη σημερινή ονομασία για το συγκεκριμένο παραδοσιακό ποτό.

Το χαρακτηριστικό του άρωμα οφείλεται σε διάφορα βότανα ή φυτά, αλλά κυρίως στο γλυκάνισο. Αποκλειστικά στη Μυροβόλο Χίο, για τον ίδιο σκοπό χρησιμοποιείται κατά κόρον η μαστίχα.

Ωδή στο ούζο καζανιστό: Ποτοποιΐα Ιωάννου Στουπάκη

Ποτοποιΐα Ιωάννου Στουπάκη 

Ξεκίνησε το 1896 από τον Ιωάννη Στουπάκη, παππού του σημερινού ιδιοκτήτη. Το 1900 ο Ιωάννης Στουπάκης πήρε την πρώτη επίσημη άδεια απόσταξης από τους Τούρκους με έδρα του αποστακτηρίου, τον Δαφνώνα. Το 1960 τη σκυτάλη παίρνει ο Αλέξανδρος Στουπάκης, πατέρας του σημερινού ιδιοκτήτη. Το 1990 αναλαμβάνει ο Γιάννης Α. Στουπάκης, γιος του Αλέξανδρου και εγγονός του ιδρυτή της εταιρίας.

Το καζανιστό Στουπάκη είναι ένα από τα πέντε εντυπωσιακά προϊόντα που παράγει η ποτοποιΐα Ιωάννου Στουπάκη. Παράγεται 100% απόσταξη στάλα, στάλα σε παραδοσιακά χάλκινα καζάνια, συνεχίζοντας με αυτόν τον τρόπο την γευστική παράδοση της Χίου στο ούζο, χάρη στο χιώτικο γλυκάνισο και δημιουργεί μία ξεχωριστή γεύση.

Ωδή στο ούζο καζανιστό: Ποτοποιΐα Ιωάννου Στουπάκη

Άλλες Πληροφορίες

Στουπάκη Καζανιστό 40% vol.

0,2 lt / 0,35 lt / 0,5 lt / 0,7 lt / 1 lt / 5 lt.

Απόσταγμα: 100%

Συμμετοχή σε συλλογικό φορέα: Σύλλογος Ποτοποιών Χίου

 

 

Σχόλια