Μια ανάλυση για το αν ο Kanye West είναι ένα από τα μεγαλύτερα αστέρια της hip-hop και η απάντηση στο αν είναι απάτη ή όχι.

Εκκεντρικός, αλαζόνας και πολυτάλαντος. Αυτά είναι μόνο τρία επίθετα που μπορούν να χαρακτηρίσουν τον Kanye West. Ωστόσο πολλοί θα μπορούσαν να προσθέσουν τον χαρακτηρισμό “Καραγκιόζης“, καθώς ο Kanye West έχει προκαλέσει πολλές φορές τα MME και το ευρύ κοινό με τις δηλώσεις και τις πράξεις του.

Εδώ μόνο μερικές από τις δηλώσεις που έχουν προκαλέσει (σε άλλους οργή και σε άλλους γέλια).

Όποιος και αν είναι ο λόγος που όλοι τον κριτικάρουν, είτε είναι οι δηλώσεις του, είτε η Κim Κardashian, είτε τα πανάκριβα YEEZY, ο Kanye West δεν μιλάει μόνο με λόγια, αλλά και με πράξεις. Οι πράξεις βρίσκονται στη μουσική του. Ας δούμε λοιπόν αν ο Kanye West είναι ο Yeezus ή όχι.

The College Dropout (2004)Kanye West μουσική

Ανάλυση:

Την εποχή που ο Eminem ήταν από τους λίγους πρεσβευτές της mainstream rap/hip-hop μαζί με τον 50 Cent και τους Black Eyed Peas (ναι, η χιπ χοπ περνούσε μια κρίση), ο Kanye West έρχεται σαν τον Μεσσία να αναστήσει το είδος που πλέον κυριαρχεί παγκοσμίως.

Με τα pop-soul samples του και τις πρωτοποριακές για την εποχή ρίμες, ο Kanye ήρθε στο προσκήνιο. “Tο College Dropout δεν εκφράζει αυτό που είναι ο Kanye, αλλά δημιούργησε τον χώρο που θα του επιτρέψει να το κάνει.” —David Drake

Συνεργασίες:

Jay Z, Jamie Foxx, Mos Def, Ludacris, Syleena Johnson, GLC, Consequence, J. Ivy, Talib Kweli, Common, Twista, Freeway, the Boys Choir of Harlem

Διαμάντια:

Jesus Walks, Through The Wire, Family Business

Late Registration (2005)Kanye West μουσική

Ανάλυση:

Αν το “College Drop Out ήταν το άλμπουμ που έκανε τον Kanye μεγάλο όνομα στην hip-hop, το “Late Registration” ήταν αυτό που τον καθιέρωσε και έδειξε τα πρώτα “θεϊκά” σημάδια του.

Το Late Registration είναι σίγουρα η πιο προσγειωμένη, και συνειδητοποιημένη πολιτικά δουλειά του Kanye. Είναι  η τελευταία φορά που κάποιος μπορούσε να θεωρήσει τον Kanye ως ανερχόμενο αστέρι, που δεν έχει καμία σχέση με τον σημερινό Yeezus.

Συνεργασίες:

Adam Levine, Jay Z, Nas, Lupe Fiasco, Jamie Foxx, Paul Wall, GLC, Common, The Game, Brandy, Really Doe, Cam’ron, Consequence, Q-Tip, Talib Kweli, Rhymefest

Διαμάντια:

Diamonds (τυχαίο;), Touch The Sky, Gold Digger

Graduation (2007)Kanye West μουσική

Ανάλυση:

Αν κάποιος σου πει πως του άρεσε ο παλιός Kanye, εννοεί αυτός του “Graduation”. Ο Kanye ενώ ήδη βρισκόταν στη κορυφή, κατάφερε να ανέβει και άλλο.

O West παρουσιάζει το τέλος μιας κολλεγιακής τριλογίας, με ένα all time classic album, δείχνοντας πως το ταλέντο του και η μουσική ιδιοφυΐα του δεν έχει σταματημό.

Συνεργασίες:

T-Pain, Lil Wayne, Mos Def, Dwele, DJ Premier, Al Be Back, A-Trak, John Mayer

Διαμάντια:

Flashing Lights,  Stronger, Champion

808’s & Heartbreak (2008)

Kanye West μουσική

Ανάλυση:

Το τέλος της τριλογίας μας έφερε αντιμέτωπους με αυτό το διαμάντι του autotune, το 808’s & Heartbreak. Αδιαμφισβήτητα το πιο πειραματικό άλμπουμ του Kanye (μέχρι τότε) με μια ελαφρώς ατσούμπαλη προσπάθεια να τραγουδήσει αντί να χώσει τρελές ρίμες, ωστόσο με εξαιρετικούς στίχους και μουσική, δημιουργώντας ένα τρομερό αποτέλεσμα.

Ο Kanye πιο μελωδικός και μελαγχολικός από ποτέ, αλλάζει τελείως ήχο προς μια διαφορετική ποπ, και μινιμαλιστική προσέγγιση που άξιζε με τα χίλια, καθώς ήταν, είναι και θα είναι αλμπουμάρα. 

Συνεργασίες:

Kid Cudi, Young Jeezy, Mr. Hudson, Lil Wayne

Διαμάντια:

Heartless, Amazing, Love Lockdown

My Beautiful Dark Twisted Fantasy (2010)Kanye West μουσική

Ανάλυση:

ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΑΛΜΠΟΥΜ ΤΟΥ ΚΑΝΥΕ WEST.

Και μετά την ήρεμη τοποθέτηση, ας συνεχίσουμε.

Η καριέρα του West μπορεί κανείς να πει πως χωρίζεται στον pre-2010 Kanye και τον post-2010 Kanye λόγω της αλμπουμάρας, του My Beautiful Dark Fantasy. Λίγους μήνες μετά τον σάλο με τη Taylor Swift (να μας κιόλας), που κατέκρινε τον Kanye, αυτός αποφασίζει να βουλώσει τα στόματα των haters ρίχνοντας το άλμπουμ-ακατάστατο αριστούργημα που πιθανότατα τον έφτασε στο ζενίθ του.

Συνεργασίες:

Beyonce, Kid Cudi, Jay-Z, Rick Ross, Nicki Minaj, Bon Iver, John Legend, Pusha T, Prynce Cy Hi, RZA, Swizz Beatz , Big Sean, Raekwon, Charlie Wilson

Διαμάντια:

POWER, All of the Lights, Gorgeous, Monster, So Appalled

Yeezus (2013)Kanye West μουσική

Ανάλυση:

Αν κάποιος σκληροπυρηνικός του Kanye βρισκόταν σε κώμα από το 2005, και ξυπνούσε το 2013 και άκουγε το Yeezus, θα ξανάπεφτε σε κώμα. Ο Kanye ξεκίνησε τα ταπεινά πρώτα βήματα του με τη τριλογία του College, ψάχνοντας την αποδοχή του γενικού κοινού. Στο Yeezus οπού δηλώνει ότι είναι ο Θεός και γουστάρει να εκνευρίζει τους φανς του. Και καλά κάνεις φίλε, εγώ μαζί σου.

Αναμφίβολα το πιο ηχηρό σε στίχους άλμπουμ του και το πιο πειραματικό. Λίγο τα synths λίγο τα drums, λίγο η αλαζονική συμπεριφορά του Kanye που θυμίζει αστέρι του WWE, γίνεται κατανοητό σε όλους για ποιον λόγο είναι ο Yeezus

Συνεργασίες:

Chief Keef, Justin Vernon, Kid Cudi, King L

Διαμάντια:

Black Skinhead, Bound 2, New Slaves

The Life Of Pablo (2016)Κάνιε Γουέστ

Ανάλυση:

Ένα άλμπουμ το οποίο οι δήθεν κριτικοί κατέκριναν, γιατί μιλάει για ξύλο με παπαράτσι και τις λευκάνσεις πρωκτού της Κιμ Καρντάσιαν, που ωστόσο μόνο αυτό δεν είναι. Η απάντηση του Kanye West βρίσκεται στο κομμάτι “I love Kanye”, στο οποίο ράβει τα στόματα όσων δεν κλείνουν τα μάτια. Όσοι άκουσαν όντως τον δίσκο ξέρουν.

Προσωπικά το “Life of Pablo είναι το αγαπημένο μου άλμπουμ. Είναι ένα άλμπουμ πιο προσωπικό απ’ όλα τα άλλα, σαν να το έγραψε μόνο για τον εαυτό του, με το οποίο προσπαθεί να καταλάβει αν υπάρχει λόγος να συνεχίσει. Επίσης συμμετέχουν πραγματικά οι ΠΑΝΤΕΣ στο άλμπουμ. Είναι το άλμπουμ το οποίο αποκαλύπτει όσα ο Kanye προσπαθεί να κρύψει.

Συνεργασίες:

Kendrick Lamar, The Weeknd, Sia, Post Malone, Chance the Rapper, Frank Ocean, Desiigner, Kid Cudi, Rihanna, André 3000, Chris Brown, Future, Young Thug, Kirk Franklin, The-Dream, Ty Dolla Sign, Caroline Shaw,

Διαμάντια:

Waves, FML, Wolves, Father Stretch My Hands (Pt 1 & 2), Fade, Saint Pablo

Kanye West: διανοια ή καραγκιοζης;

Τελικά τι είναι ο Kanye; Είναι όντως ο Yeezus ή είναι άλλη μια αποτυχημένη περσόνα που καταστρέφει το hip hop;

Ίσως να είναι και λίγο καραγκιόζης (είτε εσκεμμένα είτε και μη), με τα publicity stunts που κάνει όλα τα κουτσομπολίστικα να μιλάνε για αυτόν, τα παπούτσια και όλη τη τρέλα με τη μόδα, τις επικές ατάκες και το δράμα με τη Kim Kardashian.

Ίσως και να μας δουλεύει όλους και να μην θέλουμε να το καταλάβουμε. Χαζός πάντως δεν είναι. Αυτό φαίνεται και στη μουσική του. Το μόνο σίγουρο είναι πως ο Kanye West είναι μια διάνοια και ένας από τους πιο επιδραστικούς μουσικούς του 21ου αιώνα.

Η απάντηση, λοιπόν, είναι πως ο Kanye είναι ο Kanye.

“Screams from the haters got a nice ring to it
I guess every superhero need his theme music.”

Σχόλια