Από τις 12 Απριλίου έως τις 21 Μαϊου η Phoenix Gallery που βρίσκεται ψηλά στην Ασκληπιού φιλοξενεί την έκθεση “Brave New Words”.

Έξι καλλιτέχνες εμπνέονται  από προσωπικές τους ιστορίες, αλλά και από την ιστορία της Αθήνας, τον οπτικό της πλούτο και την πολιτιστική της πολυµορφία, για να δημιουργήσουν έργα που περιστρέφονται γύρω από την ιδέα του νομά και του μετανάστη. Η ομαδική έκθεση εικονογράφησης “Brave New Worlds”, φιλοξενείται στο χώρο της Phoenix Athens, στη Νεάπολη. Τα εγκαίνια έγιναν το βράδυ της Πέμπτης και εμείς ήμασταν εκεί!

Η Lydia Denno, η Ιωάννα Αλεξοπούλου, ο Αλέξανδρος Τζάλλας ,η Χρύσα Βαλσαµάκη, ο Gareth Bunting και ο WD σχολιάζουν με τα έργα τους, το ζήτημα  της μετανάστευσης , και τη μετεγκατάσταση  σε σχέση µε την πολιτιστική κοινωνία του σήµερα.

Οι ιστορίες τους περιγράφουν την ανάγκη των ανθρώπων για την αίσθηση του “ανήκειν”. Το Brave New World είναι ένα παράθυρο στο κοινό για την επικοινωνία των καλλιτεχνών σε σχέση µε την αντίληψη της θεµατικής µε οµαδικό χαρακτήρα και την αντιµετώπιση τους σε ατοµικό χαρακτήρα. Το µέσο της εικονογράφησης είναι ιδιαίτερα πλούσιο αφού συνδέει κλασσικές εικαστικές αξίες (σχεδίαση και ζωγραφική) µε την δυναµική της αφήγησης.

Τα έργα της Ιωάννας εικονογραφούν την αλλαγή της ταυτότητας και την ανάγκη για την αίσθηση του “ανήνειν” µε έναν κλασσικό εικονογραφημένο κόμικ χαρακτήρα, σε αντίθεση µε τα έργα του Αλέξανδρου όπου ο τρόπος που επικοινωνεί την έννοια της μετανάστευσης  και της ταυτότητας ορίζεται από τη δημιουργία  του σχεδόν εξπρεσιονιστικού σύγχρονου εικονογραφημένου κόσμου.

Στις εικονογραφήσεις του Gareth παρουσιάζεται η έννοια της µετεγκατάστασης µε την απεικόνιση ονειρικών τοπίων εμπλουτισμένο µε στοιχεία ενός αφηρημένου, χαοτικού χαρακτήρα. Η προσέγγιση του σχετικά µε την εικονογράφηση συνδυάζει την εικονική πραγµατικότητα µε την κλασσική εικονογράφηση.

Η δουλειά της Χρύσας αναφέρεται στην ευρύτερη έννοια της τοποθεσίας και της ταυτότητας, µέσα στο πλαίσιο της ψυχογεωγραφίας. Η σηµαντικότητα της τοποθεσίας και της ταυτότητας κατευθύνει επίσης την αφήγηση της Lydia ώστε να αναπτυχθεί το Political Line. Το Political Line είναι ο εορτασµός της φύσης της µετανάστευσης µε την αφήγηση της µετεγκατάστασης. Η Lydia, χρησιµοποιεί την προσωπική συναισθηµατική κληρονοµιά της για να δηµιουργήσει ένα εικονογραφηµένο γλυπτό. Ο WD εν αντιθέσει καθρεφτίζει τις προκλήσεις που αντιµετωπίζονται κατά τη διάρκεια αυτής της µετεγκατάστασης.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Επίσης, καθ’όλη τη διάρκεια της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί παράλληλο πρόγραμμα με ομιλίες και εργαστήρια που ξεκινά στις 28 Μαρτίου από τον illustrator Γιώργο Γούση. Δείτε το πρόγραμμα των υπόλοιπων ημερών και μείνετε συντονισμένοι εδώ!

 

Σχόλια