Για ένα χρόνο ανακηρύχθηκε η Αθήνα-Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου 2018 και είμαστε πολύ χαρούμενοι με όλα αυτά που διοργανώνονται!
Για ένα χρόνο από τον Απρίλιο 2018 έως τον Απρίλιο 2019 θα είναι η Αθήνα-Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου 2018 μετά από επιλογή της Unesco. Στόχος και μότο του δήμου είναι να φέρουν τα βιβλία ΠΑΝΤΟΥ! Οι εκδηλώσεις που έχουν ανακοινωθεί μέχρι στιγμής είναι οι παρακάτω, ενώ ο Δήμος καλεί τους πολίτες να προτείνουν ιδέες και να αναλάβουν δράσεις.
Η Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου είναι μία πρωτοβουλία της UNESCO, του Εκπαιδευτικού, Επιστημονικού και Πολιτιστικού Οργανισμού του ΟΗΕ.
Ξεκίνησε το 2001, μετά από πρόταση της ισπανικής κυβέρνησης και της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Εκδοτών και η ιδέα προέκυψε μετά από τη μεγάλη αποδοχή που είχε η καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας Βιβλίου και Πνευματικών Δικαιωμάτων.
Ο τίτλος απονέμεται κάθε χρόνο σε διαφορετική πόλη και η διοργάνωση διαρκεί από τις 23 Απριλίου (Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και Πνευματικών Δικαιωμάτων) έως τις 22 Απριλίου του επόμενου έτους.
Μια πομπή επίσημων προσκεκλημένων θα ξεκινήσει τη Δευτέρα 23 Απριλίου, ώρα 19:30, από το Μουσείο Ακρόπολης και θα συνεχίσει για περίπου μισή ώρα ως τη συμβολή της Διονυσίου Αρεοπαγίτου με την Αποστόλου Παύλου. Αυτή θα είναι η έναρξη των εκδηλώσεων που θα γίνουν στο πλαίσιο που είναι η Αθήνα – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου 2018. Της πομπής θα προπορεύεται η μπάντα του δήμου Αθηναίων, ενώ σε πέντε σημεία θα υπάρχουν ορχήστρες από παιδιά μουσικών σχολείων.
Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, θα έχει προηγηθεί η επίσημη τελετή στο αμφιθέατρο του Μουσείου Ακρόπολης, όπου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος θα κηρύξει την έναρξη των εκδηλώσεων, παρουσία του δημάρχου της Αθήνας, υπουργών, εκπρόσωπων φορέων που σχετίζονται με το βιβλίο, καθώς και επίσημων προσκεκλημένων από το εξωτερικό, όπως η γενική διευθύντρια της Unesco, αλλά και πρόεδροι ενώσεων για το βιβλίο.
Τα παραπάνω ανακοινώθηκαν κατά τη συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ), τα μέλη του οποίου έδωσαν ομόφωνα το «πράσινο φως» στο αίτημα του δήμου Αθηναίων για την προσωρινή παραχώρηση χρήσης του αρχαιολογικού πεζοδρόμου της Διονυσίου Αρεοπαγίτου και του Ωδείου Ηρώδου Αττικού, προκείμενου να πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις.
Το ίδιο βράδυ, γύρω στις 21:30, στην κλίμακα ανόδου του Ηρωδείου η Big Band του Δήμου Αθηναίων θα ερμηνεύσει για περίπου μία ώρα τραγούδια τζαζ και σουίνγκ. Η όλη διοργάνωση θα ολοκληρωθεί στις 11 το βράδυ στο Ηρώδειο, όπου στον χώρο της ορχήστρας δέκα ηθοποιοί (πιθανόν και κάποιοι από τους θεατές) θα αναγνώσουν στίχους του Ομήρου. Όπως ειπώθηκε στη συνεδρίαση, η είσοδος στη διοργάνωση θα είναι ελεύθερη, με τον αριθμό των θεατών να μην ξεπερνά τις 2.000.
Άλλες εκδηλώσεις μετά την επίσημη έναρξη | Αθήνα-Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου 2018
1. Ο βραβευμένος Βρετανός συγγραφέας Ian McEwan θα επισκεφτεί για πρώτη φορά την Αθήνα στο πλαίσιο της «Αθήνα 2018 – Παγκόσμια πρωτεύουσα Βιβλίου».
Στις 25.4, στις 19.00, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ο δημοφιλής συγγραφέας θα συνομιλήσει εφ’ όλης της ύλης με τον Χάρη Βλαβιανό, συγγραφέα και καθηγητή Ιστορίας & Πολιτικής Θεωρίας του Αμερικανικού Κολεγίου Αθηνών.
2.Η Αθήνα-Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου 2018, το βιβλιοπωλείο Πλειάδες και οι εκδόσεις Μεταίχμιο, μας προσκαλούν στην παρουσίαση του νέου βιβλίου του Νίκου Βατόπουλου, «Περπατώντας στην Αθήνα».
Για το βιβλίο θα μιλήσουν η Μάρω Καρδαμίτση-Αδάμη, αρχιτέκτων, Ομότιμη Καθηγήτρια ΕΜΠ, και ο Δημήτρης Ρηγόπουλος, δημοσιογράφος στην εφημερίδα Η Καθημερινή.
Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό και τον συγγραφέα.
Ο Νίκος Βατόπουλος, δημοσιογράφος της Καθημερινής και αρχισυντάκτης των πολιτιστικών, έχει πολιτογραφηθεί ως Αθηναιογράφος.
Κείμενά του για γειτονιές της Αθήνας, για σπίτια της Αθήνας, για την αρχιτεκτονική της πόλης, δημοσιεύονται στην Καθημερινή.
Το βιβλίο είναι μια επιλογή τέτοιων κειμένων με τις αντίστοιχες φωτογραφίες γιατί ο συγγραφέας έχει πλούσιο φωτογραφικό υλικό της πόλης, που συναρπάζει!
Πληροφορίες:
28/4 στις 19.30
Βιβλιοπωλείο Πλειάδες, Σπύρου Μερκούρη 62, Παγκράτι