Απορίες που πιθανόν να έχεις, αλλά δεν μπαίνεις στη διαδικασία να ψάξεις τις απαντήσεις τους!

Επιμέλεια: Κική Φωτοπούλου

Τα μικρά παιδιά πολλές φορές κάνουν ερωτήσεις, που φαινομενικά είναι αυτονόητες, αλλά οι γονείς δεν μπορούν να  τις απαντήσουν. Έτσι αναγκάζονται να αναζητήσουν τη λύση στο διαδίκτυο. Παρόλα αυτά, όσο μεγαλώνει κανείς είναι καλό να μαθαίνει καινούργια πράγματα. Για το λόγο αυτό, αφιερώσαμε χρόνο ώστε να απαντήσουμε στο “πως” και στο “γιατί” των ερωτήσεων αυτών.

Η Bright Side βρήκε τις πιο συχνές και ενδιαφέρουσες ερωτήσεις και έδωσε τις απαντήσεις!

# Γιατί έχουμε ανατριχίλες;

καθημερινές ερωτήσεις

Είναι ένα “αρχαίο” φαινόμενο, που ξεκίνησε από τα ζώα. Η ανατριχίλα και η εμφάνιση μικρών σπυριών στο δέρμα προέρχεται από τη συστολή των μικροθυλακίων. Για τα ζώα αυτό είναι ωφέλιμο γιατί ζεσταίνονται πιο γρήγορα. Σε περίπτωση απειλής, μια τέτοια κατάσταση βοηθά ένα ζώο να μοιάζει μεγαλύτερο και πιο μαζικό, μπροστά σε έναν εχθρό.Είναι το αποτέλεσμα μιας υποσυνείδητης παραγωγής ορμονών αδρεναλίνης.

# Γιατί δεν αναγνωρίζουμε τη φωνή μας στην ηχογράφηση;

καθημερινές ερωτήσεις

Η απάντηση είναι στην ικανότητα των οστών μας να διεξάγουν ήχο. Οι συνομιλητές σας ακούν μόνο τους ήχους που εκτελούνται στον αέρα. Η εγγραφή περιέχει επίσης μόνο τέτοιους ήχους. Την ίδια στιγμή, ο τρόπος που ακούμε τις φωνές μας είναι ένας συνδυασμός των κανονικών ήχων και των ήχων χαμηλής συχνότητας που εκτελούνται από τα οστά των κρανίων μας.

# Γιατί  έχουμε πονοκέφαλο όταν πίνουμε κρύο νερό ή τρώμε κρύο φαγητό;

καθημερινές ερωτήσεις

Πιθανότατα έχετε παρατηρήσει ότι όταν τρώτε ένα παγωτό, έχετε μερικές φορές ένα αιχμηρό πονοκέφαλο. Ή ίσως συμβαίνει όταν αναπνέετε τον κρύο αέρα ενώ τρέχετε στο πάρκο σε χαμηλές θερμοκρασίες. Συνδέεται με τη συστολή των ταχέων αγγείων του αίματος ως αντίδραση στις χαμηλές θερμοκρασίες.

# Γιατί όταν είμαστε κάτω απ΄τον ήλιο το δέρμα μας γίνεται πιο σκούρο και το μαλλί μας πιο ανοιχτό;

καθημερινές ερωτήσεις

Και στις δύο περιπτώσεις, ο ήλιος σπάει τη μελανίνη, υπεύθυνη για το χρώμα των μαλλιών και του δέρματος. Η διαφορά είναι στο γεγονός ότι τα μαλλιά δεν αντέχουν, σε σύγκριση με το δέρμα. Όταν η χρωστική ουσία είναι “σπασμένη”, δεν αναπληρώνεται στα μαλλιά, κι έτσι γίνονται πιο ανοιχτά. Το δέρμα “απαντά” στον ήλιο με ισχυρότερη αναπλήρωση της μελανίνης, καθιστώντας το χρώμα πιο σκούρο.

# Γιατί ο χρόνος περνάει πιο αργά για ένα παιδί;

καθημερινές ερωτήσεις

Είναι πιθανόν να συμβαίνει επειδή ένα παιδί πρέπει να θυμάται περισσότερα γεγονότα. Τα παιδιά αρχίζουν σιγά σιγά να εξοικειώνονται με τον περιβάλλοντα κόσμο, και η μνήμη τους πρέπει να συγκεντρώνει περισσότερα δεδομένα. Έτσι ένας χρόνος του παιδιού “περιέχει” περισσότερα γεγονότα από αυτόν του ενήλικα. Μια εβδομάδα για ένα παιδί είναι ένα μεγαλύτερο μέρος της ζωής του παρά για έναν ενήλικα.

# Γιατί τα μάτια μας δεν κρυώνουν όταν κάνει κρύο;

καθημερινές ερωτήσεις

Δεν υπάρχουν κύτταρα υποδοχής θερμοκρασίας στα μάτια μας. Εκτός αυτού, το μεγαλύτερο μέρος του βολβού είναι μέσα στο κρανίο, και θερμαίνεται από τη ροή αίματος εκεί.

# Γιατί κλείνουμε τα μάτια μας όταν τρώμε λεμόνι;

καθημερινές ερωτήσεις

Πιθανότατα έχουμε αυτό το αντανακλαστικό από τους προγόνους μας. Τα μάτια μας είναι κλειστά για να αποτρέψουν το ξίδι του λεμονιού να εισέλθει σε αυτά, πράγμα που μπορεί να βλάψει τους βλεννογόνους.

# Γιατί τα περιστέρια δεν κάθονται στα δέντρα;

καθημερινές ερωτήσεις

Τα περιστέρια στις πόλεις έχουν τη φυσική συνήθεια να εγκαθίστανται σε βραχώδη τοπία, όπου δεν υπάρχουν δέντρα. Αυτό συμβαίνει, διότι δεν έχουν κληρονομήσει το αντανακλαστικό “του να κάθονται”. Η δομή των άκρων τους, τους δίνει την ευκαιρία να καθίσουν σε δέντρα, αλλά δεν έχουν συνηθίσει σε μια τέτοια συμπεριφορά.

# Γιατί η σκόνη είναι άσπρη σε μαύρο φόντο και μαύρη σε άσπρο φόντο;

καθημερινές ερωτήσεις

Στην πραγματικότητα, η συνηθισμένη σκόνη είναι γκρίζα. Ωστόσο, το μικροσκοπικό μέγεθος των σωματιδίων της μας εμποδίζει να δούμε το πραγματικό της χρώμα. Το μόνο που βλέπουμε είναι αν τα στίγματα είναι πιο ανοιχτά ή πιο σκούρα από το φόντο.

# Γιατί τα πουλιά πετούν σε σχήμα V;

καθημερινές ερωτήσεις

Πρώτα απ ‘όλα, εξοικονομούν την ενέργειά τους: τα πτηνά που πετούν στην πρώτη γραμμή δημιουργούν “ειδικές στροφές αέρα” με τα φτερά τους. Εκείνα που πετούν στην πίσω σειρά  στροβιλίζονται και διατηρούν την ενέργειά τους. Δεύτερον, ένας τέτοιος σχηματισμός βοηθά όλα τα πουλιά να βλέπουν τον ηγέτη τους, ο οποίος πετάει πάντα πρώτος.

# Γιατί έχουμε ναυτία κατά τη διάρκεια της κίνησης;

καθημερινές ερωτήσεις

Αυτό συμβαίνει επειδή ο εγκέφαλός μας παίρνει αντιφατικές πληροφορίες από διάφορα μέρη του σώματός μας. Για παράδειγμα, εάν είμαστε σε ένα πλοίο, το εσωτερικό του αυτιού μας αισθάνεται την κίνηση των κυμάτων, αλλά τα μάτια μας δεν το βλέπουν. Ο εγκέφαλος προσπαθεί να κάνει αυτά τα 2 ξεχωριστά συναισθήματα να συμφωνούν και να «συγχέονται».

# Που καταλήγουν τα απόβλητα της τουαλέτας του αεροπλάνου;

καθημερινές ερωτήσεις

Όταν πατάτε το κουμπί εκκαθάρισης, ανοίγει μια βαλβίδα και απορροφά το περιεχόμενο της λεκάνης. Το περιεχόμενο μεταφέρεται σε μια δεξαμενή συγκράτησης, μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, μέχρι να φτάσει στο όριο. Μια ενιαία δεξαμενή αποθήκευσης μπορεί να περιέχει περίπου 20 λίτρα αποβλήτων. Αμέσως μετά την προσγείωση του αεροσκάφους, ένα φορτηγό υπηρεσίας απομακρύνει όλα τα απόβλητα από τις δεξαμενές.

Πηγή: Bright Side

Σχόλια