Κανείς δεν πίστευε ότι κάποια premises θα γίνονταν πραγματικότητα!

Οι περισσότερες φουτουριστικές ταινίες λαμβάνουν συνήθως χώρα στο μακρινό μέλλον και δείχνουν τις δυνατότητες που θα έχει το ανθρώπινο είδος μετά από κάποια χρόνια ή ακόμη και σε αιώνες. Τα σενάρια ποικίλουν, αφού θα βρεις από διαγαλαξιακούς πολέμους με τεράστια διαστημόπλοια μέχρι μεταλλαγμένοι εξωγήινοι ιοί θα καταστρέψουν το ανθρώπινο είδος (ναι στο Life αναφέρομαι).

Μόλις, στα 1927 ο Αυστριακός σκηνοθέτης Fritz Lang, βασικός εκπρόσωπος του γερμανικού εξπρεσιονισμού, έδειξε πως θα μπορούσε να είναι η ζωή μετά από 100 χρόνια στην ταινία του Metropolis. Και κάπως έτσι συνεχίστηκαν να δημιουργούνται φουτουριστικές ταινίες από σκηνοθέτες όπως ο Stanley Kubrick.

Εδώ, λοιπόν, σου έχουμε 10 φουτουριστικές ταινίες που η πλοκή τους έχει γίνει ήδη πραγματικότητα!

1. A Trip to the Moon (1902)

φουτουριστικές ταινίεςΑν και ο τίτλος λέει τα πάντα, πρόκειται για μια από τις πρώτες αναφορές σε ταινία για μια ομάδα αστροναυτών που θα προσγειωθεί στη Σελήνη. Εννοείται ότι στην ταινία υπάρχουν και εξωγήινοι που προσπαθούν να απαγάγουν τους αστροναύτες.

2. Class of 1984 (1982)

φουτουριστικές ταινίες

Ο Andrew Norris φτάνει στο νέο του σχολείο να διδάξει μουσική. Το μόνο πρόβλημα είναι πως το σχολείο διοικείται από μια συμμορία μαθητών που πουλούν ναρκωτικά, με αρχηγό τον νεαρό Peter Stegman. Όταν ο Andrew θα προσπαθήσει να τους σταματήσει, ο Stegman και η συμμορία του θα κάνουν τα πάντα για να προστατέψουν “την περιοχή τους” και “την επιχείρησή τους”.

Ίσως, στην Ελλάδα να μην συμβαίνουν τέτοια σκηνικά, αλλά σε άλλες χώρες συμβαίνουν και μάλιστα τα προβλήματα που παρουσιάζονται είναι πάρα πολύ σοβαρά, αφού αναφερόμαστε σε ναρκωτικά, συμμορίες και βία.

3. 1984 (1956)

φουτουριστικές ταινίες

Μιλάμε για τη μεταφορά του γνωστού βιβλίου του Τζορτζ Οργουελ που το έγραψε το 1948 και περιγράφει το έτος “1984” σαν μια χρονολογία, όπου ο κόσμος ζει παγιδευμένος στα γρανάζια ενός αδίστακτου δικτατορικού καθεστώτος.

Το βιβλίο ήταν από μόνο του τρομακτικό, αφού προέβλεψε πολλά πράγματα που συμβαίνουν στη σύγχρονη κοινωνία. Θα σου πω μόνο ότι υπάρχουν drones και κάμερες παντού, όπως επίσης το Facebook δεν προστατεύει τα προσωπικά μας δεδομένα.

4. A Scanner Darkly (2006)

φουτουριστικές ταινίεςΣτην Αμερική του 2013, όπου το 20% του πληθυσμού είναι εθισμένο στην ουσία “Θ” (ίσον θάνατος), ο πόλεμος των ναρκωτικών ταυτίζεται μ’ αυτόν της τρομοκρατίας. Στο πλαίσιο αυτό, ο αστυνομικός Μπομπ Άρκτορ διατάσσεται αρχικά να κατασκοπεύσει τους τέσσερις καλύτερους φίλους και συγκατοίκους του και στη συνέχεια τον ίδιο του τον εαυτό.

O πόλεμος κατά των ναρκωτικών ακόμα καλά κρατεί και μάλιστα δεν είναι μόνο τα ναρκωτικά, αλλά και τα συνταγογραφούμενα φάρμακα που πολλές φορές προκαλούν εθισμό και προβλήματα στους ανθρώπους και το πρόβλημα είναι ότι αυτός ο πόλεμος δεν τελειώνει…

5. Death Race 2000 (1975)

φουτουριστικές ταινίεςΣτο κοντινό μέλλον, η Αμερική έχει γίνει μια απολυταρχική επαρχία υπό την κυριαρχία του γοητευτικού αλλά καταχθόνιου Mr. President. Αυτός για να ικανοποιήσει τις μάζες, έχει εφεύρει ένα νέο άθλημα, την Κούρσα Θανάτου. Σε αυτό το ράλι ανά τη χώρα, νικητής δεν είναι όποιος φτάσει πρώτος, αλλά όποιος κερδίσει περισσότερους πόντους, πατώντας πεζούς.

Είναι ο παππούς των ριάλιτι αυτή η ταινία… Θυμίζει λίγο και το γνωστό σε όλους Survivor, βέβαια, στην ταινία Death Race τα πράγματα είναι πολύ πιο ακραία, αφού σκοτώνεις ανθρώπους. Η εμμονή με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, είτε αυτά είναι η τηλεόραση, είτε ιστοσελίδες στο Ίντερνετ, αλλά και η μαζοποίηση είναι θέματα που τέθηκαν στη ταινία και που 43 χρόνια μετά είναι πολύ επίκαιρα.

6. The Omega Man (1971)

φουτουριστικές ταινίεςΣε μια γη όπου τα πάντα έχουν καταστραφεί, ύστερα από ένα βακτηριολογικό πόλεμο μεταλλάσσοντας τους επιζώντες σε κακόβουλα όντα με εξαιρετική ευαισθησία στο φως και με σχέδια για να επαναφέρουν τη Γη στην εποχή του τροχού, μακριά από τεχνολογία και τις άλλες «αρρώστιες» που προκάλεσαν την καταστροφή. Ο μοναδικός επιζών είναι ο Robert Neville που όμως αποτελεί εμπόδιο για τα σχέδιά τους και προσπαθούν να τον εξοντώσουν.

Ένας τέτοιος πόλεμος δεν έχει γίνει ακόμα, αλλά οι ΗΠΑ έχουν στρατιωτικούς σταθμούς σε ολόκληρο τον κόσμο και παρότι η ταινία μυθοπλασία θα μπορούσε η προφητεία να εκπληρωθεί!

7. Robocop (1987)

φουτουριστικές ταινίεςΣτο Ντιτρόιτ του 2028 ο οικογενειάρχης και αδιάφθορος αστυνομικός Άλεξ Μέρφι τραυματίζεται θανάσιμα, δίνοντας στην αδίστακτη πολυεθνική OmniCorp την ευκαιρία να δημιουργήσει ένα ανθρώπινο ρομπότ-υπερασπιστή του νόμου και να αστυνομεύσει μ’ αυτόν τον τρόπο ολόκληρες τις ΗΠΑ.

Κοίταξε να δεις Robocops δεν υπάρχουν (ακόμα δηλαδή), αλλά υπάρχει τεράστια εγκληματικότητα, οικονομική εξαθλίωση και μεγάλες πολυεθνικές που το μόνο που επιζητούν είναι το κέρδος.

8. A Clockwork Orange (1971)

φουτουριστικές ταινίεςΟ πρωταγωνιστής της ταινίας ο Alex είναι ένας βίαιος νέος, που μαζί με την ομάδα του προβαίνει σε βιαιότητες όπως είναι οι βανδαλισμοί, οι κλοπές, οι βιασμοί. Μετά από ένα ατυχές συμβάν, ο Alex βρίσκεται στη φυλακή όπου διαλέγει να ακολουθήσει ένα νέο σωφρονιστικό πρόγραμμα που επινόησε η κυβέρνηση.

Η αλήθεια είναι ότι ειδικά στην Αμερική γίνονται συνεχώς προσπάθειες για να σταθεροποιηθεί η νεολαία και υπάρχουν θεραπείες για να αλλάξουν συμπεριφορά οι παραβάτες. Βέβαια, λοβοτομές δεν γίνονται- συνήθως- ή έτσι τουλάχιστον θέλω να ελπίζω!

9. Strange Days (1995)

φουτουριστικές ταινίες

Στο Los Angeles δυο μέρες πριν την έλευση του 2000 o Lenny που εμπορεύεται απαγορευμένα βιντεοκλίπ βρίσκεται στο στόχαστρο διεφθαρμένων αστυνομικών, αλλά και ενός παράφρονα δολοφόνου, γιατί έχει στην κατοχή του μια κασέτα με την καταγραφή μιας δολοφονίας.

Εν έτει 2018 η ταινία έχει κατακλύσει τη ζωή μας σε τέτοιο βαθμό, που παντού γύρω μας υπάρχουν κινητά και υπολογιστές. Χρησιμοποιούμε την μηχανή αναζήτησης της Google, Social Media όπως το Facebook, αλλά και το Youtube. Μόνο και μόνο γι’ αυτό το λόγο θα μπορούσε κανείς να πει ότι η ταινία Strange Days είναι φουτουριστική!

10. 2001: A Space Odyssey (1968)

φουτουριστικές ταινίες

Δεν θα μπορούσε να λείπει ΑΥΤΗ η ταινία από τη λίστα. Η ιστορία εστιάζει σε μια σειρά επαφών μεταξύ των ανθρώπων και μυστηριωδών μαύρων μονολίθων, οι οποίοι φαίνεται να επηρεάζουν την εξέλιξη του ανθρώπινου είδους. Το έτος 2001, ένας παρόμοιος μονόλιθος ανακαλύπτεται στη Σελήνη και, μέσω αυτού, άλλος ένας σε τροχιά γύρω από το Δία.

Παρότι υπάρχουν πολλές θεωρίες συνομωσίας για το γεγονός ότι τελικά δεν πήγαμε στη Σελήνη, με βάση την NASA το ανθρώπινο είδος πάτησε το πόδι του στον δορυφόρο της Γης. Επιπλέον, σίγουρα η τεχνητή νοημοσύνη, αλλά και η τεχνολογία των υπολογιστών έχει γίνει εξυπνότερη και επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τη ζωή μας!

Σχόλια