Οι 9 καλύτερες ταινίες που έχουν εμπνευστεί από τον Carl Jung!

Επιμέλεια: Δέσποινα Μπαράκη

Οι ιδέες του Carl Jung έχουν βαθιά επίδραση στη σύγχρονη κουλτούρα, αφού ως ιδρυτής της αναλυτικής ψυχολογίας, οι θεωρίες του έχουν εμπνεύσει αμέτρητα κείμενα, κόμικς, αλλά και βιντεοπαιχνίδια!

Μάλιστα, η επίδρασή του στη σύγχρονη τέχνη είναι τόσο μεγάλη που ίσως να επηρέασε περισσότερο και από τον Freud! Το έργο του, βέβαια, στις ταινίες ερμηνεύεται με λιγότερο αυτονόητους τρόπους, ωστόσο εξακολουθούν να είναι γεμάτες με μύθους.

Δες, λοιπόν, 9 ταινίες που είτε συνδέονται συνειδητά, είτε υποσυνείδητα με τα μοτίβα του Jung!

1. A Star is Born (1937)

Σινεμά και Ψυχανάλυση

Ένα αστέρας του κινηματογράφου βοηθά μια νεαρή τραγουδίστρια και ηθοποιό να βρει φήμη, ακόμη κι αν η ηλικία και ο αλκοολισμός οδηγούν τη σταδιοδρομία της σε ένα φαύλο κύκλο. Μια ταινία που μιλά για τον όχι και τόσο λαμπρό κόσμο του θεάματος, τους εθισμούς, τη δυστυχία, τη ματαιοδοξία και τη σκληρότητα που έχει αυτός ο κόσμος όταν τα φώτα σβήνουν.

2. Abre Los Ojos (1997)

Σινεμά και Ψυχανάλυση

Ο Σίζαρ είναι ένας πλούσιος νέος με μεγάλη επιτυχία στις γυναίκες. Προσπαθεί να ξεφορτωθεί την τελευταία του σχέση, την Νουρία, η οποία εξακολουθεί να είναι παράφορα ερωτευμένη μαζί του. Κάποια μέρα, ο φίλος του Πελάγιο, του παρουσιάζει το νέο του φλερτ, την Σοφία την οποία αμέσως ερωτεύεται.

3. The Holy Mountain (1973)

Σινεμά και Ψυχανάλυση

Ένας άνθρωπος περιπλανιέται  στη Πόλη του Μεξικού, όπου αρχίζει να θεωρείται ως μια μεσσιανική φιγούρα. Τελικά περνά μέσα από μια γιγαντιαία καμινάδα στη σφαίρα ενός αλχημιστή. Εκεί, ο αλχημιστής αναθέτει στον άνθρωπο μια μυστική αποστολή και στη συνέχεια τον συστήνει σε οκτώ  “υπό μύηση” άλλους μαθητευόμενους από διάφορα κοινωνικά στρώματα. Η πρόθεση του αλχημιστή, βέβαια, είναι ο ίδιος και οι μαθητευόμενοί του να σκοτώσουν  τους εννέα κυβερνήτες που υπάρχουν στο ιερό βουνό και να πάρουν τη θέση τους…

4. Wild Strawberries (1957)

Σινεμά και Ψυχανάλυση

Ένας γηραιός καθηγητής Ιατρικής, που πρόκειται να τιμηθεί από την Ακαδημία για την προσφορά του στην επιστήμη βλέπει, ένα φέρετρο που πέφτει από μια νεκροφόρα να ανοίγει μπροστά του. Μέσα σε αυτό βλέπει τον εαυτό του νεκρό ενώ ένα ρολόι, χωρίς δείκτες, «δείχνει» την ώρα του Θανάτου. Ο ηλικιωμένος άνδρας στο βωμό της επιτυχίας και της καταξίωσης, θυσίασε την χαρά της ζωής και τους χυμούς του έρωτα, στεγνώνοντας την ψυχή του, κάνοντας το τελευταίο του ταξίδι… Θα καταφέρε να συμφιλιωθεί με το φόβο του θανάτου;

5. Prometheus (2012)

Σινεμά και Ψυχανάλυση

Ο Ρίντλεϊ Σκοτ, ο σκηνοθέτης των ταινιών “Alien” και “Blade Runner”, επιστρέφει στο είδος που ο ίδιος καθιέρωσε. Με το “Προμηθέας” δημιουργεί μια ρηξικέλευθη μυθολογία, στην οποία μια ομάδα εξερευνητών ανακαλύπτει στοιχεία για την προέλευση του ανθρώπινου είδους στη Γη. Τα στοιχεία αυτά τους οδηγούν σ’ ένα συναρπαστικό ταξίδι στα πιο σκοτεινά σημεία του σύμπαντος, όπου θα χρειαστεί να διεξάγουν έναν τρομακτικό αγώνα για να σώσουν το μέλλον της ανθρώπινης φυλής.

6. Persona (1966)

Σινεμά και Ψυχανάλυση

Η ηθοποιός Ελίζαμπεθ Βόγκλερ πέφτει σε αφασία στη διάρκεια μιας θεατρικής παράστασης. Η Άλμα, η νοσοκόμα που την περιποιείται, τη συνοδεύει σ’ ένα εξοχικό στη θάλασσα. Της μιλάει διαρκώς χωρίς αρχικά να παίρνει απάντηση, η προσωπική της εξομολόγηση όμως αρχίζει να επηρεάζει την Ελίζαμπεθ αλλά και τη δική της ψυχολογική κατάσταση.

7. Dark City (1998)

Σινεμά και Ψυχανάλυση

Ένας άνθρωπος χωρίς μνήμη, που καταδιώκεται από την αστυνομία για συρροή εγκλημάτων, διαπιστώνει ότι κατοικεί σε μια σκοτεινή πόλη χωρίς εξόδους, η οποία ελέγχεται από μυστηριώδεις εξωγήινους. Μια πολύ ενδιαφέρουσα ταινία σε σκηνοθεσία Άλεξ Πρόγιας

8. The Three Faces of Eve (1957)

Σινεμά και Ψυχανάλυση

Η σιωπηλή Εύα Γουάιτ είναι μητέρα και σύζυγος και πάσχει από συχνούς πονοκεφάλους και περιστασιακές λιποθυμίες. Θα επισκεφτεί τον ψυχίατρο Δρ Λούθερ και θα υποστεί ύπνωση. Μια νέα Εύα κάνει την εμφάνιση της, η Εύα Μπλακ, ορεξάτη για απολαύσεις κι ατασταλίες. Μετά από περισσότερη θεραπεία, κάνει την εμφάνιση της και η Τζέιν, μια πιο ισορροπημένη περίπτωση…

9. Letter From an Unknown Woman (1948)

Σινεμά και ΨυχανάλυσηΗ ιστορία αφορά το πάθος της έφηβης Fontaine για τον νεαρό, ταλαντούχο πιανίστα που ζει στο ίδιο κτίριο με αυτήν. Γι΄ αυτόν που έχει ιδιαίτερη αδυναμία στο γυναικείο φύλο, όμως, είναι αόρατη. Όλη της η ζωή περιστρέφεται γύρω από την ύπαρξή του και τις επιπόλαιες, εφήμερες σχέσεις του. Όταν περάσουν κάποια χρόνια, θα γνωριστούν κατά τύχη, θα καταφέρει να μπει στη ζωή του και για λίγο να πάρει τη θέση της ερωμένης στο πλευρό του. Κάθε φορά που θα την ξαναβλέπει όμως δεν θα τη θυμάται. Κάποια στιγμή, μετά από αρκετά χρόνια, θα του στείλει ένα γράμμα και θα του περιγράφει ολόκληρη την κοινή τους ιστορία.

Σχόλια