Διεθνής Έκθεση Βιβλίου 2018: Δείτε το πραγματικά εξαιρετικό πρόγραμμα από το ελληνικό περίπτερο και το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού!
Εξαιρετικά πιο έντονη θα είναι φέτος η ελληνική παρουσία στην 38η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου (Livre Paris/ Paris Book Fair) που θα διεξαχθεί στο Παρίσι 16 έως 19 Μαρτίου, με τη συμμετοχή περισσότερων από 50 χωρών, και τιμώμενη χώρα τη Ρωσία.
Τη διοργάνωση της ελληνικής συμμετοχής έχει αναλάβει και τη φετινή χρονιά το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού (ΕΙΠ) υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού σε συνεργασία με το ελληνικό βιβλιοπωλείο «Δεσμός», που εδρεύει στο Παρίσι.
Aν διαβάζεις κι εσύ συνεχώς λογοτεχνία πρέπει να μπεις εδώ!
Η ελληνική παρουσία έχει διαμορφωθεί σε συνάρτηση με τη φυσιογνωμία της 15ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου της Θεσσαλονίκης (3 – 6 Μαΐου) που θα είναι αφιερωμένη στις χώρες της Γαλλοφωνίας και θα έχει ως κεντρικές θεματικές τη Δημοκρατία, την Προσφυγική Εμπειρία και τη σχέση Λογοτεχνίας και Μνήμης.
Τέλος, το ελληνικό περίπτερο (Κ88) θα είναι ευρύχωρο για να φιλοξενήσει επαγγελματικές συναντήσεις με συγγραφείς, γαλλικούς εκδοτικούς οίκους, λογοτεχνικούς πράκτορες, ΜΜΕ κ.ά.
Οι συζητήσεις στην αίθουσα Connexions του Livre Paris απευθύνονται σε ένα διεθνές κοινό και θα επικεντρωθούν σε ζητήματα ευρύτερου ενδιαφέροντος:
1)Ο Κώστας Γαβράς συζητά για τη δημοκρατία στον 21ο αιώνα
Σάββατο 17 Μαρτίου, ώρα: 18:00-19.00
Ο διεθνούς φήμης σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς ολοκλήρωσε τα απομνημονεύματά του που θα κυκλοφορήσουν τον Απρίλιο με τον τίτλο «Va là où il est impossible d’aller» από τον Οίκο «Editions du Seuil», και θα μιλήσει για τη ζωή του ανάμεσα σε δύο γλώσσες, ελληνικά και γαλλικά, και δύο πατρίδες, για τις ανησυχίες του, και για την εγρήγορση ενάντια στην απογύμνωση της δημοκρατίας από τις βασικές αρχές της.
Ομιλητές: Ο σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς θα συζητήσει με τη δημοσιογράφο και κριτικό βιβλίου Μικέλα Χαρτουλάρη.
2)Νέες προκλήσεις για τη λογοτεχνία: Οι συγγραφείς αντιμέτωποι με το τοπίο που διαμορφώνεται μετά από την κρίση.
Ο Χρήστος Οικονόμου και η Έρση Σωτηροπούλου, δύο οξυδερκείς πεζογράφοι με διαφορετικές καταβολές και διαφορετική οπτική για τα πράγματα, βραβευμένοι και οι δύο το 2017 με γαλλικές διακρίσεις, θα συζητήσουν για τη λογοτεχνία μετά-την-κρίση και για τα ζητούμενά τους μετά από την επιτυχία που γνώρισαν τα προηγούμενα βιβλία τους. Μαζί τους θα συνομιλήσουν ο μεταφραστής και εκδότης Μισέλ Βόλκοβιτς και η δημοσιογράφος και μεταφράστρια Μαρι-Μαντλέν Ρηγόπουλος, παρουσιάζοντας τις απόψεις τους με βάση το γαλλικό παράδειγμα.
Τα βραβευμένα έργα των δύο προσκεκλημένων συγγραφέων που κυκλοφόρησαν πρόσφατα στα γαλλικά είναι:
Ομιλητές: Χρήστος Οικονόμου, Έρση Σωτηροπούλου, Marie Madeleine Rigopoulos και Michel Volkovitch. Συντονίζει ο Μανώλης Πιμπλής, Διευθυντής της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης.
Από την Παρασκευή 16 Μαρτίου έως και την Κυριακή 18 Μαρτίου, οι επισκέπτες του Ελληνικού Περιπτέρου θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για νέες και παλαιότερες εκδόσεις ελληνικών έργων -στα ελληνικά και τα γαλλικά, να αγοράσουν τα βιβλία που τους ενδιαφέρουν αλλά και να συναντήσουν από κοντά συγγραφείς, μεταφραστές, εκδότες κ.ά..
Οι συγγραφείς Χρήστος Οικονόμου και Έρση Σωτηροπούλου θα συναντήσουν αναγνώστες και θα υπογράψουν τις εκδόσεις των βιβλίων τους που μεταφράστηκαν πρόσφατα και βραβεύτηκαν στη Γαλλία, την Παρασκευή 16 Μαρτίου, 17:00-19:00 στο Ελληνικό Περίπτερο /Κ88
Την ημέρα των εγκαινίων της Έκθεσης, Πέμπτη 15 Μαρτίου , στις 17:00, το Ελληνικό Περίπτερο /Κ88 θα υποδεχτεί τους προσκεκλημένους με ελληνικά κρασιά και μεζέδες, που θα προσφερθούν με την ευγενική χορηγία του ελληνικού εστιατορίου «Maison Mavromattis».
Τη Δευτέρα 19 Μαρτίου, τελευταία ημέρα της Έκθεσης, το Ελληνικό Περίπτερο/ Κ88 θα είναι διαθέσιμο για να φιλοξενήσει τις συναντήσεις των επαγγελματιών του βιβλίου που θα βρίσκονται στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου του Παρισιού.
Πηγή: e-dimosio