Site icon Frapress

5 ταινίες βασισμένες σε αληθινά γεγονότα που συγκλονίζουν!

Όταν η ζωή δίνει έμπνευση στην 7η τέχνη βγαίνουν τέτοιες ταινίες βασισμένες σε αληθινά γεγονότα…

Κάθε είδος κινηματογραφικής ταινίας έχει τη δική του προσωπική μαγεία. Η παρακολούθηση ταινιών είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας ουκ ολίγων ανθρώπων και αποτελεί συνήθεια μίας μεγάλης μερίδας του πληθυσμού.

Τι συμβαίνει όμως με τις ταινίες που έχουν βασιστεί σε πραγματικά γεγονότα; Γιατί ασκούν τέτοια γοητεία και τις ακολουθεί ένα σύννεφο μαγείας και τρελών αριθμών στο box office;

Ο λόγος είναι αρκετά απλός:

Δημιουργούν την αίσθηση ότι οι καταστάσεις που διαδραματίζονται στην ταινία λαμβάνουν χώρα ανάμεσα μας, τα γεγονότα αυτά θα μπορούσαν να συμβούν στον καθένα. Ας δούμε λοιπόν, πέντε αληθινές τραγικές ιστορίες που μετουσιώθηκαν σε ταινία και κάθε φανατικός σινεφίλ πρέπει να εντάξει στην watchlist του.

1.An American Crime

Βασισμένη σε στοιχεία που αντλήθηκαν από τη δίκη Baniszewski. Πρόκειται για μια από τις πιο φρικιαστικές ιστορίες στην ανθρωπότητα. Ένα ζευγάρι φεύγει για περιοδείες σε πανηγύρια, όντας υπάλληλοι τσίρκου και αφήνει πίσω τις δύο κόρες υπό τη φροντίδα μιας νοικοκυράς με έξι παιδιά και δυσχερή οικονομική κατάσταση στην πολιτεία της Ιντιάνα.

Ασθματική, απελπισμένη, ταλαιπωρημένη από τη ζωή της και ακολουθώντας ένα αυστηρό πρόγραμμα πειθαρχίας η Gertrude Baniszewski βασανίζει ανελέητα τα δύο νεαρά κορίτσια. Για ποιο λόγο; Δεν υφίσταται πραγματικός λόγος κι αυτό είναι ένα γεγονός που φέρνει στα όρια τον θεατή. Η φρικαλεότητα κορυφώνεται με τη δολοφονία ενός εκ των δύο κοριτσιών, της Sylvia Marie Likens. Πρωταγωνιστούν η Ellen Page και η Catherine Keener. Ταινία που αγγίζει ευαίσθητες χορδές και συγκλονίζει την κοινή γνώμη.

2. Hachiko: A dog’s tale

Πρόκειται για μία δραματική ταινία που μας παρουσιάζει την ιδιαίτερη σχέση και το συναισθηματικό δέσιμο που αναπτύσσει ένας καθηγητής με τον σκύλο του.

Συγκεκριμένα βασίζεται στην πραγματική ιστορία ενός πανεπιστημιακού καθηγητή του Τόκιο που υιοθετεί ένα μικρό λευκό κουτάβι δύο μηνών και το έχει για συντροφιά του.

Η αγάπη μεταξύ τους είναι διάχυτη σε όλη τη διάρκεια της ταινίας. Αξιοθαύμαστο γεγονός είναι ότι καθημερινά το πιστό τετράποδο πήγαινε μαζί με τον καθηγητή στη στάση του τρένου για να πάει στο πανεπιστήμιο, γύριζε στο σπίτι και το απόγευμα επέστρεφε στο σταθμό όπου και περίμενε το αφεντικό του για να γυρίσουν παρέα στο σπίτι.

Μία μέρα ο καθηγητής κατά τη διάρκεια της δουλειάς του υπέστη εγκεφαλική αιμορραγία και δεν γύρισε ποτέ. Ο Hachiko όμως, επιδεικνύοντας τρομερή αφοσίωση στο αφεντικό του, τον περιμένει κάθε μέρα να εμφανιστεί στο γνώριμο σημείο για όλη την υπόλοιπη ζωή του και πεθαίνει σε εκείνο το σταθμό.

Στο σταθμό της Σιμπούγια τοποθετήθηκε ένα άγαλμα του από μπρούτζο το οποίο τον απεικονίζει να κάθεται και να περιμένει τον κύριό του. Το αξιολάτρευτο Ακίτα αιχμαλωτίζει την καρδία μας και συγκινεί τα πλήθη με την πιστή του στάση και την άδολη αγάπη του. Μια ταινία που θα φέρει δάκρυα και στον πιο απαιτητικό θεατή. Σε πρωταγωνιστικό ρόλο βρίσκεται ο μοναδικός Richard Gere.

Δες εδώ κι άλλες ταινίες στις οποίες θα κλαις με λυγμούς!

3. The Pianist 

Από τη λίστα μας δεν θα μπορούσε φυσικά να απουσιάζει η καθηλωτική αυτή ταινία του Roman Polanski. Ρεαλισμός και ωμότητα, τα κύρια συστατικά της.

Η δράση εκτυλίσσεται κατά την περίοδο του 2oυ παγκοσμίου πολέμου και αφορμάται από την πραγματική ιστορία του Βλαντίσλαβ Σπίλμαν, ενός Πολωνο-εβραίου μουσικού. Ο ήρωας μας είναι προικισμένος με το χάρισμα του να παίζει καλό πιάνο και χάρη σε αυτή την τέχνη του καταφέρνει να επιβιώσει μέσα στην αγριότητα του πολέμου και στο βάναυσο κλίμα των βασανιστηρίων και του εξευτελισμού. Μόνος, χωρίς κάποιο στήριγμα στο πλευρό του πέφτει σε κακομεταχείριση από τους Γερμανούς, όπως συνέβαινε τότε με τους Εβραίους.

Το ολοκαύτωμα αποτυπώνεται με αριστοτεχνικό τρόπο και είναι διάχυτη η φρίκη, η εχθρότητα και το θανατικό. Το κινηματογραφικό αυτό αριστούργημα έχει λάβει πολυάριθμες επιβραβεύσεις, όπως για παράδειγμα τον Χρυσό Φοίνικα στο φεστιβάλ των Κανών (2002) και βραβείο Α’ ανδρικού ρόλου.

Ο ταλαντούχος Αdrien Brody ενσαρκώνει καταπληκτικά τον κεντρικό ρόλο σε μια εξαιρετική ερμηνεία. Η βιογραφία αυτή απασχολεί πολύ το κοινό, σοκάρει, περνά κοινωνικά μηνύματα, πληροφορεί για την προγενέστερη ιστορική πραγματικότητα και κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον του θεατή.

4. The Iceman

Πραγματεύεται την ιστορία του Richard Kuklinski, ενός οικογενειάρχη με ταραγμένη διπλή ζωή και ύποπτες δραστηριότητες που απέκρυπτε επιμελώς από την οικογένειά του. Κακοποιημένος και καταπιεσμένος και ο ίδιος από το οικογενειακό του περιβάλλον γίνεται ψυχρός δολοφόνος της αμερικάνικης μαφίας. Τα εγκλήματά του ήταν πολλά και ποικίλης μορφής. Ασχολήθηκε με δραστηριότητες όπως η πορνογραφία, οι δολοφονίες, τα ναρκωτικά.

Κυκλοθυμικός και με διπολική προσωπικότητα ο κεντρικός ήρωας αφήνει με το στόμα ανοιχτό το θεατή να απορεί για την τεράστια ψυχραιμία του κατά το εγκληματικό και αιματηρό του έργο και την ανυπαρξία συνείδησής του. Η αντίθεση του ήρεμου οικογενειάρχη και του στυγνού, παρανοϊκού εγκληματία τραβούν την προσοχή του θεατή κάθε λεπτό της ταινίας και τονίζουν την φρικαλεότητα των γεγονότων. Σε σκηνοθεσία του Ariel Vromen, πρωταγωνιστεί ο Μichael Shannon.

5. Changeling

Η ταινία πραγματεύεται μια πραγματική ιστορία απαγωγής και εξαφάνισης. Κεντρική στο έργο είναι η ιδέα της μητρότητας, της αμερόληπτης και πραγματικής αγάπης, της ετοιμότητας της μητέρας να πολεμήσει και να δώσει ό,τι έχει και δεν έχει για τον καρπό της κοιλιάς και πολυτιμότερο απόκτημα της ζωής της.

Βρισκόμαστε, λοιπόν, στη δεκαετία του ’20 στο Λος Άντζελες όταν ο εννέα ετών Ουόλτερ Κόλινς χάνεται. Έτσι παραδίδουν στη μητέρα ένα άλλο, άγνωστο παιδί, προσπαθώντας να τη μεταπείσουν ότι είναι ο εξαφανισμένος γιoς της. Η Κριστίν Κόλινς οργίζεται και ξεκινά έναν αγώνα εναντίον των αστυνομικών αρχών προκειμένου να ανακαλύψει την συνωμοσία που κρύβεται πίσω από αυτά τα γεγονότα και να πατάξει τη διαφθορά του συστήματος.

Όταν η τραγική μητέρα με τη βοήθεια ενός πάστορα προσπαθεί να φέρει στο φως στοιχεία που αποδεικνύουν ότι το αγόρι που της παρέδωσαν ουδεμία σχέση έχει με το γιo της δέχεται την αντιμετώπιση ως παράλογης από τον ψυχικό πόνο και τις απειλές ότι θα την οδηγήσουν στο ψυχιατρείο, ώστε να της φιμώσουν το στόμα και να σταματήσουν οι έρευνες.

Ο Clint Eastwood σκηνοθετεί μία δραματική και ζωντανή ταινία που προκαλεί μοναδικά συναισθήματα στο κοινό. Η Angelina Jolie διεκπεραιώνει άψογα τον ρόλο της πεισματικής μάνας και ο John Malkovich το ρόλο του ιεροκήρυκα. Το έμφυτο μητρικό ένστικτο σε συνδυασμό με την ανυπέρβλητη μαχητικότητα συγκινούν και συναρπάζουν.

Δείτε εδώ 5 ταινίες που θα σε συγκλονίσουν με την αλήθεια τους!

Σχόλια

Exit mobile version