Όλα όσα δεν ξέρεις για το πιο λατρεμένο -από μικρούς και μεγάλους- επιτραπέζιο παιχνίδι, τη Μονόπολη!

Επιμέλεια: Φωτεινή Καρέτση

Η Μονόπολη είναι αδιαμφισβήτητα ένα από τα πιο πολυπαιγμένα και αγαπημένα επιτραπέζια παιχνίδια που όλοι μας έχουμε παίξει έστω και μία φορά. Είτε παίξεις την κλασική έκδοση είτε κάποια από τις πιο σύγχρονες, σίγουρα έχεις βιώσει τσακωμούς, φωνές και γκρίνια για το ποιος παίζει, ποιος κλέβει και ποιος νικάει (σχεδόν πάντα υπάρχει κάποιος που νικάει συνεχώς).

Ας δούμε, όμως, μερικά ενδιαφέροντα facts για αυτό το επιτραπέζιο παιχνίδι που πολλοί δεν ξέρουν!

1. Ο δημιουργός της Μονόπολη ήταν άνδρας ή γυναίκα;

Ιστορικά, δημιουργός του αγαπημένου παιχνιδιού έχει αναγνωριστεί ο Charles Darrow από τη Φιλαδέλφεια των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Συνέθεσε το πρώτο επιτραπέζιο το 1933 με μερικά άχρηστα υλικά από το σπίτι του. Με λίγο μουσαμά κάλυψε το ταμπλό, έγραψε χειρόγραφα τις κάρτες και αναπαράστησε τα σπιτάκια και τα ξενοδοχεία με ξύλινα σκουπίδια.

ΜονόποληΩστόσο, πριν τον Darrow, μια γυναίκα, η Lizzie Magie, είχε κατοχυρώσει μια πατέντα που έμοιαζε πολύ περισσότερο στη Μονόπολη. Το παιχνίδι αυτό είχε όνομα “Landlord’s Game” και αποτελούνταν από ένα τετραγωνικό ταμπλό με 9 περιοχές ανά πλευρά. Σύμφωνα με τους κανόνες του παιχνιδιού, οι παίκτες έκαναν τον κύκλο αγοράζοντας οικόπεδα, πληρώνοντας ενοίκια ή επισκέπτονταν σταθμούς τρένου, τη φυλακή ή το δημόσιο πάρκο (που βρίσκονταν στις γωνίες του ταμπλό).

2. Η Μονόπολη είναι πλέον 83 χρονών!

Μονόπολη

Η πρώτη επίσημη έκδοση της Μονόπολη κυκλοφόρησε το 1935 από τους αδερφούς Parker. Η αρχική τιμή πώλησης ήταν μόλις 2 δολάρια. Να σημειωθεί, επίσης, ότι αρχικά, το παιχνίδι είχε απορριφθεί από την εταιρεία, ωστόσο, αφού διαπίστωσαν την μεγάλη επιτυχία του στη Φιλαδέλφεια όπου το κυκλοφόρησε ο Darrow, αποφάσισαν να αγοράσουν τα δικαιώματά του. Ανάμεσα στους λόγους που είχαν οδηγήσει αρχικά στην απόρριψη του παιχνιδιού ήταν η πολυπλοκότητα και η διάρκεια του παιχνιδιού.

3. Τα πρώτα πιόνια της Μονόπολη

Μονόπολη

Όπως φαίνεται και στη φωτογραφία, στα κλασικά πιόνια του παιχνιδιού περιλαμβάνονται το αυτοκίνητο, η δαχτυλήθρα, ένα παπούτσι, ένα καπέλο, το σίδερο, ένα κανόνι, ένα πολεμικό πλοίο, μια τσάντα, ένα φανάρι και ένα κουνιστό αλογάκι!

4. Το εμβληματικό σήμα της Μονόπολη

Μονόπολη

Λέγεται ο “Πλούσιος θείος με τα σακιά” ή αλλιώς “Rich Uncle Pennybags“. Η διάσημη μορφή με το χαρακτηριστικό ημίψηλο καπέλο και το μουστάκι λέγεται ότι μπορεί να απεικονίζει το διάσημο επιχειρηματία J.P.Morgan που μεσουρανούσε τις δεκαετίες πριν την κυκλοφορία του παιχνιδιού.

5. Στατιστικά του παιχνιδιού

Μονόπολη

Το μεγαλύτερο σε διάρκεια παιχνίδι κράτησε 70 ολόκληρες μέρες ή αλλιώς 1680 ώρες.

Υπολογίζεται ότι πάνω από 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι έχουν παίξει κάποια στιγμή Μονόπολη.

Η Μονόπολη κυκλοφορεί σε 111 χώρες και 43 γλώσσες και έχει πουλήσει σχεδόν 300 εκατομμύρια αντίτυπα.

Έχουν κυκλοφορήσει σχεδόν 1500 διαφορετικές εκδόσεις Μονόπολη παγκοσμίως από το 1935.

Η πιο ακριβή Μονόπολη στοίχιζε (κρατηθείτε !) 2 εκατομμύρια δολάρια και σχεδιάστηκε από έναν κοσμηματοπώλη στο Σαν Φρανσίσκο. Το αστρονομικό αυτό ποσό οφείλεται στο 23 καρατίων επίχρυσο ταμπό και στο διαμαντένιο ζάρι.

Στην κλασική έκδοση του παιχνιδιού, οι πιο συχνά επισκεπτόμενες περιοχές είναι οι εξής: Illinois Avenue, «GO» και B&O Railroad, σύμφωνα με το αμερικανικό ABC. Στην ελληνική έκδοση, οι αντίστοιχες 3 περιοχές είναι: Πλατεία Ομονοίας, Αφετηρία και Σταθμός Λαρίσης.

6. Οι ακριβότερες περιοχές παγκοσμίως

Μονόπολη

Oι ακριβότερες περιοχές του παιχνιδιού, γνωστές και ως “Blue properties”, αλλάζουν ανάλογα τη χώρα έκδοσης. Στην Αμερική, το ακριβότερο τετράγωνο ονομάζεται “Boardwalk”, στην Ισπανία “Paseo del Prado” (περιοχή της Βαρκελώνης), στη Γαλλία “Rue de la Paix” και στην Ελλάδα “Λεωφόρος Αμαλίας”!

7. Το τουρνουά Μονόπολη σε ανταμείβει με το πραγματικό ποσό του παιχνιδιού!

Μονόπολη

Σχεδόν κάθε πενταετία, η Hasbro (η εταιρεία παιχνιδιών που κυκλοφορεί στην αγορά τη Μονόπολη), διοργανώνει εθνικά και παγκόσμιο πρωτάθλημα Μονόπολης. Οι νικητές μπορούν να κερδίσουν έως και 20.580 δολάρια, όσο είναι και το αντίστοιχο ποσό που των εικονικών χρημάτων του παιχνιδιού!

8. Η Μονόπολη έστειλε κακοποιούς στη φυλακή

Μονόπολη

Τον Αύγουστο του 1963, 15 κακοποιοί πραγματοποίησαν ληστεία σε βρετανικό τρένο στο Λονδίνο, αποσπώντας 2,6 εκατομμύρια λίρες σε χαρτονομίσματα. Μόλις τελείωσαν την κλοπή, αποφάσισαν (τι πιο φυσιολογικό;) να γιορτάσουν την “νίκη” τους παίζοντας Μονόπολη σε ένα αγροτόσπιτο.

Όταν η αστυνομία έφτασε στα ίχνη τους, οι κακοποιοί είχαν ήδη εγκαταλείψει το σπίτι, στο οποίο οι κακοποιοί είχαν ξεχάσει και το ταμπλό της Μονόπολης. Φυσικά, το γεμάτο αποτυπώματα ταμπλό βοήθησε την αστυνομική έρευνα και την αμέσως επόμενη μέρα, οι 15 κακοποιοί εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν!

9. Γίνονται πραγματικά χρήματα στη Μονόπολη;

Μονόπολη

Κι όμως, ΝΑΙ! Αν και ακούγεται απίστευτο, κατά την επέτειο των 80 χρόνων κυκλοφορίας του παιχνιδιού, κυκλοφόρησαν στη Γαλλία 30.000 αντίτυπα ειδικής έκδοσης, 80 εκ των οποίων περιείχαν πραγματικά χρήματα. 

Ένας υπερτυχερός βρήκε όλα τα χαρτονομίσματα του παιχνιδιού πραγματικά, δηλαδή 20.580 ευρώ έγιναν δικά του! Δέκα ακόμη τυχεροί κέρδισαν 300€ σε χαρτονομίσματα 20, 50 και 100 ευρώ ενώ άλλοι 69 κέρδισαν 150€ σε 10ευρα και 20άευρα.

10. Η Μονόπολη βοήθησε στην απόδραση από στρατόπεδα συγκέντρωσης

Μονόπολη

Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η βρετανική εταιρεία που κυκλοφορούσε την Μονόπολη εκτός Η.Π.Α. είχε σχεδιάσει και ειδικούς χάρτες, για να βοηθήσει Βρετανούς αιχμαλώτους να αποδράσουν από τα γερμανικά στρατόπεδα. Παρουσιάστηκε, λοιπόν, η ευκαιρία να προσφερθούν αγαθά στους αιχμάλωτους στρατιώτες, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονταν και μερικά ειδικά παιχνίδια Μονόπολης. Τα κουτιά αυτά, περιείχαν, εκτός από το κλασικό παχνίδι, εργαλεία απόδρασης, ειδικούς χάρτες από μετάξι, πραγματικά χρήματα κρυμμένα μέσα στα ψεύτικα και διάφορα άλλα αρχεία πολέμου!

Bonus: Κανόνες που παραποιούνται!

Μονόπολη

Πλειστηριασμός

Αν ρίχνοντας το ζάρι βρεθείς σε μια οδό που θέλεις να αγοράσεις, το παιχνίδι συνεχίζεται. Αν, όμως, απορρίψεις την περιοχή, αυτή μπαίνει σε πλειστηριασμό και οι υπόλοιποι παίκτες ποντάρουν για να την αποκτήσουν. Ο … πιο γενναιόδωρος κερδίζει!

Ενοίκιο και φυλακή

Όποιος είναι στη φυλακή απλά χάνει τη σειρά του ή δεν αγοράζει. ΔΕΝ ισχύει ότι εάν είσαι φυλακισμένος δεν μπορείς να πάρεις τα ενοίκια που σου αναλογούν.

Ο κανόνας του πρώτου γύρου

Στον πρώτο γύρο μπορείς να αγοράσεις τα πάντα κανονικά σύμφωνα με τους κανονισμούς!

Η Ελεύθερη στάθμευση είναι ένα τετράγωνο που δεν κάνει απολύτως τίποτα!

20 Πράγματα που ΔΕΝ ξέρατε για γνωστά Επιτραπέζια!

 

Σχόλια