Όλοι μας χρησιμοποιούμε σε καθημερινή βάση την εφαρμογή του Instagram. Άλλοτε για να ανεβάσουμε στιγμιότυπα από τη ζωή μας, άλλοτε για να ενημερωθούμε για την καθημερινότητα των φίλων μας και άλλοτε για να πούμε…Insta-lie (s)!

Ναι, ναι! Πολύ καλά διάβασες. Πόσοι από εμάς δεν ανεβάσαμε μια φωτογραφία λέγοντας πόσο καλά περνάμε, ενώ στην πραγματικότητα βαριόμασταν τη ζωή μας; Φυσικά και βαριόμασταν, αν περνούσαμε τόσο τέλεια όσο ισχυριζόμασταν σιγά μην καθόμασταν να βγάλουμε το κινητό και να τραβήξουμε μια τόσο τέλεια σκηνοθετημένη φωτογραφία. Το πολύ πολύ να βγάζαμε μια εντελώς τσαπατσούλικη φωτογραφία, αλλά συνήθως όταν κάποιος περνάει τόσο καλά, πολλές φορές δεν έχει στο μυαλό του να βγάλει το κινητό από την τσέπη και να πατήσει εκείνο το κλικ.

Όλοι μας λίγο πολύ ζούμε το Insta-lie. Άλλοι περισσότερο και άλλοι λιγότερο. Το θέμα είναι να διερευνήσουμε γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί θέλουμε να φαίνεται η ζωή μας προς τα έξω τόσο τέλεια; Γιατί αγωνιζόμαστε να ανεβάσουμε την πιο αψεγάδιαστη φωτογραφία, στο πιο απίθανο μέρος, με την πιο μεγάλη και θορυβώδη παρέα; Τι μας ωθεί να διαφημίζουμε τις προσωπικές μας στιγμές μέσα από ένα insta-story αλλά και στον αντίποδα, να γεμίζουμε θλίψη και ενοχές μόλις αντιλαμβανόμαστε πως κάποιος άλλος περνά καλύτερα από εμάς;

Ζεις και εσύ ένα Insta-lie;

Η ειλικρίνεια στα social media είναι ένα δυσεύρετο στοιχείο και αυτό γιατί ακολουθούμε την τάση της τελειότητας που κυριαρχεί σε αυτά. Ειδικότερα, στο Instagram που οι στιγμές μας αντικατοπτρίζονται μέσα από το κλικ μιας φωτογραφίας η πλειοψηφία σκέφτεται πως “Αφού μου δίδεται η δυνατότητα να προσθέσω ένα φίλτρο στην πραγματικότητα της φωτογραφίας μου, γιατί να μη το κάνω;”

Όλη η ζωή μας απεικονίζεται μέσα από φίλτρα, πειραγμένες φωτογραφίες και αλλαγμένα πρόσωπα. Μέσα στο χάος της ζωής μας εμείς ψάχνουμε την πιο τέλεια γωνία της και αυτή επιλέγουμε να δείξουμε στον κόσμο. Όμως ξεχνάμε το μοναδικό άτομο από το οποίο δε μπορούμε να κρυφτούμε ό,τι και να κάνουμε: τον εαυτό μας!

Ζεις και εσύ ένα Insta-lie;

Η Ταϊλανδέζα φωτογράφος Chompoo Baritone,  δημιούργησε μία έξυπνη σειρά φωτογραφιών που ονομάζεται #slowlife και δείχνει πως το Instagram μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να κρύψει τις πραγματικές εικόνες και να κάνει τη ζωή του χρήστη να φαίνεται τέλεια. Έτσι σε ένα δωμάτιο χαοτικό, δημιουργείς μια ιδανική γωνία για αν βγάλεις την τέλεια φωτογραφία για το προφίλ σου στο Instagram.

Ζεις και εσύ ένα Insta-lie;

Η ισορροπία είναι η λύση και εδώ! Καμιά ζωή δεν είναι τέλεια και σίγουρα η ουσία και η αλήθεια της δε θα μπορέσει ποτέ να απεικονιστεί μέσα από μία μονάχα φωτογραφία, με τη βοήθεια κάποιου φίλτρου ή μιας επαυξημένης πραγματικότητας.

Είναι σίγουρο ότι θα λατρέψεις το νέο update του Instagram!

 

Σχόλια