Πάει ο παλιός ο χρόνος ας κάνουμε μια εσωτερική ενδοσκόπηση παιδιά…

Άλλη μία χρονιά  φεύγει. Σίγουρα είχε τα πάνω της και τα κάτω της. Ίσως τα θετικά να υπερίσχυσαν των αρνητικών, ίσως και όχι. Σίγουρα όμως 365 ημέρες πέρασαν και κάποια πράγματα άλλαξαν στη ζωή σου, είτε είναι ορατά στον περίγυρό σου (π.χ. έπιασες δουλειά, πήρες πτυχίο, παντρεύτηκες), είτε όχι τόσο πολύ (π.χ. νιώθεις πιο σίγουρος για τον εαυτό σου, είσαι πιο ψύχραιμος).

Έτσι τώρα που το έτος φτάνει στο τέλος του συνηθίζεται να κάνουμε μία μικρή ανασκόπηση του εαυτού μας. Πώς ήμουν όταν ξεκίνησε ο χρόνος; Πώς είμαι σήμερα που τελειώνει; Ίσως όμως ήρθε η στιγμή να θέσεις πιο συγκεκριμένα ερωτήματα στον εαυτό σου και να κάνεις μία πιο στοχευμένη ενδοσκόπηση της ζωής σου. Παρακάτω σου προτείνουμε 2 τρόπους.

Παρ’το ανά μήνα…

Αρχικά κάθισε σε ένα ήσυχο μέρος και σιγουρέψου ότι δε θα σε ενοχλήσει κανείς και με κανέναν τρόπο. Έπειτα χαλάρωσε – πιες ένα τσάι, άκου λίγη μουσική ή κάνε οτιδήποτε άλλο σε χαλαρώνει. Σιγά σιγά όσο θα χαλαρώνεις άρχισε να σκέφτεσαι τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν τον κάθε μήνα που πέρασε ξεκινώντας από τον Ιανουάριο.

  • Πού είχες επικεντρωθεί εκείνη την περίοδο και γιατί;
  • Ποιες στιγμές του μήνα ήταν οι καλύτερες του μήνα; Με ποιους ανθρώπους τις πέρασες;
  • Ποιες ήταν οι χειρότερες στιγμές του μήνα και γιατί;

Μόλις απαντήσεις αυτές τις ερωτήσεις και για τους 12 μήνες του χρόνου σκέψου: ποιο ήταν το δυσκολότερο μάθημα που πήρες φέτος και ποια είναι τα πράγματα για τα οποία είσαι ευγνώμων;

Όταν νιώθεις ότι θέλεις να γράψεις κάτι μη διστάσεις πιστεύοντας ότι θα σου φάει χρόνο. Το γράψιμο πολλές φορές σε βοηθάει να ξεκαθαρίσεις τις σκέψεις σου. Όσο για την ευγνωμοσύνη μάθε ότι όσο πιο ευγνώμων είσαι ακόμη και για τα μικρά πράγματα στη ζωή τόσο πιο κοντά στην ευτυχία βρίσκεσαι!

Εσωτερική ενδοσκόπηση: Με τι εντυπώσεις σε άφησε το 2017;

Παρ’το ανά τομέα της ζωής σου…

Όπως και στην προηγούμενο τρόπο, έτσι και εδώ απαιτείται να βρίσκεστε σε κάποιο χώρο μόνος σας όπου κανείς να μη μπορεί να σας ενοχλήσει. Αρχίστε να χαλαρώνετε, και καθώς βλέπετε τον εαυτό σας να αποβάλλει το άγχος αφήστε την φαντασία σας να περιπλανηθεί και αναρωτηθείτε ποιες ήταν οι πιο όμορφες στιγμές που βιώσατε φέτος. Ύστερα, προσπαθήστε να νιώσετε όπως νιώσατε εκείνη τη στιγμή. Πότε γελάσατε ή κλάψατε πιο έντονα; Τι καινούριο κάνατε φέτος – μήπως ξεκινήσατε κάποιο χόμπι ή μία καινούρια δουλειά; Επικεντρωθείτε στην θετική πλευρά των πραγμάτων, ενώ αν ξεπηδήσουν αρνητικές σκέψεις μην τις διώξετε αμέσως. Επεξεργαστείτε τες και ύστερα διώξτε τες! 

Έπειτα σκεφτείτε γενικά σε ποιους τομείς χωρίζετε τη ζωή σας. Για παράδειγμα, θα μπορούσατε να τη χωρίσετε: δουλειά ή σχολή – διαπροσωπικές σχέσεις -ελεύθερος χρόνος. Μόλις γράψετε τους τομείς γράψτε τουλάχιστον 1 επίτευγμα που πετύχατε στον κάθε τομέα. Για παράδειγμα, αν ένας τομέας είναι η σχολή θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι περάσατε όλα τα μαθήματα που θέλατε. Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι για να μπει κάτι στη λίστα των επιτευγμάτων δεν είναι ανάγκη να είναι κάτι μεγάλο. Είναι πολύ σημαντικό να επιβραβεύουμε τις μικρές καθημερινές μας νίκες γιατί αυτές είναι που μας οδηγούν στις μεγάλες. Οπότε αφεθείτε στην φαντασία και αναπολήστε την προηγούμενη χρονιά!

Μόλις τελειώσετε λοιπόν την ανασκόπηση μη διστάσετε να παρομοιάσετε τη χρονιά που πέρασε με κάποια ταινία, κάποιο βιβλίο ή ακόμη και κάποιον πίνακα ζωγραφικής. Αν ήταν για παράδειγμα ταινία θα ήταν κάποιο ζοφερό δράμα, μία ταινίας δράσης ή μία ρομαντική κομεντί;

Τέλος…

Μόλις τελειώσετε την ενδοσκόπηση πηγαίνετε ένα βήμα παραπέρα και σχεδιάστε τον επόμενο χρόνο. Ποια συνήθεια θέλετε να κόψετε και ποια να ξεκινήσετε; Μήπως θέλετε να αρχίσετε να εκφράζετε πιο συχνά την αγάπη προς τους οικείους σας; Μήπως θέλετε να ταξιδέψετε περισσότερο; Θα μπορούσε να είναι το οτιδήποτε!

Βάλτε λοιπόν από ένα στόχο για κάθε τομέα της ζωής σας ή έναν μεγάλο που απαιτεί πολλή προσπάθεια. Αν θεωρείτε όμως ότι όλα αυτά σας φαίνονται μετέωρα και άλλη μία χρονιά δε θα κρατήσετε τις υποσχέσεις σας για το νέο έτος, τότε ρίξτε μία ματιά στο παρακάτω άρθρο. Ίσως σας βοηθήσει να δομήσετε το νέο πλάνο του έτους με τέτοιο τρόπο, ώστε του χρόνου τέτοια εποχή να έχετε πετύχει τους στόχους που θέσατε για τη νέα χρονιά!

3 Eίδη Resolution για το πώς να γίνεις πιο ευτυχισμένος τη νέα χρονιά!

Καλή χρονιά!

Πηγή: greatist.com *How to Reflect on Your Year in an Actually Useful Way*

Σχόλια