Ο Θεόφιλος Γιαννόπουλος είναι ένας ανήσυχος συγγραφέας και ένας άγρυπνος υποστηρικτής κάθε δημιουργικής δράσης. Πάντα ευγενικός και ευπροσήγορος είναι διατεθειμένος να συζητά ώρες για θέματα γύρω από τη λογοτεχνία.

 

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα: Έλληνες συγγραφείς του σήμερα: Θεόφιλος ΓιαννόπουλοςΟ Θεόφιλος Γιαννόπουλος γεννήθηκε και ζει στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης. Έχει διακριθεί σε πανελλήνιους, διεθνείς και παγκόσμιους λογοτεχνικούς διαγωνισμούς, ενώ έργα του περιέχονται σε ανθολογίες  διηγημάτων και ποίησης. Είναι αρθρογράφος στις λογοτεχνικές ιστοσελίδες koukidaki, tovivlio.net και taxidiidewn.

Επικοινωνία με τον συγγραφέα: theofilosbook@yahoo.gr.

 

 

H περίληψη του βιβλίου “Το Αγκάθινο Στέμμα”: Κάποια αναπάντεχα ευρήματα στην παλιά εκκλησία του χωριού Κομνηνά Ξάνθης, ζωντανεύουν ξανά τον μυστηριώδη θρύλο του άγνωστου αυτοκράτορα. Οι λιγοστοί που γνωρίζουν για την ανακάλυψη αναγκάζονται να κρατήσουν το στόμα τους κλειστό. Ποιος κρύβεται πίσω απ’ τον εκφοβισμό τους και γιατί έχει διασχίσει τόσες χώρες για να το καταφέρει;

Ένας καταξιωμένος συγγραφέας αστυνομικού μυθιστορήματος έχει χάσει την έμπνευσή του. Ωστόσο, ένα όραμα του αποκαλύπτει πως η πραγματικότητα κρύβει μερικές φορές μεγαλύτερες εκπλήξεις απ’ ό,τι η φαντασία που πιστεύει πως έχασε. Ένα ξαφνικό τηλεφώνημα

Έλληνες συγγραφείς του σήμερα: Θεόφιλος Γιαννόπουλος

του βυζαντινολόγου φίλου του από την Ξάνθη, θα οδηγήσει τα βήματά του στη Θράκη. Έτσι ξεκινά μια αγωνιώδης αναζήτηση μέσα από μυστικές υπόγειες διόδους, κατακόμβες και καλά σφραγισμένες πύλες αρχαίων και βυζαντινών ναών. Οι δύο φίλοι καλούνται να αναγνωρίσουν τα σημάδια που άφησαν πίσω τους οι αρχιτέκτονες αυτού του υπόγειου δικτύου, που κρύβει μέσα του τα μυστικά της Ορθοδοξίας και της Ιστορίας. Ο τάφος του Ισαάκιου Κομνηνού, η μοίρα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου τη στιγμή της Άλωσης και ένα αγκάθινο στέμμα. Όμως, πόσα από αυτά τα μυστικά πρέπει να αποκαλυφθούν; Η ζωή τους κινδυνεύει, το Ισπανικό Τάγμα δεν μπορεί να τους επιτρέψει την αποκάλυψη…

Ο ίδιος ο συγγραφέας απαντά στις ερωτήσεις μας…

1)Ποιο ήταν το έναυσμα για να ξεκινήσεις να συγγράφεις; Ποιοι παράγοντες στη ζωή σου έπαιξαν ρόλο σε αυτό;

….Όλα ξεκίνησαν όταν στα 11-12 χρόνια μου άκουσα στο ραδιόφωνο τη δραματοποιημένη απαγγελία του έργου του Νίκου Καββαδία, «Βάρδια». Αφού μαγεύτηκα από την γλαφυρή αφήγηση, σύντομα ένιωσα πως η συγγραφή θα ήταν από τότε και στο εξής το ιδανικό καταφύγιο για τις σκέψεις μου!

2)Για ποιο λόγο επέλεξες να ασχοληθείς με το είδος του μυστηρίου;

Νιώθω πως η φαντασία με έλκυε από πάντα! Συγκεκριμένα, το πρώτο μου,–κατά κάποιο τρόπο-, διήγημα γράφτηκε για το μάθημα της έκθεσης και είχε τον τίτλο «Η μαύρη παπαρούνα». Έμοιαζε θυμάμαι κατά πολύ με ένα περίεργο όνειρο που είχα δει το προηγούμενο βράδυ…Έλληνες συγγραφείς του σήμερα: Θεόφιλος Γιαννόπουλος3)Θεωρείς ότι στην Ελλάδα το είδος του θρίλερ μυστηρίου έχει γνωρίσει την ίδια απήχηση, την οποία γνωρίζει στο εξωτερικό;

Πιστεύω πως το είδος του μυστηρίου αποκτά κάθε χρόνο όλο και περισσότερους πιστούς αναγνώστες στη χώρα μας, αγγίζοντας με τον καιρό την ανάλογη απήχηση που βρίσκει και στο εξωτερικό.

4)Τι μήνυμα προσπαθεί να περάσει ένα συγγραφέας που γράφει ιστορίες μυστηρίου;

Προσωπικά μιλώντας, ο αυτοσκοπός μου είναι να απολαύσει κινηματογραφικά ο αναγνώστης όλ’ αυτά τα απρόβλεπτα γεγονότα που βιώνουν οι πρωταγωνιστές μου, κάνοντάς τον και τον ίδιο συμμέτοχο στην περιπετειώδη αναζήτηση που παρουσιάζεται στα έργα μου.

Έλληνες συγγραφείς του σήμερα: Θεόφιλος Γιαννόπουλος

5)Από ποιους συγγραφείς του είδους εμπνέεσαι και θαυμάζεις το έργο τους;

Συνήθως εμπνέομαι από καθετί παράξενο και μυστηριώδες που συνδέεται με μύθους και θρύλους της Ελλάδας και του εξωτερικού, -όπως ιστορικοί τόποι και μυστηριώδη ευρήματα-, που μπορεί κάποιος να τα επισκεφθεί και να τ’ αγγίξει.

Σχετικά με συγγραφείς μυστηρίου που έχω διαβάσει και με ταξιδεύουν οι γραφές τους είναι η Ματίλντε Ασένσι και ο διαχρονικός Χάουαρντ Φίλιπς Λάβκραφτ.

Έλληνες συγγραφείς του σήμερα: Θεόφιλος Γιαννόπουλος

6)Τι πραγματεύεται το βιβλίο σου με τίτλο “Αγκάθινο Στέμμα” που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΕΞΗ και γιατί πιστεύεις ότι αξίζει να το διαβάσει κανείς;

Πρόκειται για ένα πρωτότυπο κυνήγι θησαυρών όπου οι ήρωές μου αναζητούν με οποιοδήποτε προσωπικό κόστος, την αλήθεια. Στη ροή της πλοκής μάλιστα φέρνουν στο φως πάμπολλα ιστορικά και θρησκευτικά μυστικά, μα και κειμήλια, αντιμετωπίζοντας πρωτότυπους γρίφους και επικίνδυνες παγίδες.

Πιστεύω πως αξίζει να διαβαστεί γιατί πέρα από την γρήγορη ροή των αποκαλυπτικών γεγονότων, υπάρχουν στις σελίδες του επίσης αμέτρητα ηθικά διλήμματα, σημαντικές αποκαλύψεις και ανατροπές μέχρι τις τελευταίες του λέξεις!

7)Πόση έρευνα χρειάστηκε να πραγματοποιήσεις για να γράψεις ένα βιβλίο;

Εφόσον αφορά μυθιστορήματα όπως «Το Αγκάθινο Στέμμα», χρειάζομαι αρκετούς μήνες, καθότι τελειομανής! Στη διάρκεια αυτή συμβαίνουν, -όπου είναι εφικτό- επιτόπιες έρευνες, συλλογή στοιχείων από συγκεκριμένες βιβλιοθήκες, επισκέψεις σε μουσεία και συζητήσεις ή αναγνώσεις μελετών που γράφτηκαν από άτομα που ειδικεύονται στο κλάδο τους (πχ ιστορίας, εγκληματολογίας, μεταφραστές κτλ). Κι αυτό, γιατί θέλω το τελικό αποτέλεσμα να είναι πάντοτε συναρπαστικό, διασταυρωμένο και να το βιώσει αυθόρμητα και στο μέγιστο βαθμό ο εκάστοτε αναγνώστης.

Έλληνες συγγραφείς του σήμερα: Θεόφιλος Γιαννόπουλος

8)Πως οραματίζεσαι το μέλλον σου στη λογοτεχνία;

Σκοπός μου είναι να συνεχίσω να υπηρετώ την λογοτεχνία με το ίδιο μεράκι και αγάπη, από όποιο πόστο μου δίνεται κάθε φορά η ευκαιρία! Μέχρι τώρα το πράττω τόσο ως συγγραφέας των Εκδόσεων ΕΞΗ, όσο και ως αξιολογητής βιβλίων προς έκδοση και λογοτεχνικός επιμελητής στις Εκδόσεις Γράφημα. Παράλληλα θα με βρείτε και ως αρθρογράφο στις πολιτιστικές ιστοσελίδες tovivlio.net, koukidaki, urnovl, HuffPost Greece, Nyctophilia.gr και taxidiidewn.

Σας ευχαριστώ πολύ για την ζεστή φιλοξενία και εύχομαι σε όλους να έχουμε πάντα όμορφα λογοτεχνικά ταξίδια!

Με όλη τη θετική μου ενέργεια,

Θεόφιλος Γιαννόπουλος

***Ευχαριστούμε τον Θεόφιλο για την παραχώρηση της συνέντευξης. Του ευχόμαστε δημιουργία, μεράκι και πάντα έμπνευση για νέα έργα.***

Διάβασε κι εσύ απόσπασμα του βιβλίου “Το Αγκάθινο Στέμμα”!

Σχόλια