Ποιος είπε πως οι παιδικές παραστάσεις είναι μόνο για παιδιά;

Είναι πολύ σημαντικό, τα…μεγαλύτερα παιδιά να μπορούν να δουν μία παιδική παράσταση. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, είναι η παράσταση «Τικ Τακ Ντο». Η μουσικοθεατρική παράσταση «Τικ Τακ Ντο», στο θέατρο Rabbithole, ενθουσιάζει μικρούς και μεγάλους από τις 29 Οκτωβρίου και θα το κάνει ακόμα, μέχρι τις 3 Δεκεμβρίου.

Μιλήσαμε με τους δημιουργούς, Αργυρώ Ταμβάκου και Παναγιώτης Λαμπής και μας αποκάλυψαν τις σκέψεις τους για την παράσταση και όχι μόνο.

https://www.youtube.com/watch?v=1Q50ycrXeQo

Τι κάνει την παράσταση «Τικ Τακ Ντο» ιδιαίτερη;

Η ευρηματική σκηνοθεσία του Παναγιώτη Αδάμ, που έδωσε πνοή στο πρωτότυπο ομοιοκατάληκτο κείμενο που συνδυάζει την κλασσική μουσική, στοιχεία από την ιστορία της μουσικής και την προβληματική του φυλετικού ρατσισμού.

Τι ήταν αυτό που σας έδωσε το κίνητρο για να εμπνευστείτε την ιστορίας της παράστασης;

Μας απασχολούσε, και συνεχίζει να μας απασχολεί, η τάση που υπάρχει στη κοινωνία μας να κρίνονται οι άνθρωποι αποκλειστικά και μόνο για τη διαφορετικότητα τους, κυρίως σε φυλετικό επίπεδο. Σαφώς, καθένας είναι ελεύθερος να έχει δική του κρίση, όμως κατά πόσο οι απόψεις μας διαμορφώνονται από προσωπική αναζήτηση; Εκεί ακριβώς έρχεται για εμάς η έννοια του ταξιδιού κυριολεκτικά και μεταφορικά.

Μιλάμε για μία παιδική παράσταση, μπορούν όμως, να παρακολουθήσουν και ενήλικες το «Τικ Τακ Ντο»;

Εννοείται! Άλλωστε, το κατά πόσο ενδιαφέρουσα είναι μια παράσταση, δεν σχετίζεται με το κοινό στο οποίο απευθύνεται. Μια ταινία κινουμένων σχεδίων την παρακολουθούν ευχάριστα μόνο τα παιδιά;

Τικ Τακ Ντο

Τι «κερδίζει» ο θεατής όταν από την παράσταση «Τικ Τακ Ντο»;

Μέσα από το ταξίδι του ήρωα μας, του Βακάι, θα έρθουν σε επαφή με ήχους και χορούς διαφορετικών πολιτισμών και θα γνωρίσουν τους τρεις κλασσικούς συνθέτες (Μπαχ, Μότσαρτ & Μπετόβεν), μέσα από αστείες καταστάσεις. Μετά από εκεί, κάθε θεατής λαμβάνει ότι εκείνος έχει ανάγκη την εκάστοτε στιγμή. Αυτό αποτελεί μια γενικότερη θεώρησή μας για το θέατρο και ιδιαίτερα το παιδικό θέατρο. Έτσι, καθ’ όλη τη διάρκεια της συγγραφής του έργου, στόχος μας ήταν να αφήσουμε στον θεατή την ελευθερία της κρίσης και της επιλογής.

Ως δημιουργοί του κειμένου του «Τικ Τακ Ντο», τι πιστεύετε πως πρέπει να έχει στο μυαλό του κάποιος που ξεκινάει να γράφει μία παιδική παράσταση;

Είναι η πρώτη μας απόπειρα στη συγγραφή κειμένου για παιδικό θέατρο και σίγουρα έχουμε πολλά να μάθουμε. Από τη μικρή μας εμπειρία, βέβαια στη συγγραφή και από τη μεγαλύτερη μας στο χώρο του παιδικού θεάτρου (ως θεατές, ηθοποιός/θεατρολόγος & σχεδιαστής φωτισμών) πιστεύουμε ότι αφενός, πρέπει να ξέρεις το θέμα που θέλεις να θίξεις και όντως να σε απασχολεί προσωπικά. Αφετέρου, ότι οφείλεις να σεβαστείς και να προστατέψεις τον συναισθηματικό κόσμο των παιδιών αντιμετωπίζοντας τα, παρ’ όλα αυτά, ως νοήμονες ανθρώπους. Τέλος, ας μην ξεχνάμε ότι, τα παιδιά καταλαβαίνουν περισσότερα από ό,τι νομίζουμε ότι καταλαβαίνουν, μιας και το συναίσθημά τους είναι πιο οξυμένο από των ενηλίκων.

Τικ Τακ Ντο

Ο τίτλος «Τικ Τακ Ντο» είναι αρκετά ιδιαίτερος. Πως εμπνευστήκατε τον τίτλο της παράστασης;

Ο τίτλος ήταν ιδέα ενός πολύ κοντινού μας ανθρώπου, που βρίσκονταν δίπλα μας σε όλη τη διαδρομή και την κατάλληλη στιγμή είπε: “Τικ Τακ Ντο”. Δεν χρειαστήκαμε δεύτερη σκέψη καθώς συνδυάζει το ρολόι, που είναι κεντρικό αντικείμενο της ιστορίας μας, με το χωριό του Ντο.

Ας γυρίσουμε λίγα χρόνια πίσω. Ποιο ήταν το αγαπημένο σας παραμύθι όταν ήσασταν παιδιά;

Αργυρώ: Τα παραμύθια της γιαγιάς μου! Η γιαγιά Φιφή, που ήταν πάντα πολύ κοντά μου, συνήθιζε να μου λέει παραμύθια τα βράδια. Παραμύθια που τα έφτιαχνε μόνη της! Τα αγαπάω ιδιαίτερα κι ας θυμάμαι μόνο την αρχή σε πολλά από αυτά!

Παναγιώτης: Μεγάλωσα με την Οδύσσεια (εικονογραφημένη) και τους μύθους του Αισώπου, Ι. Ασίμοφ και λίγο πιο μετά με τα ταξίδια των ηρώων του Ιουλίου Βερν.

Το «Τικ Τακ Ντο» είναι μία μουσικοθεατρική παράσταση. Πόσο εύκολο ήταν να συνδυάσετε θέατρο και μουσική;

Η ομάδα μας αποτελείται από ανθρώπους της μουσικής και του θεάτρου. Η Ευτέρπη Κατσαμάτσα και ο Στρατής Στηλ είναι λυρικοί τραγουδιστές και μουσικοπαιδαγωγοί. Ο Παναγιώτης Αδάμ, μεταξύ άλλων, σκηνοθετεί όπερες και οπερέτες. Μας βοήθησαν πάρα πολύ στα θέματα έρευνας και πρότειναν πολύ όμορφες ιδέες. Οπότε η δημιουργία ήταν μια ομαδική διαδικασία, πολύ ευχάριστη και αρμονική!

Ευχαριστούμε πολύ τους Αργυρώ Ταμβάκου και Παναγιώτη Λαμπή

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Πληροφοριες για την παρασταση

Συντελεστές:
Κείμενο: Αργυρώ Ταμβάκου & Παναγιώτης Λαμπής
Σκηνοθεσία: Παναγιώτης Αδάμ
Πρωτότυπη Μουσική – Στίχοι – Μουσική Διδασκαλία: Ευτέρπη Κατσαμάτσα, Στρατής Στηλ
Κοστούμια: Βάλια Συριοπούλου
Χορογραφία: Λουκάς Θεοδοσόπουλος
Κατασκευές: Παναγιώτης Αδάμ
Μάσκες: Μάρθα Φωκά
Φωτισμοί: Παναγιώτης Λαμπής
Βοηθός Σκηνοθέτη: Κωνσταντίνος Ντομουχτσής
Φωτογραφία – Video: Φώτης Γαβριλάκης Πλέγας
Επικοινωνία: Όμαδα Hoopla!
Ερμηνεύουν: Γεωργία Γρίβα, Χρήστος Καπενής, Ευτέρπη Κατσαμάτσα, Κωνσταντίνος Ντομουχτσής, Στρατής Στηλ, Αργυρώ Ταμβάκου

Θέατρο Rabbithole
Γερμανικού 20, Μεταξουργείο
Τηλ.: 210 524 9903
Web: www.rabbitholespace.com

Παραστάσεις:
Κάθε Κυριακή από 29/10 – 3/12, στις 12.00 μ.μ.

Διάρκεια παράστασης: 70′

Εισιτήρια: 8 ευρώ (κανονικό), 6 ευρώ παιδικό (μέχρι 13 ετών), φοιτητικό, άνω των 65, ανέργων, εκπαιδευτικών (με την επίδειξη της κάρτας ελευθέρας εισόδου ΔΟΕ), κάρτα πολυτέκνων.

Τα μειωμένα εισιτήρια πωλούνται μόνο στο ταμείο του θεάτρου και όχι στο viva.gr

Προσφορά Viva:
Οι πρώτες 10 κρατήσεις σε κάθε παράσταση, γενική είσοδος: 6 ευρώ.

Ομαδικές κρατήσεις από 10 άτομα και πάνω: 5 ευρώ ανα άτομο.

Περισσότερες πληροφορίες:
tiktaknto.gr
Facebook Page:www.facebook.com/pg/tiktaknto
Instagram: @tik_tak_nto

Σχόλια