6. Rua Da Bella Vista – Αναφορά στον Πεσσόα

Ο Φερνάντο Πεσσόα είναι αυτός που έχει γράψει τον διάσημο Αναρχικό Τραπεζίτη. Έζησε τη ζωή του στα όρια της ανυπαρξίας, δημοσίευσε ελάχιστο μέρος του τεράστιου έργου του, με τουλάχιστον 72 διαφορετικά ψευδώνυμα.

Εγώ – απ’ ότι φαίνεται από τους στίχους και ο Θανάσης – θα σου προτείνω να διαβάσεις το “Βιβλίο της ανησυχίας” του Πεσσόα.

“και μένα, που ξαγρύπνησα, με πιάνει η ανησυχία, αν είναι οι αναμνήσεις μου ψεύτικες ή σωστές” 

7. Σιμούν, η αμμοθύελλα

Η αμμοθύελλα είναι σύνηθες φαινόμενο στην Αραβία, την Αίγυπτο και άλλες αφρικανικές χώρες όπου μεγάλες εκτάσεις τους καλύπτονται με παχύ στρώμα άμμου.

Στην Αίγυπτο, οι αμμοθύελλες λέγονται «Χαμσίν», ενώ στην Παλαιστίνη, τη Συρία και τη Σαχάρα, λέγονται «Σιμούν».

8. H Μαρίκα, ο Δούσιας και ο Κωστής ήταν ρεμπέτες

Ο λόγος για τον Γιώργο Κατσαρό, τη Μαρίκα Παπαγκίκα και τον Κώστα Δούσια που μετανάστευσαν στις Η.Π.Α.

9. Διάφανος – Αναφορά στον ποιητή Σεσάρ Βαλιέχο

Ο περουβιανός Σεσάρ Βαλιέχο, έζησε μια σύντομη ζωή που με το λιγοστό έργο του επηρέασε βαθύτατα την παγκόσμια ποίηση. Εξάλλου, ήταν αυτός που πρώτος έγραψε σε αυτόματη γραφή (και ναι δεν ήταν ο Μπρετόν).

Τελικά, έφυγε φτωχός, άρρωστος και μόνος. Ο Θανάσης μελοποιεί το  ‘Poema para ser leído y cantado’ – Ποίημα για να διαβαστεί ή να τραγουδιστεί -. 

Στην πλώρη ακουμπισμένος, ένας διάφανος τα κόκκαλα μετράει, μένει άφωνος
τρώει την πέτρα σαν ψωμί, ο Καίσαρας Βαλιέχο, άλλο αδερφό δεν έχω…

10. Τελικά ποιος είναι ο Πεχλιβάνης;

Πεχλιβάνης σημαίνει άνθρωπος δυνατός, γενναίος. Ο Θανάσης έχει δηλώσει σε συνέντευξη του ότι το έγραψε όταν είδε τους γονείς του αποσβολωμένους να παρακολουθούν μια μεξικάνικη σειρά – αυτή είναι η Πακίτα Γκαλιέγο- .

Στο site “Κοιλάδα των Τεμπών” για τον Θανάση Παπακωνσταντίνου υπάρχει ένα πολύ ενδιαφέρον γλωσσάρι όπου εξηγεί διάφορες λέξεις που χρησιμοποιεί σε στίχους ο Θανάσης και πιθανόν να μη γνωρίζεις. Μπορείς να το βρεις εδώ. 

Εάν έχεις παρατηρήσει άλλες αναφορές σε στίχους του Θανάση που δεν γράφω στο άρθρο, μπορείς να τις γράψεις στα σχόλια! 

Σελίδες: 1 2

Σχόλια

1 2