Τα βραβεία Νομπέλ 2017 απονεμήθηκαν! Μάθε κι εσύ τους νικητές!

Κάθε χρόνο τις τελευταίες ημέρες του Σεπτεμβρίου ή τις πρώτες ημέρες του Οκτώβρη περίπου ανακοινώνονται οι νικητές των βραβείων Νομπέλ. Έτσι και φέτος ολοκληρώθηκε επιτυχώς η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ενώ η ημερομηνία για την εκδήλωση της απονομής των βραβείων όπου οι νικητές θα εκφωνήσουν τους ευχαριστήριους και συνάμα ενθαρρυντικούς λόγους τους ορίστηκε στις 9 Δεκεμβρίου 2017.

Πάμε ωστόσο να δούμε ποιοι βραβεύτηκαν φέτος από τη Σουηδική Ακαδημία και γιατί…

Νομπέλ Ιατρικής και φυσιολογίας

To Νομπέλ Ιατρικής ήταν το πρώτο που ανακοινώθηκε φέτος και είχε 3 νικητές. Αυτοί ήταν οι Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash και Michael W. Young. Οι επιστήμονες βραβεύτηκαν για τις ανακαλύψεις τους στους μοριακούς μηχανισμούς που ελέγχουν τον κιρκαδιανό ρυθμό. Πρόκειται για το βιολογικό ρολόι των ανθρώπων, των ζώων και των φυτών και είναι σημαντικό γιατί ρυθμίζει σημαντικές λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού, όπως ο ύπνος και ο μεταβολισμός.

Βραβεία Νομπέλ 2017: Συνοψίζοντας τους διακριθέντες

Νομπέλ Φυσικής

To 2o Νομπέλ που ανακοινώθηκε στις 3 Οκτωβρίου ήταν αυτό της Φυσικής. Το συγκεκριμένο Νομπέλ μοιράστηκαν ο Rainer Weiss που έλαβε το μισό ποσό και οι Kip Thorne και Barry Barish, που μοιράστηκαν το υπόλοιπο. Οι συγκεκριμένοι επιστήμονες βραβεύτηκαν για την αποφασιστική συμβολή τους στο πείραμα  Laser Interferometer Gravitational-Wave Observator (LIGO), καθώς και τις παρατηρήσεις τους για τα βαρυτικά κύματα.

Οι συγκεκριμένοι επιστήμονες απέδειξαν την ύπαρξη βαρυτικών κυμάτων στον ιστό του χωροχρόνου, έναν αιώνα μετά τη διατύπωση της θεωρίας του Αϊνστάιν.

Βραβεία Νομπέλ 2017: Συνοψίζοντας τους διακριθέντες

Νομπέλ Χημείας

Στις 4 Οκτωβρίου απονεμήθηκε το βραβείο Νομπέλ 2017 στους Jacques Dubochet, Joachim Frank και Richard Henderson “για την ανάπτυξη κρυοηλεκτρονικής μικροσκοπίας για τον υψηλής ανάλυσης προσδιορισμό δομής βιομορίων σε διάλυμα”.

Η Επιτροπή ανέφερε μεταξύ άλλων ότι πρόκειται για μία νέα εποχή στον τομέα της χημείας. Σύμφωνα με τη Guardian o  Joachim Frank δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι πρακτικές χρήσεις της ανακάλυψης είναι αχανείς και σημαίνουν ότι η Ιατρική πλέον δεν επικεντρώνεται στα όργανα, αλλά στις διαδικασίες των κυττάρων.

Νομπέλ Λογοτεχνίας

Δύο ημέρες αργότερα βραβρεύτηκε με το Νομπέλ λογοτεχνίας ο Βρετανός συγγραφέας Kazuo Ishiguro, για την μεγάλη συναισθηματική δύναμη των μυθιστορημάτων του, αποκαλύπτοντας την άβυσσο που κρύβεται κάτω από την παραισθησιακή αίσθηση της σύνδεσής μας με τον κόσμο.

Ο ίδιος γεννήθηκε στο Ναγκασάκι της Ιαπωνίας, αλλά σε μικρή ηλικία μετακόμισε στη Μ. Βρετανία με τους γονείς του αποκτώντας έτσι την βρετανική υπηκοότητα. Μετά την ανακοίνωση της βράβευσής του ο ίδιος έσπευσε να δηλώσει πως είναι μια υπέροχη τιμή, κυρίως επειδή σημαίνει πως βρίσκεται στα ίχνη των μεγαλύτερων συγγραφέων.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι κάποια από τα σημαντικότερα έργα του είναι η επίσης κινηματογραφική επιτυχία Τα απομεινάρια μιας μέρας, Μη μ’αφήσεις ποτέ και Η κοντέσσα της Σαγκάης.

Νομπέλ Ειρήνης

Το Νομπέλ Ειρήνης απονεμήθηκε στη Διεθνή Εκστρατεία Κατάργησης των Πυρηνικών Όπλων (ICAN) για την προσπάθεια να συγκεντρώσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον για τις καταστροφικές επιπτώσεις των πυρηνικών όπλων από τους ανθρώπους και την πρωτοποριακή απαγόρευση με σκοπό την επανόρθωση της φθοράς που προκλήθηκε από τα πυρηνικά όπλα.

Με τη συγκεκριμένη βράβευση η Επιτροπή έδωσε ένα ηχηρό μήνυμα τόσο στο Donald Trump, όπως και στον Kim Jong Un που επιμένουν να απειλούν για τη χρήση των συγκεκριμένων όπλων. Άλλωστε η Σουηδία είναι μία από τις χώρες που έχουν υπογράψει τη Συνθήκη για την απαγόρευση των πυρηνικών όπλων.

Βραβεία Νομπέλ 2017: Συνοψίζοντας τους διακριθέντες

Νομπέλ Οικονομικών Επιστημών

Η τελευταία ανακοίνωση έγινε τη Δευτέρα 9 Οκτωβρίου, με το Νομπέλ Οικονομικών. Αποδέκτης του τελευταίου Νομπέλ ήταν ο  Richard Thaler για τη συνεισφορά του στην καθιέρωση της συμπεριφορικής οικονομικής. 

8 νομπελίστες λογοτεχνίας που ίσως δε γνωρίζεις

 

Σχόλια