11 εικονογραφήσεις που απεικονίζουν τις πραγματικές διαστάσεις της κατάθλιψης!

Με αποκορύφωμα την οικονομική κρίση και όχι μόνο, η κατάθλιψη αποτελεί γάγγραινα για σύσσωμη την κοινωνία, την οποία μαστίζει ολοένα και περισσότερο.

Μια πρόσφατη έρευνα διαπίστωσε ότι 3 στους 10 άντρες και 7 στις 10 γυναίκες στην Ελλάδα έχουν έρθει σε επαφή με την κατάθλιψη έστω μια φορά.

Επιπλέον, όπως φαίνεται και στα παραπάνω στατιστικά στοιχεία, οι γυναίκες είναι πιο ευάλωτες σε αυτήν.

Κάθε άτομο που υποφέρει από κατάθλιψη την εκδηλώνει με διαφορετικό τρόπο, αφού κατακλύζεται από πολυάριθμα αρνητικά συναισθήματα: πόνο, λύπη απελπισία, απογοήτευση, ματαιότητα, αϋπνία, αδράνεια και άλλα.

Συνήθως, όμως όλα αυτά συνοδεύονται κι από αισθήματα άρνησης και ενοχής.

Άρνηση, διότι το άτομο πιθανόν να εθελοτυφλεί για την υπάρχουσα κατάσταση, ώστε τελικά να μην δέχεται να αναλάβει δράση για την αντιμετώπισή της.

Κι απ’ την άλλη, ενοχή, γιατί το ίδιο άτομο θα θελήσει με μπόλικη δεξιοτεχνία να καμουφλάρει τα συμπτώματά του στον περίγυρό του , μιας και αισχύνεται για την “κατάληξή” του. Άρα δεν κρούει τον κώδωνα του κινδύνου.

Ως αποτέλεσμα; Τα συμπτώματα της θλίψης που φέρει θα γιγαντώνονται και σε ανύποπτο χρόνο θα είναι άκρως αδύνατο να μπορέσουν να χαλιναγωγηθούν.

Στη συνέχεια, σου παραθέτουμε μερικές απεικονήσεις που είναι άμεσα συσχετιζόμενες με την κατάθλιψη.

Δεν θα σε βοηθήσουν να επιλύσεις το πρόβλημά σου, αλλά ίσως σε καθοδηγήσουν να ταυτιστείς με τις περισσότερες από αυτές.

Να σου δώσουν, συγκεκριμένα, το έρεισμα για το πρώτο βήμα της αυταποδοχής και απενοχοποίησης, προκειμένου να φτάσεις στην δράση και στην αναζήτηση χείρας βοηθείας.

Γιατί, η αρχή του τέλους είναι η αποδοχή του εαυτού, ο αυτοσεβασμός κι η θέληση.

Και θυμήσου: Δεν είσαι μόνος!

κατάθλιψη

κατάθλιψη

κατάθλιψη

κατάθλιψη

κατάθλιψη

κατάθλιψη

κατάθλιψηκατάθλιψη

κατάθλιψη

κατάθλιψη
κατάθλιψη

Γραμμές υποστήριξης ατόμων με κατάθλιψη

  • 1034 (Ε.Π.Ι.Ψ)
  • 1145 (Γραμμές Ψυχολογικής Υποστήριξης “ΙΘΑΚΗ”)
  • 210 8237302 (Ελληνική Εταιρία Αντιρευματικού Αγώνα)

Σχόλια