Φοιτητικός οδηγός για την καθημερινή ζωή στην πολυπολιτισμική Κομοτηνή!

«Στην Κομοτηνή κλαις δυο φορές: Μια όταν πας και μια όταν φεύγεις»: Αυτή η πολυειπωμένη ρήση του θυμόσοφου λαού σου έρχεται προς στιγμήν στο νου, αλλά εσύ προσπαθείς να συνειδητοποιήσεις έντρομος ότι πέρασες σε κάποιο από τα τμήματα που στεγάζει το Δ.Π.Θ (Δεν Πέρασα Θεσσαλονίκη?!), πράγμα που σημαίνει μάλλον ότι… θα ξενιτευτείς; Ή μήπως τα πράγματα δεν είναι τόσο άσχημα όπως πιστεύεις;

Κομοτηνή

Το Σπαθί: Μνημείο και γνωστό σημείο συνάντησης

Παρακάτω θα συναντήσεις έναν πλήρη οδηγό σχετικά με την φοιτητική ζωή στην Κομοτηνή, ώστε να πάρεις μια κάποια γενική ιδέα του τι έπεται.

Ωστόσο συνιστάται να βιώσεις προσωπικά τον θησαυρό και τα μικρά μυστικά που έχει να σου προσφέρει η πόλη αυτή, αφού μόνο έτσι θα είσαι σε θέση να συναισθανθείς πλήρως όσα αναφέρονται στο παρόν άρθρο.

Ο πληθυσμός και η τοποθεσία της Κομοτηνής

H Κομοτηνή χαρακτηρίζεται κατεξοχήν ως φοιτητούπολη και θεωρείται μια από τις καλύτερες περιοχές που μπορεί να σπουδάσει κάποιος. Ο αριθμός των σπουδαστών ξεπερνά τους 10.000, ενώ ο ντόπιος πληθυσμός της κυμαίνεται στους 55.000 κατοίκους.

Μη ξεχνάς ότι η τοποθεσία της πόλης την καθιστά σταυροδρόμι, αφού σε ανύποπτο χρόνο μπορείς να διοργανώσεις εξορμήσεις στην Τουρκία, την Βουλγαρία, την Μαρώνεια, την Ξάνθη ή οπουδήποτε αλλού επιθυμείς αφού δεν απέχουν πολύ.

Σχετικά με τον χώρο του Πανεπιστημίου

Κομοτηνή

Πρυτανία-Προς την Πανεπιστημιούπολη

Τα τμήματα του Δ.Π.Θ στην Κομοτηνή είναι τα εξής: Νομική, Ελληνική Φιλολογία, ΤΕΦΑΑ, Κοινωνικής Διοίκησης, Πολιτικών Επιστημών και Παρευξείνιων Γλωσσών.

Οι πρώτες τρεις σχολές ανήκουν στην Πανεπιστημιούπολη, που βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα μακριά από το κέντρο της πόλης, ενώ οι υπόλοιπες στεγάζονται στο κέντρο της πόλης στο κτήριο της Παλιάς Νομικής.

Παρ’ όλα αυτά, υποκινούνται έργα προκειμένου σε λίγα χρόνια να μεταφερθούν όλα τα τμήματα στον ενιαίο χώρο της Πανεπιστημιούπολης.

Μέσα Μεταφοράς

Η μετακίνηση από και προς το κέντρο της πόλης μέχρι την Πανεπιστημιούπολη γίνεται μέσω αστικού λεωφορείου δωρεάν με δρομολόγια κάθε 15 λεπτά (Αν και γενικά επικρατεί συνωστισμός) ή με ταξί.

Τα αστικά λεωφορεία προγραμματίζουν δρομολόγια και για άλλους προορισμούς εντός της πόλης και προς τα περίχωρά της.

Το καλό είναι ότι τα πάντα στην Κομοτηνή είναι κοντά και μαζεμένα σε συγκεκριμένα σημεία και έτσι μπορείς να την γυρίσεις άνετα με τα πόδια. Ωστόσο κάποιοι χρησιμοποιούν ποδήλατο για μεγαλύτερη άνεση, αφού υπάρχει και ποδηλατόδρομος.

Για να ταξιδέψεις από τον τόπο καταγωγής σου στην Κομοτηνή μπορείς να χρησιμοποιήσεις το ΚΤΕΛ, το τρένο, αλλά και αεροπορικώς με το αεροδρόμιο «Δημόκριτος», που βρίσκεται στην Αλεξανδρούπολη, στην οποία μπορεί κανείς να μεταβεί με τρένο ή λεωφορείο.

Σίτιση και Στέγαση

Στην Κομοτηνή, υπάρχουν δύο φοιτητικές λέσχες για φαγητό. Η «Πάνω Λέσχη» εδρεύει στον χώρο της Πανεπιστημιούπολης και συγκεκριμένα δίπλα από το αμφιθέατρο της Ελληνικής Φιλολογίας, όπου εκεί τρέφονται κυρίως όσοι μένουν στις φοιτητικές εστίες, καθώς κι αυτές βρίσκονται στην Πανεπιστημιούπολη.

Η «Κάτω Λέσχη» βρίσκεται εντός της πόλης, στον χώρο της Παλιάς Νομικής. Η σίτιση πραγματοποιείται δωρεάν με απαραίτητη την επίδειξη της ακαδημαϊκής ταυτότητας στην δεύτερη λέσχη.

Τα ενοίκια στην Κομοτηνή κυμαίνονται στα 230-250 ευρώ/μήνα κατά προσέγγιση για ένα στούντιο ή δίχωρο διαμέρισμα, αλλά μπορεί κανείς να βρει πολύ μεγαλύτερο και οικονομικότερο διαμέρισμα για συγκατοίκηση. Ειδάλλως, αν πληροίς τις προϋποθέσεις, μπορείς να κατοικήσεις στις φοιτητικές εστίες.

Οι πιο βολικές περιοχές για να νοικιάσεις σπίτι είναι η περιοχή της Παλιάς Νομικής, της Παλιάς Πρυτανείας, γύρω από το ΚΤΕΛ, την Πλατεία ή στο Cosmopolis, σημεία κεντρικά με άμεση πρόσβαση στη διασκέδαση και κοντά στις στάσεις του αστικού λεωφορείου.

Κομοτηνή και πολυπολιτισμικά στοιχεία

Η ιδιαιτερότητα της πόλης αυτής έγκειται στο ότι συνενώνει στοιχεία δύο πολιτισμών. Ο συγκερασμός του χριστιανικού στοιχείου και του μουσουλμανικού είναι διάχυτος σε κάθε έκφανση.

Από την ανατολίτικη κουζίνα, τον ιμάμη που καλεί τους πιστούς να προσευχηθούν έως και τα τούρκικα σοκάκια. Μια βόλτα εκεί πραγματικά θα σε πείσει με υπόβαθρο την ευωδιαστή μυρωδιά του καφέ και των καρυκευμάτων.

Μάλιστα, κάθε Σάββατο πρωί στήνεται στην τούρκικη αγορά παζάρι, που μπορείς να αγοράσεις οτιδήποτε αρκετά φθηνά.

Που να διασκεδάσεις;

Κομοτηνή

Στην Πλατεία Ειρήνης (Πηγή: Avant Garde Komotini)

Τι κι αν δεν πέρασες σε κάποιο από τα μεγάλα αστικά κέντρα; Σου εγγυόμαστε ότι στην Κομοτηνή έχοντας καλή παρέα θα κάνεις τα καλύτερα σου ξενύχτια. Μπορεί να μην διαθέτει μεγάλο εύρος επιλογών, αλλά έχει τα πάντα. Και όλα συνήθως περιστρέφονται γύρω από την Πλατεία και τον πεζόδρομο στην Βενιζέλου.

Η Κομοτηνή είναι δικαίως ξακουστή για το λαϊκό της ρεπερτόριο. Μην ξεχνάς ότι από εδώ ξεκίνησε την καριέρα του και ο Οικονομόπουλος. Αν έχεις τέτοια γούστα και σέβεσαι τον εαυτό σου θα περάσεις σίγουρα μια βόλτα από το Ηχοδρόμιο (μπουζούκια), ενώ τα καλύτερα πάρτι είτε με λαϊκή είτε με ξένη μουσική γίνονται στο Omnia (κλαμπ), Lobby (κλαμπ), στο La Cage Noire και το Omnia Blue (καλοκαιρινά κλαμπ) και στην πλατεία στα café-bar Avant Garde, State και Away.

Ο πεζόδρομος στην Βενιζέλου είναι επίσης καλή επιλογή για καφέ. Τα πιο πολυσύχναστα μαγαζιά εκεί είναι το Kaffeine, το Scarlet και το Bakkal.

Αν βέβαια είσαι του πιο εναλλακτικού, δεν έχεις παρά να ρίξεις μια ματιά στα: ΟΚΤΩ, Αλλόκοτο, Αλάβαστρον, Piccolo, Bicicletta, Λούκι, Βαρόσι, Μαρμελάδα μερικά εκ των οποίων είναι ευνοϊκά και για διάβασμα. Ενώ αν είσαι πιο ροκ τύπος, πήγαινε στο Saloon (Rock café-bar) ή το Valhalla (Rock & metal bar).

Τα πιο ξέφρενα εναλλακτικά πάρτι γίνονται στο αμφιθέατρο της Παλιάς Νομικής, αλλά και στο Αλάβαστρο και το ΟΚΤΩ.

Προς το καλοκαίρι υπέροχοι εξωτερικοί χώροι που συνίστανται, ειδικά για διάβασμα, είναι το αναψυκτήριο πίσω από το σπαθί ή το πάρκο του θερινού κινηματογράφου.

Εναλλακτικές μορφές ψυχαγωγίας

Κομοτηνή

Cosmopolis: Το εμπορικό κέντρο της Κομοτηνής

Πέρα απ’ τα τετριμμένα, μπορείς να επισκεφτείς τον κινηματογράφο ODEON στο Cosmopolis, το εμπορικό κέντρο της πόλης. Ή να παρακολουθήσεις κάποια θεατρική παράσταση, προβολή ταινίας, συναυλία, παρουσίαση βιβλίου που θα πέσει στα υπόψιν σου.

Στην Κομοτηνή διοργανώνονται συνεχώς πολιτιστικές εκδηλώσεις στις οποίες μπορείς να συμμετέχεις ενεργά. Συνήθως αυτές γίνονται στο Δη.Πε.Θε, στην Λέσχη Κομοτηναίων.

Αν είσαι ανήσυχο πνεύμα πρέπει χρειάζεται να δικτυωθείς με την Κοινότητα Νέων Κομοτηνής, που έχει ποικίλες ομάδες (Ραδιοφώνου, Λογοτεχνίας, Φωτογραφίας, Κινηματογράφου, Θεάτρου κτλ.).

Κομοτηνή και γευσιγνωσία

Αρχικά, ετοιμάσου σαν τίμιος φοιτητής να…ξεσκιστείς στα delivery. Εννοείται ότι το e-food.gr και το fagi.gr θα γίνουν οι καλύτεροι σου φίλοι, αφού θα μπαίνεις στον πειρασμό να παραγγέλνεις το οτιδήποτε.

Μετά από κάθε ομηρικό ξενύχτι σίγουρα πρέπει να απολαύσεις το καθιερωμένο πεινιρλί με σουβλάκι από το Goloso ή «μπουγάτσα» με ό,τι γεύση μπορείς να φανταστείς, έτσι για να έρθεις στα ίσια σου, ρε φιλαράκι!

Μη διστάσεις να δοκιμάσεις την ανατολίτικη κουζίνα στα φαγάδικα που βρίσκονται στα τούρκικα στενά της Κομοτηνής και ειδικά το λεγόμενο «λαχματζούν» στο Ταμάμ.

Κατάλληλα για κρασοκαταστάσεις και λοιπά: το Μασάλι, το θ.com, η Αμαλαγιά, το Παντοπωλείο στο Ρολόι και το Ρακάδικο.

Κομοτηνή

Φωτογραφία από Sultan Tepe

Εννοείται ότι δεν πρέπει να φύγεις από την πόλη αυτή αν δεν έχεις πάρει μια ιδέα από την τούρκικη κουζίνα του Sultan Tepe (Βασιλέως Παύλου 8). Εκεί κάθε βδομάδα διοργανώνονται Live βραδιές και Nargile Nights, με φοιτητική προσφορά 10 ευρώ και με απεριόριστο κρασί μαζί με φαγητό, άψογα σερβιρισμένο σε μια πιατέλα με φωτιά για να μένει ζεστό!

 

Κομοτηνή: Μια πόλη, χιλιάδες πρόσωπα, ακόμη περισσότερα νοσταλγικά συναισθήματα με περιτύλιγμα μια εικόνα, μια οδό, κάποιο πρόσωπο, μια γλυκόπικρη ανάμνηση που θα κουβαλάς για πάντα.

Εκεί ακόμη και μια όχι τόσο όμορφη εμπειρία φαίνεται σε βάθος χρόνου μοναδική και πιάνεις τον εαυτό σου να την αναπολεί. Η στιγμή που εκτιμάς τις πιο ασήμαντες –φαινομενικά- λιτές καταστάσεις, οι οποίες εν τέλει χαράζονται ανεξίτηλα και εσύ ο ίδιος τους προσδίδεις ανεκτίμητη αξία.

 

Σχόλια