Γιατί ο Elon Musk θεωρεί την τεχνητή νοημοσύνη ως την απόλυτη απειλή;

O Elon Musk έχει επανειλημμένα τονίσει την απειλή αυτή. Για να είμαστε συγκεκριμένοι, θεωρεί ότι η τεχνητή νοημοσύνη είναι ο σπουδαιότερος υπαρξιακός κίνδυνος, που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα.

O Elon Musk ασχολείται όσο λίγοι άνθρωποι με το μέλλον. Ο Αμερικανός μεγιστάνας επικεντρώνεται αυτές τις μέρες σε δύο εγχειρήματα. Το πρώτο είναι η SpaceX η εταιρεία που ίδρυσε με σκοπό την δημιουργία ανθρώπινης αποικίας στον Άρη. Το δεύτερο είναι η Tesla που μεταξύ άλλων κατασκευάζει το πρώτο αυτοκίνητο που θα κινείται χωρίς οδηγό.

Η καινοτομία είναι σίγουρα το πάθος του Elon Musk. Παρόλ’ αυτά φαίνεται πως μια τεχνολογική εξέλιξη ανησυχεί ιδιαίτερα τον Αμερικανό επιχειρηματία. Μιλάμε για την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης.

τεχνητή νοημοσύνη

Ως τεχνητή νοημοσύνη ορίζεται η δημιουργία συστημάτων που θα μιμούνται τα στοιχεία της ανθρώπινης συμπεριφοράς τα οποία υπονοούν την ύπαρξη νοημοσύνης. Στοιχεία όπως αυτά είναι η μάθηση, η επίλυση προβλημάτων, η προσαρμοστικότητα κ.α.

Ο Elon Musk λοιπόν, δήλωσε πρόσφατα πως η τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί μεγαλύτερο κίνδυνο από τη Βόρειο Κορέα και την απειλή πυρηνικού πολέμου.

Ο Elon Musk έχει επισημάνει δεκάδες φορές τον κίνδυνο που κρύβει η τεχνητή νοημοσύνη. Η πιο πρόσφατη δήλωση του συνδέεται στενά με τις δραστηριότητες του επιχειρηματία και έρχεται μετά από ένα εντυπωσιακό επίτευγμα.

Open AI Vs. Dota 2

Πριν από λίγες μέρες έλαβε χώρα το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Dota 2 για το 2017. To Dota 2, ο πρόγονος του League of Legends αποτελεί ένα απο τα πιο δημοφιλή online παιχνίδια. Για να γίνει αντιληπτή η απήχηση του παιχνιδιού αναφέρουμε ότι τα συνολικά έπαθλα του πρωταθλήματος άγγιξαν τα 24 εκατομμύρια δολάρια.

Όπως είναι λογικό το Πρωτάθλημα αυτό συγκεντρώνει μερικούς από τους πιο αφοσιωμένους και ταλαντούχους παίκτες στον κόσμο.

Την εμφάνιση της στο event έκανε και η OpenAI, μια startup που ανήκει στον Elon Musk και αναπτύσσει τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης. Η OpenAI θέλησε να θέσει το λογισμικό που έχει αναπτύξει αντιμέτωπο με τους καλύτερους παίκτες στον κόσμο.

Το εγχείρημα της στέφθηκε με επιτυχία. Οι καλύτεροι παίκτες στον κόσμο ηττήθηκαν από έναν αλγόριθμο.

Η επιτυχία αυτή είναι προφανής σε όποιον έχει επαφή με τον κόσμο των online video games. Το Dota 2 είναι ενα ιδιαίτερα πολύπλοκο παιχνίδι. Οι πιο αναγνωρισμένοι παίκτες διεθνώς αφιερώνουν το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας τους στο παιχνίδι αυτό, για πάνω από μια δεκαετία.

Φυσικά το επιτεύγμα αυτό ανησύχησε περαιτέρω τον Elon Musk. Δήλωσε ακόμη ότι η τεχνητή νοημοσύνη πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο κυβερνητικής ρύθμισής όπως ό,τι άλλο απειλεί τον δημόσιο βίο (αυτοκίνητα, αεροπλάνα, τρόφιμα, ναρκωτικά).

Όπως προαναφέρθηκε, ο αμερικανός μεγιστάνας έχει τονίσει επανειλημμένα τους κινδύνους των νέων τεχνολογιών. Μάλιστα στα τέλη του Ιουλίου ήρθε σε λεκτική σύγκρουση για το θέμα, με τον ιδρυτή του Facebook, Mark Zuckerberg.

O Zuckerberg μίλησε για το θέμα σε ζωντανή μετάδοση και δήλωσε πως απόψεις όπως αυτές του Musk για την τεχνητή νοημοσύνη είναι ανεύθυνες. Ο ίδιος δήλωσε αρκετά αισιόδοξος για τις νέες τεχνολογίες και τις δυνατότητες τους.

Ο Elon Musk δεν άφησε το σχολιο αυτό να πέσει κάτω. Απάντησε στο Twitter αναφέροντας πως έχει συζητήσει με τον Mark Zuckerberg το ζήτημα της τεχνητής νοημοσύνης και πως η κατανόηση του για το θέμα είναι περιορισμένη.

Σε ακόμα παλαιότερες δηλώσεις έχει αναφέρει πως η τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί τον μεγαλύτερο υπαρξιακό κίνδυνο για την ανθρωπότητα. Έχει τονίσει μάλιστα ότι η ανάπτυξη της τεχνολογίας μπορεί να μετατρέψει τους ανθρώπους σε κατοικίδια.

Έχει δίκιο ο Elon Musk?

Η αγροτική και η βιομηχανική επανάσταση αποτελούν αδιαμφισβήτητα δυο σημεία σταθμοί για την ανθρώπινη πρόοδο. Ένας αυξανόμενος αριθμός ειδικών πιστεύουν οτι μια τρίτη επανάσταση είναι πιθανό να λάβει χώρα κατα τον 21ο αιώνα. Η επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης.

τεχνητή νοημοσύνη

Η πρόοδος στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης υποδεικνύει πως μια μέρα, οι αλγόριθμοι θα μπορούν να εκτελούν όλες τις πνευματικές εργασίες των ανθρώπων. Αυτή η πρόοδος μπορεί φυσικά να οδηγήσει σε πολύ θετικές εξελίξεις, ταυτόχρονα όμως φέρνει στο προσκήνιο νέους κινδύνους.

Σύμφωνα με το Future of Life Institute η τεχνολογία αυτή είναι σχεδόν απίθανο να αναπτύξει ανθρώπινα συναισθήματα όπως αγάπη ή μίσος. Αντιθέτως το υπαρξιακό ρίσκο της τεχνητής νοημοσύνης προέρχεται απο δυο κυρίως σενάρια:

1. Η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να προγραμματιστεί για να προκαλέσει κακό

Το σενάριο αυτό είναι απλά κατανοητό. H τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιείται ήδη για την ανάπτυξη αυτοματοποιημένων οπλικών συστημάτων τα οποία στα λάθος χέρια θα μπορούν να προκαλέσουν μεγάλων διαστάσεων καταστροφές.

Παράλληλα τα κράτη που επιθυμούν την ασφάλεια τους είναι πιθανό να προβούν σε έναν αγώνα δρόμου για την ανάπτυξη όλο και ισχυρότερων αυτοματοποιημενων οπλικών συστημάτων

Φυσικά όπως συμβαίνει και με την πυρηνική ενέργεια, η ανάπτυξη όπλων υψηλής τεχνολογίας απαιτεί προσεκτικούς χειρισμούς. Μια λάθος κίνηση είναι δυνατόν να οδηγήσει σε σύρραξη αδιανόητων διαστάσεων.

2. Η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να προγραμματιστεί για να προκαλέσει καλό αλλά αναπτύσσει μια καταστροφική μέθοδο για να πετύχει τον στόχο της

Αυτό το σενάριο θα λέγαμε οτι είναι πιο σύνθετο και πολύ πιο σοβαρό. Το διανοητικό πείραμα του σελιδοδείκτη που ανέπτυξε ο Σουηδός φιλόσοφος Nick Bostrom μας βοηθά να το κατανοήσουμε:

Ας υποθέσουμε ότι προγραμματίζουμε ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης έτσι ώστε να παραγάγει όσους περισσότερους σελιδοδείκτες μπορεί.

Το σύστημα αυτό μπορεί πολύ γρήγορα να καταλάβει πως είναι δυνατόν να απενεργοποιηθεί από ανθρώπους και συνεπώς οι άνθρωποι πρέπει να εξαφανιστούν για να εκπληρώσει τον σκοπό του και να μην παραγάγει λιγότερους σελίδοδείκτες απο όσους δύναται.

Παράλληλα τα ανθρώπινα σώματα αποτελούνται απο άτομα που θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην παραγωγή σελιδοδεικτών. Το σύστημα αυτό θα στόχευε λοιπόν σε ένα μέλλον όπου θα υπάρχουν πολλοί σελιδοδείκτες αλλά καθόλου άνθρωποι.

τεχνητή νοημοσύνη

Ο Stephen Hawking είναι ένας απο τους ειδικούς που επίσης υποδεικνύουν τους κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης

Το στοιχείο του απρόβλεπτου

Στον πυρήνα του προβλήματος της τεχνητής νοημοσύνης βρίσκεται το στοιχείο του απρόβλεπτου. Τα συστήματα αυτά έχουν την δυνατότητα να γίνουν εξυπνότερα από κάθε άνθρωπο και όμως δεν έχουμε επαρκή μέσα για να προβλέψουμε το πως θα συμπεριφερθούν.

Οι παλαιότερες τεχνολογίες δεν μπορούν να λειτουργήσουν καθοδηγητικά. Ποτέ στην ιστορία δεν έχουμε χτίσει μια τεχνολογία που είναι σαφώς εξυπνότερη απο εμάς.

τεχνητή νοημοσύνη

Όταν ακούμε τεχνητη νοημοσύνη σκεφτόμαστε ρομπότ τα οποία συμπεριφέρονται σαν άνθρωποι. Ο όρος όμως είναι ευρύτερος

Η Θεωρία της Εξέλιξης μπορεί να μας βοηθήσει να διαφωτίσουμε το ζήτημα. Οι άνθρωποι ελέχουμε το πλανήτη όχι γιατί είμαστε δυνατότεροι ή ταχύτεροι από τα υπόλοιπα είδη αλλά γιατί είμαστε εξυπνότεροι. Όταν πάψουμε να είμαστε το ευφυέστερο είδος, θα διατηρήσουμε την κυριαρχία μας;

Συνεπώς μπορούμε να καταλήξουμε πως μερικές από τις ανησυχίες του Elon Musk είναι σίγουρα βάσιμες. Οφείλουμε λοιπόν να είμαστε προσεκτικοί στην ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών. Η αρχής της λύσης του προβλήματος ίσως βρίσκεται σε μια απο τίς δηλώσεις του:

“Η τεχνητή νοημοσύνη είναι μια απο τις σπάνιες υποθέσεις, οπου πρέπει να δράσουμε ενεργά και όχι αντιδραστικά. Διοτί πιστευώ πως όταν φτασουμε στο σημείο να αντιδράσουμε για την τεχνητή νοημοσύνη θα είναι ήδη πολύ αργά.”

Σχόλια