Το “13 reasons why”, που καθήλωσε κοινό και κριτικούς, είναι μια πολύ καλή επιλογή και εμείς σου δίνουμε 13 λόγους για τους οποίους πρέπει να την παρακολουθήσεις!

1.Η εξέλιξη της πλοκής, η οποία σε κρατά σε μια συνεχή εγρήγορση, καθώς το μυστήριο με τις κασέτες σταδιακά ξετυλίγεται, φέρνοντας σε κάθε νέο επεισόδιο και από έναν καινούριο πρωταγωνιστή που σχετίζεται, κατά κάποιο τρόπο, με την αυτοκτονία της Χάνα.

2.Το σενάριο, το οποίο είναι αρκετά πρωτότυπο και ευρηματικό. Πετυχαίνει να δημιουργήσει μια ολοκληρωμένη αφηγηματική δομή, με γερή συνοχή και φαντασία.

Η πρωταγωνίστρια της σειράς 13 reasons why, Hannah Baker

Η πρωταγωνίστρια της σειράς 13 reasons why, Hannah Baker

3.Η πρωταγωνίστρια είναι νεκρή. Αυτό κι αν είναι κάτι ασυνήθιστο και δημιουργικό! Η Κάθριν Λάνγκφορντ, που ενσαρκώνει την νεαρή Χάνα Μπέικερ, ταιριάζει απόλυτα στον συγκεκριμένο ρόλο, μιας και καταφέρνει να συνδυάζει το απόκοσμο και εύθραυστο χαρακτήρα μιας έφηβης με τάσεις αυτοκαταστροφής.

4.Η σκηνοθεσία με τα συνεχή χρονικά άλματα, που συσχετίζουν παρελθόν και παρόν, λειτουργούν ως δείκτες κατανόησης των γεγονότων και κάνουν πιο ενδιαφέρουσα την αφήγηση της ιστορίας.

5.Το ίδιο το θέμα, είναι –δυστυχώς- πιο επίκαιρο από ποτέ. Σχολικό περιβάλλον, έφηβοι χωρίς μέτρο, στοχοποίηση θύματος, σταθερό και συνεχώς αυξανόμενο bullying.

σκηνή από τη σειρά

6.Η διαπίστωση πως δεν μπορείς ποτέ να ξέρεις πόσο, μια ανούσια φράση ή μια τυχαία πράξη, μπορεί να επηρεάσει και να επιδράσει καθοριστικά τη ζωή κάποιου. Είτε θετικά, είτε αρνητικά (ακραία αρνητικά, στη συγκεκριμένη περίπτωση).

7.Ο ήρωας, Κλέι Τζένσεν, (κατά κόσμον, Ντίλαν Μινέτ) που είναι ο ορισμός του γλυκού και ρομαντικού αγοριού. Αν και ευγενικός και συγκρατημένος από τη φύση του, δεν διστάζει να τα «βάλει» με όλους και με όλα, προσπαθώντας να ανακαλύψει την αλήθεια και να αποκαταστήσει, όσο είναι δυνατόν, το δίκιο και τη μνήμη της Χάνα.

Ο πρωταγωνιστής της σειράς 13 reasons why, Clay Jensen

Ο πρωταγωνιστής της σειράς 13 reasons why, Clay Jensen

8.Οι εναλλαγές. Παρά το βαρύ θέμα της, που την κατατάσσει στο είδος του νεανικού δράματος, η σειρά περιέχει στοιχεία κοινωνικά, ρομαντικά, ακόμα και κωμικά –δεν παύει να είναι η αφήγηση μίας έφηβης, έστω κι αν είναι η τελευταία της- κάνοντας πιο ανάλαφρο το κλίμα του έργου και ξεφεύγοντας από τις υπερβολές του μελοδράματος.

9.Το προκλητικά ανοιχτό τέλος, που σε αφήνει με αρκετά ερωτηματικά, τα οποία αυξάνουν ακόμα περισσότερο τον ενδιαφέρον σου για το τι πραγματικά συνέβη αλλά και το πώς τελικά θα καταλήξει η όλη ιστορία.

10Η  αναμονή της συνέχειας με τον δεύτερο κύκλο της σειράς  από το κανάλι Netflix και τα 13 νέα επεισόδια, τα οποία περιμένεις για να λυθούν και οι τόσες απορίες σου (ή να σου δημιουργηθούν κι άλλες;!)

11. Το ομότιτλο μυθιστόρημα, του Τζέη Άσερ, πάνω στο οποίο είναι βασισμένο το σενάριο. Αυτό σημαίνει ότι έχεις ένα επιπλέον υλικό για να «πορωθείς»  εν αναμονή της συνέχειας (ξέρεις τώρα, συγκρίσεις με το πρωτότυπο, διαφορές – ομοιότητες, spoil για το παρακάτω, …πραγματικό ξεφάντωμα!)

12.Το ηχηρό μήνυμα που υποκρύπτεται πίσω από την πράξη αυτοκτονίας. «Μιλήστε. Μιλήστε. Μιλήστε!» Όταν κάποιος βρίσκεται σε μια κατάσταση που τον ξεπερνά, και δεν μπορεί να την αντιμετωπίσει μόνος του, δεν θα πρέπει να ντρέπεται, ούτε να σιωπά, αλλά να ζητάει βοήθεια. Βοήθεια αληθινή και ουσιαστική. Βοήθεια απ’ τους ανθρώπους που μπορεί να εμπιστευτεί και που πραγματικά ξέρει ότι τον νοιάζονται και θα τον στηρίξουν. Πάντοτε υπάρχουν τέτοια πρόσωπα –έστω και λίγα, δεν παύουν να υπάρχουν.

13Χμμ… Κι αν οι παραπάνω λόγοι δεν σε έκαναν ακόμα να πατήσεις στο πρώτο επεισόδιο το play, νομίζω πως δεν χρειάζεται να πω κάτι περισσότερο δελεαστικό για να σε πείσω. Θα σου πω μόνο ότι είναι μια καλογυρισμένη σειρά και –βασικά- είναι απλά μία νέα σειρά που πρέπει να δεις γιατί -πολύ απλά- για να διαβάζεις αυτό το άρθρο μέχρι το τέλος του, μάλλον  θα είσαι series freak και ό,τι νέα σειρά βγαίνει, οφείλεις να την γνωρίζεις!

Σχόλια