Δύο χώρες τόσο διαφορετικές αλλά με τόσο κοντινά ονόματα…

Έχεις σκεφτεί ποτέ από πού μπορεί να προέρχονται τα ονόματα διαφόρων χωρών; Γιατί κάποια ονόματα μοιάζουν τόσο πολύ παρόλο που οι χώρες που αντιπροσωπεύουν είναι τόσο “μακρινές” – είτε κυριολεκτικά είτε μεταφορικά όσον αφορά την κουλτούρα.

Πάρε για παράδειγμα την Αυστρία και την Αυστραλία.

H Αυστρία είναι μια χώρα διάσημη για την πλούσια πολιτισμική της κληρονομιά, μιας και τεράστιοι μουσικοί και συνθέτες κατάγονται από τη χώρα αυτή. Ludwig van Beethoven, Wolfgang Amadeus Mozart, Johann Strauss και Franz Schubert είναι μόνο μερικά από τα πιο γνωστά ονόματα εξ αυτών.

Ακόμη, η Αυστρία είναι γνωστή για τον καφέ της αλλά και τις Άλπεις καθώς επίσης και τις περίφημες βιενέζικες βάφλες της.
Από την άλλη μεριά, η Αυστραλία είναι το μεγαλύτερο κράτος του νότιου ημισφαιρίου και ξεχωρίζει για την πλούσια χλωρίδα και πανίδα που διαθέτει. Κοάλα και καγκουρό είναι τα πιο διάσημα ζωάκια με καταγωγή από το νησί αυτό. Επίσης, διάσημες προσωπικότητες που έχουν αφήσει το στίγμα τους στη showbiz κατάγονται από την Αυστραλία (όλοι ξέρουν την καυτή Kylie Minogue και τον σκοτεινό ιππότη Heath Ledger εξάλλου).
Πώς να τις συσχετίσεις λοιπόν;

Και όμως, υπάρχει κάτι που ενώνει τις δύο αυτές χώρες και αφορά την ονομασία τους.

Ας ξεκινήσουμε από την Αυστρία.

Στα γερμανικά ονομάζεται Österreich, που σημαίνει “Ανατολικό βασίλειο”. Προέρχεται από τις λέξεις Osten (που σημαίνει Δύση) και Reich (βασίλειο, αυτοκρατορία). Η λέξη αυτή πρωτοεμφανίστηκε το 10ο αιώνα μ.Χ. ως ostarrichi και στη συνέχεια μεταφράστηκε στα λατινικά ως Austria, μια ονομασία που επικράτησε μετά την πτώση της Αυστροουγγαρίας το 1918.

Την ονομασία αυτή την έδωσε το Δουκάτο της Βαυαρίας στην Αυστρία εξαιτίας της γεωγραφικής της θέσης.

Και τώρα η Αυστραλία…

Πολλά χρόνια πριν την εποχή των Ανακαλύψεων, ο κόσμος πίστευε ότι στην άλλη μεριά του Ισημερινού πρέπει να υπάρχει κάποια άγνωστη χώρα στο Νότο (στα λατινικά Terra Australis Incognita).

Στην αρχή, αυτή η ονομασία δώθηκε σε όλες τις χώρες που βρίσκονται νότια του Ισημερινού, μέχρι που ο Lachlan Macquarie, κυβερνήτης της Νέας Νότιας Ουαλίας, πρότεινε να δοθεί επίσημα το όνομα Αυστραλία στη νέα ήπειρο.

Συνοψίζοντας, το μόνο κοινό που έχουν η Αυστραλία και η Αυστρία είναι ότι και οι δύο χώρες πήραν το όνομά τους λόγω της γεωγραφικής τους θέσης. Ωστόσο, αυτά τα ονόματα αντιπροσωπεύουν διαφορετικά μέρη του πλανήτη και προέρχονται από διαφορετικές γλώσσες.

Το γεγονός ότι μοιάζουν τόσο πολύ είναι εντελώς τυχαίο!

Σχόλια