Πώς έγινε η καλύτερη “Τράτα” της Αθήνας;

Πριν από 10 περίπου χρόνια, ένα αμιγές Κρητικό ζευγάρι βόλταρε στις Αθηναϊκές γειτονιές. Στην βόλτα αυτή το μάτι τους έπεσε σε μία γωνία, που έμελλε να στεγάσει την αγάπη τους για καλό φαγοπότι. Το ζεύγος Χαλκιαδάκη του οποίου ο λόγος, πήρε ένα ήδη υπάρχον μαγαζί και με την αγάπη των 2 παιδιών τους, αλλά και την υποστήριξη της μάνας Κρήτης, κατάφεραν μέσα σε λίγα χρόνια να το μετατρέψουν στην καλύτερη ψαροταβέρνα της Αθήνας.

Η αγάπη τους και το μεράκι για το μαγαζί αυτό πέρασε και στις κόρες τους, οι οποίες δεν δείχνουν διάθεση να χάσουν την πρωτοκαθεδρία του. Η Νίκη και η Θεανώ ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες των πολύπειρων γονιών τους, με σεβασμό προς το παλιό, αλλά και όρεξη για νέα πράγματα-νέες γεύσεις, έχουν εκτοξεύσει την όμορφη γωνίτσα σε must.

Εμείς βρεθήκαμε στο Ψαροταβερνάκι Τράτα αφού γευτήκαμε τις όμορφες σπεσιαλιτέ του συνομιλήσαμε με την Νίκη για το μαγαζί, τα προϊόντα τους και τις βλέψεις τους για το μέλλον.

Η ιδέα για το μαγαζί ήταν του πατέρα. Είχε δει το μαγαζί, του άρεσε, πίστεψε σε αυτό, το έκανε και του βγήκε. Τα τελευταία 6-7 χρόνια έχει απομακρυνθεί, έτσι έχουμε αναλάβει μαζί με την αδερφή μου εξολοκλήρου το μαγαζί.”

Κρατήσαμε τις βάσεις, που είχε θέσει ο πατέρας μας στο στήσιμο του μαγαζιού. Προσθέσαμε, όμως κάποιες δικές μας πινελιές στην διακόσμηση και την κουζίνα.”

-Σου αρέσει που έχετε αναλάβει εσείς το μαγαζί;

-Έχει μεγάλο φόρτο εργασίας, γιατί ασχολούμαστε με τις παραγγελίες, γραφειοκρατικά, κτλ. Ωστόσο, το μαγαζί το έχω αγαπήσει! Η γειτονιά είναι εκπληκτική και το καλοκαίρι, ενώ βράζει ο τόπος εδώ κρατά μία δροσιά. Μου αρέσει να βρίσκομαι εδώ και να εξυπηρετώ κόσμο και να μαγειρεύω. Αυτό ήθελα να κάνω επαγγελματικά, για αυτό σπούδασα τουριστικά και εργάστηκα σε χώρους εστίασης πριν αναλάβουμε το μαγαζί. Ο μόνος λόγος που θα έφευγα από εδώ, θα ήταν για να αναλάβω παράρτημα στην Κρήτη. 

-Κρατάτε επαφές με την Κρήτη;

-Εννοείται! Έχουμε οικογένεια εκεί και την επισκεπτόμαστε με κάθε ευκαιρία. Αγαπάμε την Κρήτη, τα τοπία και τις παραλίες της, τους ανθρώπους εκεί και φυσικά τα προϊόντα τους. Τιμάμε δεόντως την ρακή και τα φαγητά τους σε κάθε μας επίσκεψη.  Στο μαγαζί φέρνουμε λάδι, ρακή αποκλειστικά από το χωριό καταγωγής μας το Θραψανό και το γειτονικό Αστρίτσι.

Φέρνουμε και άλλα πολλά προϊόντα από την Κρήτη, αλλά λόγω απόστασής το ψάρι έρχεται από Αιγαίο και Ιόνιο κυρίως. Έχουμε κάποιους ψαράδες, που μέσα στα χρόνια έχουν δείξει ποιότητα και σταθερότητα. Τους στηρίζουμε και αυτοί με την σειρά τους μας φροντίζουν άψογα. Οι ψαράδες αυτοί είναι πλέον  δικοί μας άνθρωποι.

-Τι θα πρότεινες σε έναν καινούργιο επισκέπτη του μαγαζιού, πέρα από ψάρι;

-Αυτό που απολαμβάνω περισσότερο να φτιάχνω και να τρώω είναι η οστρακομακαρονάδα. Διαλέγω τα καλύτερα υλικά και πλέον την έχω εξελίξει σε σπεσιαλιτέ μου. Ανεπιφύλακτα όμως προτείνω και μελάνι σουπιάς, ψαρόσουπα και παρεμφερή μεζεδάκια όπως: ταραμοσαλάτα σπιτική και την δική μας ρεγγοσαλάτα.

Μέσα σε μια εκπληκτική γειτονιά λοιπόν, στο κέντρο της Αθήνας, σε μια δροσερή γωνιά βρίσκονται οι θάλασσες μας στο πιάτο σας.

Προσωπική άποψη (και είμαι νησιώτης καλοφαγάς): Μαγαζί με τόση φρεσκάδα δεν υπάρχει στην πρωτεύουσα! Από τις ιθύνουσες, στο προσωπικό και τα ψαρικά όλα είναι φρεσκότατα! Η ρακή τους παίρνει Α’ και τα αγαπημένα μου παρεμφερή: όστρακα, μαλάκια και σαλατικά σε κάνουν να μην θες να γευτείς την πρωινή τους ψαριά (αν και θα έπρεπε). Επισκεφθείτε και αφεθείτε στα χέρια των υπέροχων αυτών κοριτσιών.

Πληροφορίες: Ψαροταβερνάκι Τράτα

Ευχαριστούμε την Νίκη για την συνέντευξη και τον Βασίλη Ζάκκα για την φωτογράφιση.

Σχόλια