Γνωρίστε μια από τις πιο ιδιαίτερες γειτονιές της Αθήνας: το Κουκάκι.

Σε αυτή την συνοικία της Αθήνας, θα δει κανείς παιδιά να κάνουν ποδήλατο στις όμορφες και γεμάτες χρώμα γειτονιές της, ηλικιωμένους και μη, να συχνάζουν σε ταβερνάκια χαζεύοντας τους περαστικούς. Τουρίστες με έναν χάρτη στο χέρι να φωτογραφίζουν την Ακρόπολη και να ανακαλύπτουν τις μυστικές πτυχές της πρωτεύουσας. Καλωσορίσατε στο γραφικό Κουκάκι!

Πέρα από τις βόλτες, τα επιβλητικά νεοκλασικά του και τα στυλάτα του cafe-bars, το Κουκάκι διατηρεί την εικόνα της παραδοσιακής γειτονιάς με πολλά έθνικ στοιχεία. Αυτός είναι και ο λόγος, που εκτιμούν τη συνοικία αυτή τόσο οι κάτοικοι της, όσο και οι επισκέπτες της.

Αυτή την εβδομάδα, επέλεξα για εσάς τα καλύτερα μέρη για φαγητό στο Κουκάκι. Πάρτε χαρτί και μολύβι, διαβάστε καλά τις πληροφορίες (και τις υποσημειώσεις), γιατί είμαι σίγουρος πως θα τις χρησιμοποιήσετε σύντομα!

Η Φάμπρικα του Ευφρόσυνου (Αναστασίου Ζίννη 34, τηλ.: 210 9246354)

Το μαγαζί άνοιξε πρόσφατα, αλλά με ταχείς ρυθμούς γίνεται γνωστό σε όλη την πόλη. Εδώ έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε καβουρμά από τη Ροδόπη, Πιπεροσαλάτα Άιβαρ, σέρβικη παραδοσιακή σαλάτα με κόκκινη πιπεριά και μελιτζάνα, τουλουμοτύρι από την Κοζάνη, που παντρεύει ωραία κατσικίσιο και πρόβειο τυρί, μανούρι στη σχάρα με σουσάμι και μαρμελάδα ελιάς, λουκανικάκια με την παραδοσιακή σέρβικη συνταγή, και απίθανες, φρέσκες και κομμένες στο χέρι τηγανητές πατάτες. Η τιμή μαζί με το κρασί, ζήτημα είναι να ξεπεράσει τα 25€.

Μικρή Βενετία (Γεωργίου Ολυμπίου 15, τηλ.: 213 0259158)

Είναι ένα όμορφο μινιμαλιστικό μεζεδοπωλείο, με σοφά αποφθέγματα στους τοίχους και μεγάλα τσουβάλια να κρέμονται από το ταβάνι. Στο μενού κυριαρχούν οι γεύσεις από διάφορες γωνιές της Ελλάδας και του κόσμου, με την Κρήτη να έχει την τιμητική της: κρητικά καλιτσούνια, πατατούλες φουρνιστές με λευκό κρασί, ελαιόλαδο και χοντρό αλάτι, ξανθιώτικος καβουρμάς και ωραιότατο απάκι γιουβετσάδα σε σάλτσα γλυκού κρασιού και λιαστής ντομάτας είναι τα δικά μας αγαπημένα. Η ιδιαιτερότητα του μαγαζιού είναι το γεγονός ότι τα πιάτα ημέρας εναλλάσσονται καθημερινά, ενώ αξίζει να δοκιμάσετε και τις εξαιρετικές ποικιλίες κρασιών. Η τιμή ανά άτομο δεν ξεπερνά τα 15€.

Hops Beer n Burgers (Δράκου 10, τηλ.: 211 0136500)

Ένας αρτιστίκ χώρος, που βγάζει και τραπεζάκια τις ηλιόλουστες μέρες στον πεζόδρομο της Δράκου. Βρίσκεται πολύ κοντά στο μετρό, διαθέτει vintage πολυθρόνες κι έναν μεγάλο μαυροπίνακα που φτάνει από το πάτωμα ως το ταβάνι. Το χαρακτηριστικό του μαγαζιού είναι ότι παντρεύει τα λαχταριστά του burger με μπύρες Eλλήνων παραγωγών. Αξίζει να δοκιμάσετε το burger με γραβιέρα και σάλτσα μπίρας, ή το άλλο με βουβαλίσιο κρέας από την Κερκίνη. Πέρα από τις λαχταριστές ποικιλίες burger θα βρείτε και καταπληκτικά κοκτέιλ, όπως το Bubblegum beer με βότκα, σιρόπι τσιχλόφουσκα, lime και μηλίτη Strongbow, οι τιμές των οποίων κυμαίνονται στα 7-8€. Θα το βρείτε ανοιχτό από νωρίς, να σερβίρει και brunch μέχρι τις 14.00.

Συγγρουόμενο (Φαλήρου 57, τηλ: 210 9227270)

Από τα πιο ιδιαίτερα μαγαζιά της Αθήνας, αφού έχει την ταυτότητα της συνεργατικότητας και της παράδοσης με προϊόντα από μικρούς παραγωγούς και πρώτες ύλες απ’ όλη την Ελλάδα. Στο Συγγκρουόμενο θα βρεις τσίπουρα, γλυκίσματα και λουκάνικα από το Πήλιο, βιολογικά κρασιά από το Βόλο και την Ορεινή Κορινθία, τυριά από την Μυτιλήνη και ρακή από την Κρήτη.

Μπαίνοντας στο μαγαζί έρχεσαι σε επαφή με έναν κουκλίστικο χώρο με τις βιβλιοθήκες ενώ και τα τραπεζάκια που απλώνει έξω τα ηλιόλουστα μεσημέρια προσφέρουν ένα εξίσου όμορφο περιβάλλον. Θα το βρείτε ανοιχτό από το πρωί για καφέ μέχρι αργά για ουζοποικιλίες και ρακές, ενώ συχνά-πυκνά φιλοξενεί και βραδιές με ζωντανή μουσική. Οι τιμές είναι εξαιρετικές: από 2€ οι μπύρες, στα 3€-4€ οι περισσότεροι μεζέδες, στα 5,50€ τα ποτά.


Το Κουκάκι είναι μια γειτονιά με μια καλλιτεχνική ιστορία, που ξετυλίγεται γύρω από δημιουργικές πρωτοβουλίες πολιτών, μάχιμες νεολαίες του παρελθόντος, οικογενειακά στέκια, φιλική καθημερινότητα, χώρο για μειονότητες και σίγουρα μια ηχηρή επιβεβαίωση μου, να συνεχίσω να ανακαλύπτω το κέντρο της Αθήνας…

Σχόλια