Με βρετανικό αέρα και πολύ γκανγκστεριλίκι, η σειρά Peaky Blinders του BBC 2 συνεχίζει να εντυπωσιάζει.

Το Peaky Blinders είναι πιθανότατα η καλύτερη σειρά που δεν έχεις δει. Παρότι, δεν έχει την ίδια φήμη με σειρές όπως το Game of Thrones ή έστω το Stranger Things,  είναι δεδομένο πως δεν έχει να ζηλέψει απολύτως τίποτα και πολύ απλά, αξίζει να την δεις.

Η συμμορία των Peaky Blinders έχει κλέψει τις εντυπώσεις και σίγουρα είναι η καλύτερη “κρυμμένη” σειρά που πρέπει να δεις για 10 (και πολλούς ακόμα) λόγους.

1. Η πλοκή

Αποτέλεσμα εικόνας για peaky blinders

Πολύ περιληπτικά, η σειρά αφηγείται την προσπάθεια εξάπλωσης  της οικογενειακής συμμορίας των Shelby από το Birmingham, στην Μεγάλη Βρετανία και το εξωτερικό. Τζόγος, ιπποδρομίες (γιατί ο ιππόδρομος είναι για αρχόντους), όπλα, λαθρεμπόριο και πολύ αλκοόλ, αλλά πάνω απ’ολα οι Shelby είναι πολύ ξηγημένοι χαρακτήρες και για αυτό είμαστε με το μέρος τους.

2. Το εξαιρετικό cast των ηθοποιών

Αποτέλεσμα εικόνας για peaky blinders tommy

Αν και εβδομαδιαία σειρά του BBC 2, το Peaky Blinders αποτελείται από ένα all-star καστ. Με πρωταγωνιστή τον εκπληκτικό Cillian Murphy (Tommy Shelby), και μαζί του τους Paul Anderson (Arthur Shelby), Helen McCrory (Polly Gray), Sam Neill (Officer Campbell) καθώς και τον ψυχωτικό Tom Hardy (Alfie Solomons) μεταξύ άλλων, είναι προφανές πως μπορείς να περιμένεις καθηλωτικές ερμηνείες από ηθοποιούς που δεν περίμενες να δεις στη μικρή οθόνη.

3. Η σκηνοθεσία

Αποτέλεσμα εικόνας για peaky blinders horse

Το Peaky Blinders είναι τόσο καλογυρισμένο, που δεν μοιάζει με εβδομαδιαία σειρά, αλλά χολιγουντιανή ταινία. Δημιουργός της σειράς είναι ο Steven Knight, ο οποίος έχει κάνει υπέροχη δουλειά, τόσο στο σενάριο όσο και στην επιλογή του κάστινγκ.

Slow motion, δραματικές γωνίες λήψης και όλα τα συναφή που κάνουν τη σειρά ακόμα πιο εκπληκτική.

4. Η ατμόσφαιρα μιας άλλης εποχής

Το Peaky Blinders σε ταξιδεύει στο -όχι και τόσο- μαγευτικό Birmingham του 1919 αμέσως μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το  Birmingham ωστόσο έχει τη δική του γοητεία, με το βιομηχανικό περιβάλλον, τους λασπωμένους δρόμους και τη μουντή ατμόσφαιρα, την εργατική τάξη και την ξεπεσμένη αριστοκρατία.

“Όταν κοιτάζεις το Birmingham με μια συγκεκριμένη οπτική αυτό που φαινόταν άσχημο φαντάζει πανέμορφο” λέει ο Knight (στο περίπου).

5. Το στυλ

Αποτέλεσμα εικόνας για peaky blinders haircut

Το πρώτο πράγμα που μπορείς να πεις μόλις δεις το Peaky Blinders είναι “τι στυλάρα είναι αυτή”.

Κουρέματα εποχής που θα ζήλευε κάθε επιδέξιος κλαρινογαμπρός, herringbone tweed κοστούμια (το γκούγκλαρα, σιγά μην ήξερα τι είναι) που δίνουν έναν άλλο αέρα, καπέλα με κρυμμένα ξυράφια (για αυτό και το όνομα “Peaky”), σε μεταφέρουν στην εργατική τάξη του Birmingham και σου δίνουν μια πρώτη γεύση για το τι σημαίνει Peaky Blinders.

6. Η μουσική (προφανώς)

Αποτέλεσμα εικόνας για peaky blinders music

Ο καλύτερος λόγος για να δεις το Peaky Blinders, είναι στην πραγματικότητα για να το ακούσεις. Η σειρά ξεκινάει με το τραγούδι “Red Right Hand” του ανατριχιαστικού Nick Cave, αλλά αυτό είναι μόνο η αρχή.

Εκτός από Nick Cave, ετοιμαστείτε να ακούσετε πολύ Royal Blood, πολύ Radiohead, πολύ White Stripes και ακόμα περισσότερο Arctic Monkeys μεταξύ άλλων. Ένα rock and roll ταξίδι σε απόλυτη αρμονία με τον αέρα και το στυλ της περιβόητης συμμορίας.

7. Βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα

Αποτέλεσμα εικόνας για real peaky blinders

Αν και η οικογένεια Shelby δεν υπάρχει στα αλήθεια, οι Peaky Blinders ήταν πραγματική συμμορία.

Το 1890, οι Peaky Blinders, με σήμα κατατεθέν τους τη τραγιάσκα δεν είχαν την ίδια φήμη με τους “δικούς” μας Blinders, αλλά ήταν και αυτοί λαϊκά παιδιά από το Birmingham.

8. Τα πολιτικά παιχνίδια

Αποτέλεσμα εικόνας για campbell and thomas shelby

Εκτός από τη βια και τους εξαιρετικούς διαλόγους, το Peaky Blinders είναι γεμάτο από πολιτικά παιχνίδια. Από το κυνηγητό-συνεργασία και πάλι κυνηγητό του Tommy Shelby με τον αστυφύλακα Campbell, τους κομμουνιστές, τον IRA μέχρι και τον Τσόρτσιλ, γίνεται αντιληπτό πως οι gangsters είναι απλά πολιτικοί, αλλά πιο βίαιοι.

 

9. Τα απρόβλεπτα cameos

Αποτέλεσμα εικόνας για tom hardy peaky blinders

Στο Peaky Blinders ποτέ δεν ξέρεις τι σε περιμένει. Εκτός από την απρόβλεπτη εμφάνιση του Tom Hardy ως τον Εβραίο gangster Alfie Solomons, αλλά και τον γνωστό ηθοποιό από τη σειρά Sons of Anarchy, Tommy Flanagan, θα συναντήσεις και γνωστά πρόσωπα εκείνης της εποχής, μεταξύ των οποίων ο Winston Churchill αλλά και τον Charlie Chaplin.

10. Η προφορά

Αποτέλεσμα εικόνας για peaky blinders gif

Οι προφορές στο Peaky Blinders πάνε και έρχονται, και δεν γίνεται να μην της λατρέψεις. Από τις κλασσικές βρετανικές, τις τσιγγάνικες, τις ιρλανδικές, μέχρι και την  cockney προφορά του Tom Hardy. Γιατί πολύ απλά είναι οι  Peaky Φόκιν Blinders.

Taboo: 10 λόγοι που αξίζει να το δεις!

Σχόλια