Εσύ μέχρι πού θα έφτανες για τη δόξα; Θα καταδίκαζες τον εαυτό σου στο θάνατο για την πρόσκαιρη ηδονή της φήμης; Θα έλεγες ψέματα; Και τέλος… θα σκότωνες;

Μέχρι στιγμής έχουμε δει να επαναλαμβάνεται το μοτίβο να προσπαθεί κάποιος να διατηρήσει τη δόξα του και την «επιτυχία» του κάνοντας ό, τι περνάει απ’ το χέρι του, μη διστάζοντας να βουτήξει στην άβυσσο. Τι γίνεται όμως όταν προσπαθείς να κρατήσεις κάτι που δεν είναι καν δικό σου;

Ο Συγγραφέας είναι μια ταινία γαλλικής παραγωγής που δείχνει μέχρι πού μπορεί να φτάσει ένας άνθρωπος για να διατηρήσει τη φήμη του, μια φήμη που δεν είναι εξαρχής δική του. Μια φήμη κλεμμένη. Παρακολουθείς τη διαφθορά της ψυχής ενός ανθρώπου που ο φόβος της σπίλωσης του ονόματός του καθοδηγεί και παρασύρει το μυαλό του σε πράξεις που εντείνονται καθώς η μια διαδέχεται την άλλη.

Ξεκινάει με ένα ψέμα που το ακολουθούν πολλά περισσότερα, όπου το ένα έχει σκοπό να καλύψει το προηγούμενο, μέχρι που πλέκεται ένας ιστός στον οποίο είναι παγιδευμένος ο δημιουργός του. Τα ψέματα οδηγούν σε απάτη, η απάτη σε κλοπή και η κλοπή σε φόνο. Ο ένας φόνος φέρνει τον επόμενο μέχρι που όλο αυτό οδηγεί στην απόλυτη καταστροφή κατασπαράζοντας και διαφθείροντας την αθώα ψυχή του Συγγραφέα.

ο συγγραφέας

Η ταινία ξεκινά με ένα νεαρό παιδί που όνειρό του είναι να εκδοθεί το βιβλίο του. Ο κόπος του μεγάλος και η λαχτάρα του για αναγνώριση ακόμα μεγαλύτερη. Η απόρριψη όμως τον απογοητεύει και έτσι ευάλωτος ενδίδει στον πειρασμό που του χτυπάει την πόρτα.

Ο πειρασμός δεν είναι άλλος από ένα χειρόγραφο ημερολόγιο που βρίσκει στο «δρόμο» του. Αντιγράφει το ημερολόγιο και το παρουσιάζει ως δικό του. Αυτό κάνει θραύση και ο νεαρός κατατάσσεται στους πιο ταλαντούχους και πιο δημοφιλείς Γάλλους συγγραφείς κερδίζοντας βραβεία, διθυραμβικές κριτικές, δόξα και χρήματα.

Η ζωή του αλλάζει ριζικά κατακτώντας ό,τι ποθούσε αναγνώριση, χρήματα και την κοπέλα του.

Το κακό με τα ψέματα είναι ότι ποτέ δεν μπορείς να πεις μόνο ένα.

Τρία χρόνια μετά όντας καταχρεωμένος -χωρίς όμως να το γνωρίζει κανείς-προσπαθεί να συγγράψει το οτιδήποτε μιας και ο εκδοτικός τον πιέζει εξαιτίας της υπέρογκης προκαταβολής που του είχε δώσει. Η δυσκολία είναι μεγάλη όχι μόνο επειδή δεν έχει έμπνευση ή γιατί κουβαλάει την επιτυχία του πρώτου βιβλίου σαν πέτρα στο λαιμό του αλλά κυρίως γιατί δεν είχε καμία ελπίδα να γράψει κάτι αντίστοιχο. Τρία χρόνια κρυβόταν όχι μόνο απ’ τον κόσμο αλλά απ’ τον εαυτό του.

Μέσα σ’ αυτήν τρέλα της πίεσης από τράπεζα και εκδοτικό, εμφανίζεται κάποιος ο οποίος γνωρίζει την πλεκτάνη του και ως επόμενο τον απειλεί.

Ο Συγγραφέας στην προσπάθειά του να γλιτώσει διαπράττει το ένα έγκλημα μετά το άλλο, τα οποία φυσικά και δε θα αποκαλύψουμε για να το δείτε.

Μέσα απ’ όλα αυτά ωστόσο κατάφερε να γράψει ένα βιβλίο αυτή τη φορά στηριζόμενος στις δυνάμεις του κάνοντας μια επιτυχία που του ανήκε. Ήταν όμως καταδικασμένος να μην τη ζήσει αφού έζησε μια δόξα που δεν του ανήκε ποτέ. Έζησε στα άκρα και καταδικάστηκε μια ζωή σε έναν αιώνιο θάνατο.

Είναι μια καλοφτιαγμένη ταινία χωρίς όμως ιδιαίτερη πλοκή. Οι αρκετά καλές ερμηνείες ακολουθούνται από ηχηρά μηνύματα για το τίμημα της δόξας, το κυνήγι της επιτυχίας, τον κίνδυνο της ανυπομονησίας, της απληστίας και της λαχτάρας για λάμψη, τη γεύση της απογοήτευσης, το φόβο της αποτυχίας, τη γοητεία τη λάμψης, την κατάρα της μετριότητας και τελικώς τη θεία δίκη που ξεπερνά τους νόμους και έρχεται σε προσωπικό επίπεδο να αποκαταστήσει την αδικία.

Στο τέλος ο καθένας παίρνει αυτό που του αξίζει και είναι καταδικασμένος να πληρώσει το τίμημα των λαθών του όποια και αν είναι αυτά. Κοιτάζοντας πιο βαθιά το χαρακτήρα μπορείς να διακρίνεις την ανασφάλειά του, την απελπισία του, την απογοήτευσή του και όλα αυτά πριν «κλέψει» το σύγγραμμα. Δεν υπολόγισε το πλήρωμα του χρόνου, την ευθύνη του και τις συνέπειες των πράξεών του. Έδρασε με αφέλεια μη μπορώντας να φανταστεί τι θα επακολουθούσε. Δημιούργησε έναν απατηλό κόσμο και χάθηκε μέσα του. 

Σχόλια