Αν και Κρητικός δεν μου αρέσει να κριτικάρω. Και όταν χρειάζεται να το κάνω, έχω (και θέλω να το έχουν και οι αναγνώστες) ένα πράγμα στο μυαλό. Δεν ξέρω από τέχνη, ξέρω όμως τι μου αρέσει (δεν είναι δικό μου, αλλά το χρησιμοποιώ).

Αν και φουλ σινεφίλ τύπος εδώ και πολλά χρόνια, αποφεύγω τα όσκαρ (παρόλο που μου αρέσουν οι Glam τελετές τους, ειδικά όποτε βάζουν παρουσιαστή κάποιον καλό κωμικό τύπου:Billy Crystal) γιατί μου προκαλούν περισσότερο εκνευρισμό και από τα 15 πέναλτι στον τελικό ΑΕΚ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ.

Ο εκνευρισμός αυτός είναι δικαιολογημένος και προέρχεται από παραδείγματα όπως: να χάνει Όσκαρ ο “πολύς” Leo, από έναν τύπο με AIDS και τελικά να παίρνει για μια μπαρούφα,  ο Σκορτσέζε να αγκομαχά μια δεκαετία να κερδίσει το πολυπόθητο αγαλματίδιο, ενώ όλον αυτόν τον καιρό κρατούσε μόνος του ψηλά τον πήχη στο θέμα “μεγάλων παραγωγών”.

όσκαρ

Nicolas Cage να κερδίζει Όσκαρ από Άντονι Χόπκινς και Σον Πεν.. Τομ Χανκς (Cast Away… Cast Away…δηλαδή τι να λέμε.. μόνος του μια ταινία)  να χάνει από τον Μονομάχο που έδειχνε τα μπράτσα του, μόνο και μόνο επειδή είχαν δώσει ήδη 2 Όσκαρ στον Κο Χανκς.. Τέλος πάντων, έχουν παίξει και χειρότερα πράγματα στην ιστορία των Όσκαρ. Αυτά έχουν σημαδέψει εμένα, είμαι σίγουρος ότι έχετε και εσείς πολλές αντίστοιχες ιστορίες/αφορμές για νεύρα με τα βραβεία του θείου Όσκαρ.

Παρόλα αυτά το άρθρο το γράφω για 2 λόγους.

1.Βλέπω στο twitter, στο Facebook και γενικά Έλληνες fan του σινεμά, αλλά και Έλληνες αρθρογράφοι να κράζουν την υποψηφιότητα για Όσκαρ του Αστακού. Μπορώ να καταλάβω ότι μπορεί κάποιος να μην είναι φαν του συγκεκριμένου είδους ταινιών, ή και να είναι, αλλά να του αρέσουν πολλοί περισσότερο κάποιες άλλες ταινίες.

Είναι ανάγκη όμως να είσαι και hater;

Όσκαρ

Η συγκεκριμένη, εξέχουσα κατηγορία που προτάθηκε η ταινία του Λάνθιμου και του άλλου, είναι πρωτότυπο σενάριο.. Τι πιο πρωτότυπο από αυτήν την ιδέα; Τι; Το La la land; Κατά την άποψη μου πανάξια υποψηφιότητα και εννοείται μακάρι να το πάρουν κιόλας. Ταινία της χρονιάς (κατά την άποψή μου πάντα) είναι το hell on high water, αλλά 100% πρωτότυπο δεν το λες το σενάριο του.

οσκαρ 2017: Οι υποψηφιοτητες

2.LaLaLand.. Really? 14 υποψηφιότητες ;Καταλαβαίνω 100% γιατί άρεσε τόσο. Χορός, μουσική, ρομάντζο, και μαγεία. Πράγματα που όλοι μας έχουμε ανάγκη κατά καιρούς και αυτή η ταινία μας τα προσέφερε απλόχερα.. Να ναι καλά.. Μαγεία είχε όμως και ο Χάρι Πότερ, δεν είδα να παίρνει Α΄αντρικού ο Ντάνιελ, ούτε Α΄γυναικείου η Ερμιόνη.

Θα δεχτώ επειδή προσέφερε τόοοοση χαρά, ειδικά στο γυναικείο φύλο, σε μια περίοδο που υπάρχει ανάγκη για χαμόγελο,να πάρει αρκετά, έως και καλύτερης ταινίας (εδώ πέρυσι βγήκε το spotlight και πρόπερσι το birdman) και αν και επιμένω:

 α) καλό είναι αυτά να μην γίνονται..

β) ότι εγώ θα ψήφιζα “hell on high water” και

 γ) ο ξυλοδαρμένος, μαύρος, gay (αν τον βάζανε και σε καροτσάκι θα σάρωνε τα πάντα όλα) είναι μεγάλο φαβορί.

Ανάμεσα σε αυτά τα 2 (Moonlight,lalaland) θα παίξει και το βραβείο σκηνοθεσίας.. έτσι όπως το πάνε.. Απλώς όχι Α΄ανδρικού και γυναικείου ρε μάγκες.. πλζ.. Επίσης μπορεί εύκολα να πάρει κουστουμιών (αν και δε έχω δει ακόμα την Jackie που είναι ο μεγάλος του αντίπαλος)..

Μην σκιάζεστε Lalafans..

Η ταινία αυτή 95% θα πάρει για: μουσική, τραγούδι, καλλιτεχνική διεύθυνση, μοντάζ, ηχητικό μοντάζ και μίξη ήχου (άντε να πούμε ότι έχει αντίπαλο το Rogue One), ενώ στην φωτογραφία θα δυσκολευτεί, από την, κατά τα άλλα μάπα, Σιωπή. Γενικά, αν και δεν το γουστάρω, να πάρει-να πάρει πολλά. Αλλά όχι Α΄ανδρικού και όχι Α΄ γυναικείου. Ας πάρει ο χίπης Άραγκορν και όποια άλλη επιθυμεί εκτός της Έμμας.. σόρρυ..

Υ.γ (WTF) Η Υπηρέτρια του Παρκ Τσαν-γουκ έχει κερδίσει ήδη και δεν είναι στις υποψήφιες για Όσκαρ ξενόγλωσσης???

10 ταλαντουχοι ηθοποιοι χωρις οσκαρ!

Σχόλια