Μία λέξη, ένα συναίσθημα για όλους τους λάτρεις του fast food. Φαλάφελ. Το σχετικά νέο αυτό trend στο γρήγορο φαγητό, έχει εγκαθιδρυθεί σε κάθε γωνιά της χώρας. Φτηνό πλην νόστιμο και χορταστικό.

Η πίτα αυτή, τυλιγμένη γύρω από τους τραγανούς ρεβιθοκεφτέδες, με καυτερά μπαχαρικά ή χωρίς, συνοδευμένη από λαχανικά και σάλτσες, διαμορφώνει ένα εξωτικό είδος “σουβλακιού” και αποτελεί μία γρήγορη λύση για κάθε πεινασμένη στιγμή της ημέρας.
Δε χρειάζεται καν να αναφέρω πως το σνακ αυτό έχει κάνει θραύση σε απανταχού vegans και vegeterians!

Ποια όμως είναι η ιστορία του και πού μπορείς να βρεις τα πιο γευστικά φαλάφελ της πόλης;

Fun fact: Η συνταγή είναι τόσο εύκολη που ακόμα και κάποιος αρχάριος με τη μαγειρική μπορεί να φτιάξει χωρίς δυσκολία και στο σπίτι του!

Για την ιστορία:  

Φαλάφελ στα αραβικά σημαίνει “πιπέρι”. Τα φαλάφελ όμως δεν είναι πάντα καυτερά! Είναι παραδοσιακό αραβικό φαγητό με βάση τα ρεβίθια (ή αρχικά, τη φάβα). Η πιο διαδεδομένη άποψη υποστηρίζει ότι προέρχεται από την κοντινή μας Αίγυπτο, όπου λέγεται ότι αντικαθιστούσε το κρέας σε περιόδους νηστείας. Μέσω του ξακουστού λιμανιού της Αλεξάνδρειας και του δρόμου του εμπορίου λοιπόν, έφτασε και στη Μέση Ανατολή όπου τη φάβα αντικατέστησαν τα ρεβίθια.

Πρόκειται για το εθνικό φαγητό Αιγυπτίων, Παλαιστινίων και Ισραηλινών. Μάλιστα είναι τόσο διαδεδομένο στην Ανατολή που ανά καιρούς τα MacDonald’s της Αιγύπτου εντάσσουν στο πρωινό τους το “McFalafel” !

Πού θα τα βρείτε:

Δεκάδες μικρά μαγαζιά έχουν εξαπλωθεί σε όλο το μήκος της Αθήνας, με σπεσιαλιτέ (τι άλλο) τα φαλάφε . Ωστόσο, ξεχωρίσαμε 3 από αυτά διαμορφώνοντας έναν mini οδηγό με άρωμα.. Ανατολής!

1. Falafellas (Αιόλου 51, Μοναστηράκι)

Ίσως και να είναι το μαγαζί που “έφερε τη μόδα” στην καρδιά της πόλης. Έχεις παρατηρήσει ποτέ μια μεγάλη ουρά να απλώνεται μέρα μεσημέρι έξω από ένα μικροσκοπικό μαγαζί στην Αιόλου;

Ναι, αυτό είναι το Falafellas. Φαλάφελ με πίτα και λαχανικά σε μερίδες γίγας ή μικρότερες, με καυτερή σάλτσα ή χωρίς.

Το μενού επίσης περιλαμβάνει ταμπουλέ, χούμους και κεφτεδάκια. Ειδική σημείωση για το ωράριο του μαγαζιού, το οποίο είναι ανοιχτό μόνο μέχρι το απόγευμα.

 

 

 

2. Baba Ghanoush (Εμπεδοκλέους 25, Παγκράτι)

Το φαλαφελάδικο με το μεγαλύτερο hype (και όχι τυχαία) στην Αθήνα. Στην πλατεία Βαρνάβα στο Παγκράτι, σε μια φωλιά μόλις 30 τ.μ. συμβαίνουν θαύματα! Αν όχι το καλύτερο, σίγουρα ένα από τα πιο γευστικά φαλάφελ της πόλης που κατάφερε γρήγορα να αποκτήσει την αγάπη των απανταχού καλοφαγάδων. Μεγάλη ποικιλία υλικών και προτάσεων στον κατάλογο, που περιέχει ακόμα και επιδόρπια! Προτιμήστε το φαλάφελ σε πίτα με μπαμπά γκανούς, ταχίνι και χαρίσα.

3. Απ’αλλού (Θεμιστοκλέους 47, Αθήνα)

Στο κέντρο των Εξαρχείων στην οδό Θεμιστοκλέους, θα μπορέσεις να συνδυάσεις γρήγορο φαγητό με την εναλλακτική βόλτα σου στους πεζοδρόμους της περιοχής. Το “Απ’αλλού” προτιμάται από τους θαμώνες της περιοχής κυρίως για ένα γρήγορο σνακ, το οποίο μάλλον δεν είναι και τόσο γρήγορο τελικά, αφού κάθε φορά τρώμε σχεδόν τη μισή ώρα στο να διαλέξουμε κάτι από το μεγάλο κατάλογό του!

Η συνταγή:

Φαλάφελ

  • 400 γρ. ρεβύθια βρασμένα
  • 4 – 6 σκ. σκόρδο
  • 1 κρεμμύδι
  • 2 κ.γ. κύμινο
  • 2 κ.γ. κόλιαντρο
  • 1 κ.σ. μαϊντανό
  • 2 κ.σ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • αλάτι και πιπέρι

Βράζουμε και στεγνώνουμε καλά τα ρεβίθια! Όσο πιο στεγνά είναι τόσο πιο λιγότερο αλεύρι θα χρειαστούμε.
Στη συνέχεια χτυπάμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ εκτός από το αλεύρι και το μαϊντανό που τα προσθέτουμε στο τέλος εκτός μίξερ.Αυτά τα ανακατεύουμε με μια σπάτουλα ή με ένα κουτάλι.
Βρέχοντας ελαφρά τα χέρια μας πλάθουμε ομοιόμορφα στρογγυλά κεφτεδάκια διαμέτρου 1,5 εκ.
Τα βάζουμε σε ένα ταψί με αλεύρι και με κυκλικές κινήσεις τα αλευρώνουμε.
Τηγανίζουμε σε ένα τηγανάκι που το έχουμε γεμίσει σε 2 εκ.  βάθος  με ελαιόλαδο ή σπορέλαιο.
Τηγανίζουμε μέχρι να χρυσίσουν, γυρίζοντάς τα και από την άλλη μεριά.

Πηγή : Άκης Πετρετζίκης

Σχόλια