Είναι γεγονός…το TEDxUniversityofPiraeus επιστρέφει για άλλη μια χρονιά. Συναντήσαμε λοιπόν στo κέντρο της Αθήνας, καποια μέλη της ομάδας πίσω από την φετινή διοργάνωση!
Οι Δέσποινα Πέτσιου, Δέσποινα Τσιπίδη, Ελίνα Μουλά, Γιάννη Πέρος, Nίκος Σπανός και Δημήτρης Κακομήτας μας μίλησαν για το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, τον εθελοντισμό και το TEDx, μερικές μέρες πριν ανοίξουν οι θέσεις των εθελοντών.
Θα ήθελα να μου πείτε λίγα λόγια για τη σχέση σας με το Πανεπιστήμιο Πειραιώς: Σε ποιο τμήμα σπουδάζετε, γιατί το επιλέξατε και ποια είναι η έως τώρα εμπειρία σας ως φοιτητές;
Γιάννης: Έχω τελειώσει το τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και τώρα βρίσκομαι στο μεταπτυχιακό μου στην Πληροφορική. Ήμουν delegate από την πρώτη χρονιά που έγινε στο TEDxUniversityofPiraeus καθώς γνώριζα τους διοργανωτές μέσω της AIESEC στην οποία ήμουν και μέλος. Πέρσι συμμετείχα ως Volunteer Coordinator και φέτος αποφάσισα να επιστρέψω σε έναν άλλο ρόλο.
Δέσποινα Π. : Είμαι στο 2ο έτος του τμήματος Ναυτιλιακών Σπουδών. Ξεκίνησα πολύ θερμά στο Πανεπιστήμιο, παρά το γεγονός ότι δεν ήταν πρώτη μου επιλογή. Βοήθησε κυρίως και το γεγονός οτι μας είχαν μυήσει στην πίεση ήδη από το Λύκειο μέσω διαφόρων δραστηριοτήτων όπως για παράδειγμα οι προσομοιώσεις συμβουλίων.
Δέσποινα Τ. : Σπουδάζω στο τμήμα Οικονομικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Φέτος είμαι 5o έτος και μπορώ να πω ότι έχω μάθει πολλά πέρα από τις καθαρά οικονομικές γνώσεις στα 5 χρόνια που είμαι σε αυτό το τμήμα.
Δημήτρης: Είμαι στο 4o έτος της σχολής Ψηφιακών Συστημάτων. Το συγκεκριμένο τμήμα έχει πολύ τρέξιμο. Ιδιαίτερα στο 3o και 4o έτος οι εργασίες είναι πολλές και απαιτητικές με αποτέλεσμα να μην μένει ελεύθερος χρόνος.
Ελίνα: Μόλις τελείωσα το τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων. Ήταν κάτι που ήθελα από μικρή και γενικά είμαι πολύ ευχαριστημένη από τις σπουδές μου. Είχαμε πολλές ευκαιρίες και από καθηγητές και από εξωτερικές συνεργασίας με εταιρείες που μας βοήθησαν.
Νίκος: Είμαι στο 4ο έτος του τμήματος Διοίκησης & Οργάνωσης Επιχειρήσεων. Ήταν η πρώτη μου επιλογή και μάλιστα ήταν αυτό που με μύησε στον εθελοντισμό. Στο πρώτο έτος δεν πήρα ζεστά το θέμα όμως με τον καιρό μπήκα στο κλίμα μέσω της Glovo, των TEDx και της AIESEC και ουσιαστικά αυτό που μου έχει μείνει είναι η ενασχόληση μου με τον εθελοντισμό.
Τι σημαίνουν για εσάς οι εκδηλώσεις TED και TEDx; Υπάρχει κάποια ομιλία TED/TEDx που έχετε ξεχωρίσει;
Δέσποινα Π. : Εμένα αυτό που με εντυπωσιάζει από την αρχή είναι τα Performances. Όσον αφορά τα θέματα, μου αρέσουν πολλά όμως για εμένα το σημαντικό είναι ο ομιλητής και κατά πόσο μεταδοτικός είναι.
Δημήτρης: Πέρσι ξεχώρισα την ομιλία του Χρήστου Αλεφάντη ιδρυτή του περιοδικού Σχεδία. Μίλησε για τους άνεργους ανθρώπους που βρίσκουν επαγγελματικό καταφύγιο πουλώντας το συγκεκριμένο περιοδικό. Πραγματικά τρομερή η προσπάθεια τους.
Νίκος: Ομιλίες του TED έχω παρακολουθήσει πολλές, κυρίως από βίντεο καθώς γνώρισα το TEDx μέσω του φροντιστηρίου Αγγλικών όπου χρησιμοποιούσαν τις ομιλίες αυτές. Μου άρεσε πολύ η ομιλία του Ken Robinson, “Do Schools Kill Creativity?” που είναι και η πιο δημοφιλής στο YouTube καθώς και άλλες ομιλίες που αφορούν τα Οικονομικά λόγω και του κλάδου μου. Από ελληνικές ομιλίες έχω ξεχωρίσει την ”Ιθάκη Μου” του Γιάννη Καλογεράκη.
Πώς προέκυψε η ιδέα να ασχοληθείτε με το TEDxUniversityofPiraeus και ποιες ήταν οι σκέψεις σας μέχρι να υποβάλετε την αίτηση; Ήσασταν καθόλου διστακτικοί;
Γιάννης: Το TEDx ως θεσμό το γνώρισα μέσω του Internet. Παρακολούθησα ως θεατής διάφορα TEDx όμως το TEDxUniversityofPiraeus ήταν το μόνο στο οποίο συμμετείχα κάθε χρόνο ως delegate. Έτσι αποφάσισα πέρσι να συμμετάσχω ως Volunteer Coordinator.
Ελίνα: To TEDx το γνώρισα μέσα από άτομα στο τμήμα μου τα οποία ήταν και στην οργανωτική της εκδήλωση. Τις πρώτες χρονιές δεν μπορούσα να συμμετάσχω όμως στην τρίτη χρονιά το πήρα πιο ζεστά και φέτος αποφάσισα να κάνω αίτηση για την οργανωτική ομάδα. Δεν είχα καθόλου αμφιβολίες όταν έκανα την αίτηση. Ήξερα οτι θα με βοηθούσε σε πολλά πράγματα όπως στο να μπορώ να συνεργάζομαι και να δουλεύω με άλλους.
Ποιο στοιχείο του χαρακτήρα σας πιστεύετε ότι έχετε φέρει στην διοργάνωση του TEDxUniversityofPiraeus;
Δέσποινα Π.: Αυτό που πιστεύω ότι έφερα και μπορώ να φέρω και φέτος είναι η θετική μου σκέψη. Με άλλα λόγια δεν χάνω τον ενθουσιασμό μου εύκολα. Πέρα από αυτό, το γεγονός οτι ασχολούμαι και με πολλά πράγματα – κάτι που δεν είναι και πάντα καλό – μου επιτρέπει να συνεισφέρω σε πολλούς και διαφορετικούς τομείς.
Ελίνα: Γενικά, επειδή είμαι παθιασμένη με διάφορα events και την οργάνωση τους και αυτό είναι το στοιχείο που προσπαθώ να μεταφέρω στις εθελοντικές μου δράσεις. Οργανωτικότητα, ενέργεια και πάθος είναι αυτά που νομίζω οτι με χαρακτηρίζουν. Όπου χρειάζεται και όπου βλέπω οτι υπάρχει πρόβλημα είμαι εκεί για να βοηθήσω και να δώσω ό,τι μπορώ για να λυθεί το πρόβλημα.
Τι σας προσέφερε η συμμετοχή σας ως εθελοντές στη διοργάνωση του TEDxUniversityofPiraeus;
Γιάννης: Το TEDx μου έχει μάθει δύο πράγματα. Αρχικά έμαθα να συνεργάζομαι με άτομα τα οποία βρίσκονται ιεραρχικά και πάνω αλλά και κάτω από εμένα. Σου μαθαίνει δηλαδή να αλληλεπιδράς επαγγελματικά με τα άτομα της ομάδας. Το δεύτερο είναι ότι μου έδωσε το τεχνικό know-how. Πέρσι, για παράδειγμα, έμαθα πώς να διαχειρίζομαι πενήντα πέντε άτομα και φέτος μαθαίνω πώς είναι το να βρίσκεσαι στη θέση του Press Coordinator.
Δημήτρης: Η διοργάνωση ενός TEDx μου έμαθε κυρίως να συνεργάζομαι με άτομα εκτός του αντικειμένου μου με στόχο την επίτευξη ενός θετικού αποτελέσματος. Συνεργάστηκα με άτομα που γνώριζα για πρώτη φορά και η συμπεριφορά τους ήταν άψογη.
Δέσποινα T. : Η συνεργασία για έναν κοινό στόχο/ όραμα και το να μοιράζεσαι τα στάδια της διαδικασίας αυτής με την ομάδα είναι κάτι πολύ σημαντικό για μένα. Επίσης ως Production Manager που είναι και το κύριο ενδιαφέρον μου, είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να μάθω περισσότερα.
Ποιο είναι το όραμα σας για το φετινό TEDxUniversityofPiraeus; Υπάρχει κάποια καινοτομία που φιλοδοξείτε να εντάξετε στην φετινή διοργάνωση;
Δημήτρης: Φέτος οι απαιτήσεις είναι περισσότερες, η ομάδα μεγάλωσε και είμαι σίγουρος οτι το αποτέλεσμα θα είναι καλό. Σχετικά με τις καινοτομίες που σκεφτόμαστε στο κομμάτι του Web δεν λέμε τίποτα ακόμα, είναι μυστικό!
Νίκος: Είμαστε μια διαφορετική ομάδα και έτσι έχουμε αποφασίσει να αποφύγουμε τα θέματα της κρίσης και των προβλημάτων με τα οποία έχουν ασχοληθεί όλα τα άλλα event και να επικεντρωθούμε στις θεματικές της Τεχνολογίας και της Εκπαίδευσης που συναποτελούν και τα αρχικά της ονομασίας TED. Θέλουμε επίσης να φέρουμε και πολλούς ομιλητές από το εξωτερικό.
Υπάρχει κάποια στιγμή από τις συμμετοχές σας στις προηγούμενες εκδηλώσεις του TEDx που σας έμεινε αξέχαστη;
Ελίνα: Η στιγμή που μου έχει μείνει είναι αυτή που όλη η ομάδα ανεβαίνει στη σκηνή, συνειδητοποιούμε οτι έχει τελειώσει το event και αγκαλιαζόμαστε γιατί έχουμε πετύχει κάτι για το οποίο δουλεύουμε καιρό. Αυτή είναι η στιγμή που νομίζω οτι έχει μείνει και στους περισσότερους.
Δέσποινα Π. : Μου έχουν μείνει δυο στιγμές. Η πρώτη ήταν όταν είχαμε μαζευτεί όλοι στη κουζίνα κατά τη διάρκεια του event καθώς είχαμε θέματα με το ψυγείο και αντί να αρχίσουμε να βρίζουμε ο ένας τον άλλον είπαμε ωραία, τι μπορούμε να κάνουμε τώρα; Η δεύτερη ήταν μετά το περας της εκδήλωσης, όταν ο Γιάννης ο τότε Volunteer Coordinator μας είπε οτι ήμασταν από τις καλύτερες ομάδες ως εθελοντές.
Νίκος: Αυτό που εισπράττω από κάθε TEDx είναι η ζεστασιά και το χαμόγελο που έχει στο τέλος κάθε θεατής. Είναι ωραίο να σου κάνουν ερωτήσεις και εσύ να δίνεις οδηγίες και να εξυπηρετείς. Οπότε εξυπηρέτηση και χαμόγελο είναι τα στοιχεία που μου μένουν.
Ποιο είναι το μήνυμα σας για τους νέους που θέλουν να ασχοληθούν με τις εκδηλώσεις TEDx και τον εθελοντισμό γενικότερα όμως παραμένουν διστακτικοί;
Γιάννης: Ακούμε από τον κύκλο μας διάφορα παράπονα γύρω από τον εθελοντισμό όπως το οτι η εργασία είναι άμισθη. Είναι λοιπόν σημαντικό να αναφέρουμε οτι κανείς δεν πληρώνεται σε αυτή την εκδήλωση. Και o Project Manager και οι Managers καθώς και οι Coordinators είναι εθελοντές και ασχολούνται επειδή αγαπούν αυτό που κάνουν.
Δέσποινα Τ. : Η συμμετοχή στις εκδηλώσεις όχι απλά ως κοινό αλλά ως εθελοντής είναι μια ευκαιρία να δει κανείς πως λειτουργεί όλη η διοργάνωση και σε πολλές περιπτώσεις να γνωρίσει ανθρώπους διαφορετικούς που αλλιώς δεν θα είχε εύκολα την ευκαιρία.
Νίκος: Στον εθελοντισμό έχεις τα περιθώρια να κάνεις λάθη, να δοκιμάσεις καινούρια πράγματα και φυσικά να γνωρίσεις περισσότερο κόσμο. Η δουλεία σε περιορίζει. Έχεις κάποιες αρμοδιότητες και συνεπώς επιτελείς κάποια συγκεκριμένα καθήκοντα. Στον εθελοντισμό όμως έχεις και την δυνατότητα και τον χρόνο να κάνεις κάτι παραπάνω, να διευρύνεις τις γνώσεις σου.
Υποστηρίζεται το εγχείρημα σας από το Πανεπιστήμιο Πειραιώς τόσο σε επίπεδο καθηγητών όσο και σε επίπεδο φοιτητών; Πώς το αντιλαμβάνονται;
Δημήτρης: Οι καθηγητές μας υποστηρίζουν όλα αυτά τα χρόνια και ειδικά πέρσι έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον να μάθουν για το TEDx και πολλοί από αυτούς παραβρέθηκαν στο pre-event που διοργανώσαμε στο “Πορτοκαλί Αμφιθέατρο”. Οι φοιτητές που έχουν ακουστά τα TEDx Talks δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον να μάθουν τους καλεσμένους και να παρακολουθήσουν τις ομιλίες τους.
Δέσποινα Τ. : Από την μέχρι τώρα εμπειρία μου υπάρχει μεγάλη στήριξη από το Πανεπιστήμιο και καλή πρόθεση από τους καθηγητές μας. Όσο για τους φοιτητές, όσοι γνωρίζουν το TEDx και το TEDxUniversityofPiraeus είναι θετικοί, θέλουν να ενημερώνονται και να συμμετέχουν. Φιλοδοξούμε να το μάθουν ακόμα περισσότεροι φοιτητές.
Μάθετε περισσότερα για το TEDxUniversityofPiraeus στους εξής συνδέσμους:
TEDxUniversityofPiraeus Website