Ακόμα να αποφασίσεις πως θα περάσεις το αγαπημένο διήμερο της εβδομάδας; Ιδού μερικές ιδέες για να επιλέξεις…

Άλλη μία γεμάτη εβδομάδα φτάνει στο τέλος της και εσύ βρίσκεσαι πελαγωμένος, κάπου ανάμεσα σε υποχρεώσεις και εκκρεμότητες, προσπαθώντας να τα στριμώξεις όλα σ’ ένα μόλις Σαββατοκύριακο! Αρχικά, relax… Ο πανικός δεν θα σε βοηθήσει!

Ακολούθησε τις προτάσεις που ακολουθούν (made by Μαίρη & Μαριάνθη) για ένα άκρως χαλαρό Σαββατοκύριακο και αφού ξαναφορτίσεις τις μπαταρίες σου, βγες και πάλι στην καθημερινή αρένα… από Δευτέρα!

Σάββατο

Ύπνος: Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσεις το σαββατοκύριακο σου από έναν βαθύ και ανανεωτικό ύπνο! Ήδη από το βράδυ της Παρασκευής, φρόντισε να λάβεις όλα τα απαραίτητα μέτρα ούτως ώστε να απολαύσεις ανενόχλητος τον ύπνο σου μέχρι την επόμενη μέρα.

Σαββατοκύριακο

Βεβαιώσου, δηλαδή, πως όλες οι συσκευές που σε φέρνουν σε επαφή με τον έξω θορυβώδη κόσμο (κινητό και σταθερό τηλέφωνο, υπολογιστής ή tablet) είναι απενεργοποιημένες -ή έστω στο αθόρυβο, τα πατζούρια καλά ασφαλισμένα, ώστε να μην επιτρέπουν έστω και στο παραμικρή ρανίδα φωτός να εισέλθει στο προσωπικό σου ησυχαστήριο, ενώ όλοι οι οικείοι σου έχουν ειδοποιηθεί για την σαββατιάτική σου νάρκη -για να  προλάβεις και πιθανές δηλώσεις εξαφάνισης σου στα αστυνομικά τμήματα της περιοχής. (Ελληνίδα μάνα  είναι αυτή… Ικανή για όλα!)

Για να κάνεις περισσότερο ευχάριστη και εύκολη τη βραδινή σου ανάπαυση, άκουσε για κάποια ώρα πριν κοιμηθείς χαλαρωτική μουσική, όπως κλασική (αν δεν δηλώνεις φαν, οι ήχοι της φύσης θα σε βοηθήσουν να ηρεμήσεις, μιας και λειτουργούν αποτελεσματικά ακόμη και για όσους υποφέρουν από αϋπνίες!) ή διάβασε μερικές σελίδες από εκείνο το βιβλίο που πάντα βαριέσαι να ολοκληρώσεις… Ο ύπνος θα έρθει να σε βρει σε χρόνο dt (εγγυημένο, αν κρίνω εκ προσωπικής πείρας!)

Ντουζ :  Κι αφού έχεις ξυπνήσει από έναν πολύωρο, χορταστικό ύπνο, μεσημεράκι πια, πέταξε κατευθείαν τα ρούχα (ναι, αυτές τις ξεχειλωμένες μπιτζαμούλες με τα αρκουδάκια, που συνεχίζεις ακόμα, χωρίς καμία τύψη, να φοράς) και μπες, δίχως δεύτερη σκέψη, στο ντουζ!

Σαββατοκύριακο

Άνοιξε το νερό στο ζεστό, για την ακρίβεια στο πολύ ζεστό, και μείνε συγκεντρωμένος για μερικές στιγμές ( όχι πολλές, μην ζεματιστείς κιόλας!) στην αίσθηση που αφήνει το καυτό νερό στο σώμα σου. Βγαίνοντας από το ντουζ, θα αισθανθείς γεμάτος ενέργεια και ζωτικότητα, οι οποίες δεν θα σε εγκαταλείψουν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Brunch: Το να σου προτείνω να φτιάξεις ένα πλούσιο πρωινό ενώ θα είναι, σχεδόν, ώρα μεσημεριανού θα ήταν κάπως άτοπο. Έτσι, λοιπόν, θεώρησα ότι θα ήταν καλύτερο να ετοιμάσεις ένα «ελληνικότατο» brunch!

Δεν είναι, βέβαια, ανάγκη να υιοθετήσεις το βαρύτατο μενού, που επιλέγουν οι φίλτατοι Εγγλέζοι για να αρχίσουν τη ημέρα τους, απλώς θα μπορούσες να συνδυάσεις κάποια στοιχεία του εβδομαδιαίου πρωινού σου, όπως κάποιο ρόφημα που συνηθίζεις να πίνεις τις καθημερινές ( καφέ, τσάι.. whatever!) με το κυρίως γεύμα που θα σε κρατήσει δυνατό για την υπόλοιπη ημέρα (πρακτικότατον.. ή μήπως αηδία;)

Σαββατοκύριακο

Αν δεν είσαι λάτρης των γαστρονομικών πειραματισμών και μια τέτοια ανάμειξη νιώθεις ότι μάλλον θα σου προκαλέσει εμετό, προτίμησε μια πιο safe και ελαφριά επιλογή, όπως μία μπάρα δημητριακών και ένα ποτήρι χυμό για αρχή, ορίζοντας το μεσημεριανό σου πιάτο για αργότερα.

Χρόνος, άλλωστε, υπάρχει! Δεν θα σε επιπλήξει κανείς αν χαλάσεις λιγάκι το συμβατικό διατροφικό πρόγραμμα σου και τα συνήθη ωράρια σου. Έτσι, για την αλητεία…

Περπάτημα : Προτού κανονίσεις να συναντηθείς με φίλους και γνωστούς, αφιέρωσε λίγο χρόνο στον εαυτό σου. Βαλε μια φόρμα, ένα χοντρό φούτερ (γιατί είναι το κρύο τσουχτερό…) και με τα ακουστικά στα αυτιά σου, κάνε μια βόλτα στο γειτονικό σου πάρκο. Αφέσου στη μουσική που ακούς, ατένισε το πράσινο γύρω σου και περπάτησε μ’ έναν δυναμικό ρυθμό, ώστε να κρατιέσαι σε εγρήγορση (και να μην κρυώνεις!) .

Αφού ολοκληρώσεις τη διαδρομή που αντέχεις -εσύ ορίζεις τη διάρκεια και την ένταση της (μην σε μαζεύουμε, κιόλας, από τις αλάνες!), κάθισε για τουλάχιστον δέκα λεπτά κάτω από ένα δέντρο ή έστω -εσύ που είσαι λιγότερο ακτιβιστής- σ’ ένα παγκάκι.

Συγκέντρωσε τις σκέψεις σου και προσπάθησε να αποβάλλεις κάθε τι τοξικό και αρνητικό από μέσα σου. Νιώσε μέρος και συνέχεια της φύσης. Βίωσε την αρμονική συνύπαρξη με το περιβάλλον στο οποίο βρίσκεσαι και συμφιλίωσε τον εαυτό σου με αυτό.

Σαββατοκύριακο

Αισθάνσου ευγνωμοσύνη και σχημάτισε στα χείλη σου ένα χαμόγελο.

Δεν προσπαθώ να διδάξω κανενός είδος διαλογισμού (είμαι, άλλωστε, totally ignorant από τέτοιες τεχνικές), όμως χρησιμοποιώντας αυτούς τους τρόπους, καταφέρνω, προσωπικά, να χαλαρώνω όταν είμαι στρεσαρισμένη και πιεσμένη από τις καθημερινές ασχολίες. Γι’ αυτό αν είσαι κι εσύ σε παρόμοια κατάσταση, δοκίμασε το! Μπορεί να πιάσει και με σένα..

Ξενύχτι με φίλους : Μιας και χαλαρώσαμε αρκετά, ήρθε η ώρα για βραδινό ξεφάντωμα με την παρέα! Μαζευτείτε στο πιο άνετο και βολικό, για τους περισσότερους, σπίτι και περάστε τη βραδιά σας με επιτραπέζια, πίτσες, μπύρες και συζήτηση.

Κατά τα μεσάνυχτα, σβήστε το φως και βάλτε στο dvd κάποιο θρίλερ (το περισσότερα γέλια πέφτουν σε αυτές τις ταινίες – believe me!) Αφού τελειώσει, για να  ξεχαστείτε από την σκοτεινή του ατμόσφαιρα, συνεχίστε τη διασκέδαση σας με μουσική, χορό και άλλες μπύρες!

Σαββατοκύριακο

Όταν κουραστείτε από το πολύ κούνημα (και από τις πολλές μπύρες;) , αράξτε στους καναπέδες και… συζητήστε! Ξανά και ξανά. Για τα πάντα!Οι συζητήσεις που κάνουμε μισομεθυσμένοι-μισονηφάλιοι, εκεί κάπου γύρω στο ξημέρωμα, συνήθως είναι οι βαθύτερες και οι ουσιαστικότερες που κάνουμε στη ζωή μας.

Πολλές απ’ αυτές ,πιθανόν, να μην τις θυμόμαστε καν την επομένη ημέρα, όμως ξέρουμε πως είναι πολύ σημαντικές μιας και είναι εκείνες που μας δένουν πραγματικά με τους ανθρώπους μας.

Πάντως, είτε επιλέξετε να μείνετε μέσα, είτε προτιμήσετε τελικά τα νυχτοπερπατήματα -καλές επιλογές για έξοδο στην χειμερινή Αθήνα είναι η ταράτσα του Coleur locale με την μαγευτική θέα στην Ακρόπολη, το ισπανικό εστιατόριο Amigos σε Γλυφάδα και Νέα Σμύρνη, καθώς και ο θρυλικός Μαύρος γάτος στα Εξάρχεια, ξενυχτήστε το μέχρι πρωίας!

Μια φορά (τη βδομάδα) έχουμε Σάββατο, χαρείτε το όσο δεν πάει…

Κυριακή

Τα σαββατοκύριακα είναι για να αφιερώνουμε χρόνο στον εαυτό μας. Εκτός από την διασκέδαση και την χαλάρωση, ίσως θα μπορούσες να αφιερώσεις αυτό το σαββατοκύριακο στο να γνωρίσεις, και να κατανοήσεις λίγο καλύτερα τον εαυτό σου. Η αυτογνωσία άλλωστε θα σε βοηθήσει να τον βελτιώσεις και να τον εξελίξεις… Παρακάτω λοιπόν σου δίνουμε έτοιμο ένα μικρό οδηγό για να γνωρίσεις ένα τσακ περισσότερο τον εαυτό σου!

Διείσδυσε βαθύτερα στην προσωπικότητα σου!

Ερωτήματα όπως το ποιος είμαι, πού είμαι και πού θέλω να πάω στη ζωή μου, φαίνονται κάποιες φορές δύσκολα, άλυτα ή και αναπάντητα. Όντως οι απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα απαιτούν 2 πράγματα: γνώση των προσωπικών σου χαρακτηριστικών (π.χ. σε τι είμαι καλός, σε τι όχι, πώς μπορώ να βελτιωθώ κλπ ) και ειλικρίνεια προς τον ίδιο σου τον εαυτό. Το δεύτερο κομμάτι εξαρτάται ξεκάθαρα από το πόση ανάγκη και όρεξη έχεις για να γνωρίσεις τον εαυτό σου. Στο πρώτο θα σε βοηθήσω λίγο κι εγώ…

Πάρε ένα μολύβι και ένα κομμάτι χαρτί κι ετοιμάσου να απαντήσεις στις παρακάτω 5 ερωτήσεις:

  1. Χώρισε τη μία πλευρά του χαρτιού σε 4 ίσα μέρη βάζοντας ένα σταυρό. Τώρα πάρε λίγο χρόνο και σκέψου τις 4 στιγμές που σε σημάδεψαν (όμορφες στιγμές) μέχρι τώρα στη ζωή σου. Έπειτα ζωγράφισε κάτι που να συμβολίζει την εκάστοτε στιγμή(μπορεί να είναι όσο αφηρημένο και προσωπικό θέλεις).
    TIP: Καλό θα ήταν να είσαι όσο πιο συγκεκριμένος γίνεται και η γενικότερη διαδικασία να μη διαρκέσει περισσότερο από 20-30 λεπτά.
    Τώρα γύρνα σελίδα και απάντησε στις παρακάτω ερωτήσεις:
  2. Σε ποιες δραστηριότητες αφιερώνω περισσότερο χρόνο και βάσει αυτών πού περιμένω να βρίσκομαι σε 5 χρόνια;
    Με αυτό τον τρόπο μπορείς να κατανοήσεις σαφέστερα τους προσωπικούς και μακροπρόθεσμους στόχους της ζωής σου.
  3. Τι πιστεύεις ότι σε εμποδίζει να πραγματοποιήσεις του στόχους σου και πώς μπορείς να το ξεπεράσεις;
  4. Αν έπρεπε να κάνεις κάτι σε όλη σου τη ζωή χωρίς να πληρώνεσαι, τι θα επέλεγες;
  5. Αν όλα σου τα όνειρα πραγματοποιούνταν αύριο, ποιούς ανθρώπους θα ήθελες να έχεις δίπλα σου και γιατί;

Και τέλος αν οι ερωτήσεις σου φάνηκαν λίγες μπορείς να απαντήσεις τις ερωτήσεις δημοφιλούς τεστ προσωπικότητας 16 personalities, όπου στο τέλος θα σου βγάλει αναλυτικά αποτελέσματα για τις πτυχές του χαρακτήρα σου.

Σαββατοκύριακο

Ένα βιβλίο πάντα βοηθάει

Δεν είναι λίγο τα βιβλία που έχουν γραφτεί για την αυτογνωσία και πως να γνωρίσεις καλύτερα τον εαυτό σου. Δύο από τους δημοφιλέστερους σύγχρονους συγγραφείς που θεωρούνται ειδικοί του θέματος είναι ο Πάολο Κοέλιο και ο Χόρχε Μπουκάι.

Από τα βιβλία του Πάολο Κοέλιο θα συνιστούσα τη Μπρίντα, όπου μέσα από την ιστορία μίας νεαρής κοπέλας που πηγαίνει στο δάσος να γνωρίσει  τον δάσκαλο της Μαγείας φαίνεται η σημασία της επαφής με τον εαυτό μας καθώς και ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τις φοβίες και τις πρωτόγνωρες καταστάσεις στη ζωή μας. Αν πάλι θέλετε κάτι πιο ψυχολογικό και λιγότερο μυθιστορηματικό  μπορείτε να επιλέξετε τον “Δρόμο της αυτοεξάρτησης” του Μπουκάι.

Σαββατοκύριακο

Δες και καμιά ταινιούλα…

Αν και έχουν δημιουργηθεί άπειρες ταινίες που άμεσα ή έμμεσα πραγματεύονται το συγκεκριμένα θέματα. Εγώ θα πρότεινα το Wild (2014), όπου μία γυναίκα μετά από μία μεγάλη απώλεια αποφασίζει να εγκαταλείψει τον πολιτισμό και να κάνει ένα ταξίδι αυτογνωσίας περπατώντας 1800 χλμ κατά μήκος του Ειρηνικού Ωκεανού. Ακόμη μία παρόμοια ταινία είναι το Into  the wild (2007). Ο πρωταγωνιστής είναι ένας προσφάτως απόφοιτος Πανεπιστημίου που απογοητευμένος από τη ζωή του αποφασίζει να εγκαταλείψει τον πολιτισμό και να μετακομίσει στην Αλάσκα.

Εμείς παρακολουθούμε το πως έφτασε σε αυτό το σημείο, τη διαδρομή, καθώς και την παραμονή του στην Αλάσκα, όπου με έναν ακραίο τρόπο προσπάθησε να ανακαλύψει το νόημα της ζωής και τον εαυτό του. Πρόκειται λοιπόν για δύο αυτοβιογραφικές και συνάμα βαθυστόχαστες ταινίες που σίγουρα θα σας βάλουν σε σκέψεις!Σαββατοκύριακο

Σαββατοκύριακο

Σχόλια