Αν είσαι παιδί, τα Χριστούγεννα και οι διακοπές είναι η πιο ευτυχισμένη περίοδος του χρόνου. Γλυκά, δώρα, φωτάκια, ταξίδια. Αν είσαι φοιτητής όμως, οι ευτυχισμένες στιγμές αυτής της κατά τα άλλα λατρεμένης περιόδου,  επισκιάζονται από κάτι άλλο.

Μία λέξη, 10 γράμματα, ένα κοινό συναίσθημα για όλο το φοιτητικό πληθυσμό της χώρας.

Ε-Ξ-Ε-Τ-Α-Σ-Τ-Ι-Κ-Η.

Οι περισσότεροι πιστεύουμε πως αυτές οι διακοπές είναι η τελευταία ευκαιρία για να σώσεις το εξάμηνο, άλλοι υποστηρίζουμε πως το διάβασμα στις διακοπές είναι ένα τεράστιο ψέμα. Εδώ όμως είμαστε εμείς πελαγωμένε φοιτητή/φοιτήτρια, για να σου δώσουμε τα δικά μας tips του πώς να μη χάσεις τη μπάλα (και) φέτος.

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ φωτογραφία από το μυαλό κάθε φοιτητή την περίοδο των γιορτών.

1. H κλισε προταση – βαλε προγραμμα.

Τα έχεις χιλιοακούσει, τα ξέρεις ήδη. Όμως η αλήθεια είναι πως βοηθάει! Δεν είναι ανάγκη να το ακολουθήσεις κατά γράμμα, ούτε κάθε μέρα να είσαι 10-12 ώρες πάνω από τα βιβλία σου και το χάος των σημειώσεων. Διακοπές έχεις βρε αδερφέ! Ωστόσο, μπορείς να βάλεις 2-3 ώρες διαβάσματος (ανάλογα και με το πόση ύλη πρέπει να καλύψεις φυσικά) και να γεμίσεις τα μεσημεροαπογεύματα ή τα πρωινά Σαββατοκύριακου . Ούτως ή άλλως πρόκειται για “νεκρές” ώρες.

2. Διαβασε οσο ταξιδευεις

Επιστρέφεις στο πατρικό σου για τις γιορτές και αντίστοιχα στην πόλη που σπουδάζεις ; Μετακινείσαι συχνά με ΜΜΜ , ή ταξιδεύεις από και προς το χωριό σου τα φετινά Χριστούγεννα; Αξιοποίησε σωστά το χρόνο σου και προσπάθησε να καλύψεις μερικά κενά σου όσο βρίσκεσαι στο δρόμο. Σίγουρα πιο εποικοδομητικό από το να κοιτάς νωχελικά έξω από το παράθυρο τα βουνά και τα λαγκάδια περιμένοντας την ώρα να περάσει.

Εκτός και αν βρέχει και ακούς Παύλο Παυλίδη και κοιτάς το παράθυρο όσο τα δάκρυα σου κυλούν γιατί σου λείπει το καλοκαίρι στην ακροθαλασσιά με το Μαράκι.

ΣΙΓΟΥΡΑ.

3. Κοιμησου και παρηγγειλα στην πολη τα προικια σου

Το να διαλύσεις το πρόγραμμα ύπνου σου στις διακοπές είναι το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο. 2-3 ξενύχτια και τσουπ,  ξυπνάς μεσημέρι, με το ζόρι προλαβαίνεις να δεις ήλιο, σκέφτεσαι “πωπω πάλι το ξεφτιλίσαμε” . Η συνέχεια γνωστή. Ξέρουμε, δεν είναι εύκολο να πεις όχι σε μερικές εξόδους με την παρέα σου και σε 1-2 σφηνάκια παραπάνω.

Προσπάθησε ωστόσο να ξεκουράζεσαι καλά και να ξυπνάς πριν τις 12 το μεσημέρι .  Θα δεις εξαιρετικά αποτελέσματα στην αξιοποίηση του χρόνου σου και το βιολογικό σου ρολόι θα σου ανάψει λαμπάδα ίσα με το μπόι σου.

διακοπές

Φοιτητικός πληθυσμός της χώρας, βράδυ διακοπών, περίπου στις 4 π.μ.

4. Ριχτο εξω!

Όχι, δεν εννοούμε αυτό που νομίζεις.

Αν ο χώρος του δωματίου σου σε κάνει να βαριέσαι ή σε κουράζει, βρες εναλλακτικές ! Μπορείς να επισκεφτείς το αναγνωστήριο του Πανεπιστημίου σου ή καποιο άλλο κοντινότερο στην περιοχή σου, ή ακόμα και ένα ήσυχο καφέ! Έτσι θα δει και το μάτι σου λίγο κόσμο , θα συνδυάσεις καφέ/τσάι με διάβασμα και θα συγκεντρωθείς ευκολότερα . O hipster μέσα μου προτείνει laptop και Starbucks , όμως έχουμε και άλλες επιλογές :

5+1 μερη στην Αθηνα καταλληλα για διαβασμα!

5. Study groups

Λες και οι φίλοι σου δεν έχουν τα ίδια προβλήματα με εσένα! Μάζεψέ τους να διαβάσετε όλοι μαζί σε κάποιο φιλικό σπίτι , καφέ ή αναγνωστήριο.  Και αυτή τη φορά,  (για την αλλαγή) όντως διαβάστε! Δώσε τους κίνητρο με την οργάνωση ενός δείπνου ή την προβολή ταινίας στο τέλος του διαβάσματος . Έτσι, θα συνδυάσεις  εποικοδομητικό χρόνο με την παρέα σου και πρόοδο στη δουλειά σου.

6. Δες παλια θεματα  

Η μέρα των εξετάσεων πλησιάζει και νιώθεις πως δεν έχεις στον ήλιο μοίρα; Σίγουρα θα βρεις βοήθεια σε παλιά θέματα εξετάσεων. Θα μάθεις για τη μορφή του διαγωνίσματος και θα ξέρεις σε ποια στοιχεία θα επικεντρωθείς περισσότερο. Ανέτρεξε σε φόρουμ της σχολής σου, ή ζήτα βοήθεια από καποιον συμφοιτητή μεγαλύτερου έτους. Οι πληροφορίες είναι παντού εκεί έξω, αξιοποίησέ τες σωστά. Διαφορετικά, το πιθανότερο είναι να καταλήξεις κάπως έτσι :

διακοπές

7.  Δωσε προσοχη .

Όχι , δε θα σε παρεξηγήσει η θεία η Κούλα που δεν της απάντησες στο “ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΦΙΛΙΑ ΣΤΗ ΜΑΜΑ!!1111!!!! ” στο facebook. Ξέρεις πολύ καλά πως το πιθανότερο είναι να πάρει και τη μητέρα σου τηλέφωνο για να της τα δώσει αυτοπροσώπως. Αφιέρωσε χρόνο στον εαυτό σου, κλείσε για λίγο κινητά , κονσόλες και social media και κάνε κάτι που θα σε βοηθήσει πραγματικά στην πορεία σου. Και δεν εννοούμε να κοιτάς το ταβάνι για 2 ώρες σερί , ούτε να ψάχνεις το καλύτερο φίλτρο του Instagram για να ανεβάσεις τους κουραμπιέδες της μάνας σου (όσο χαριτωμένοι κι αν είναι)  .

διακοπές

Αν θεωρείς την εικόνα αντιπροσωπευτική, ξεκίνα να διαβάζεις το άρθρο από την αρχή

8. Ενα δωρο απο σενα, σε σενα

Το να είσαι κλεισμένος στο δωμάτιό σου και να διαβάζεις όσο η παρέα σου έχει μαζευτεί για καφέ ή τα ξαδέρφια λιώνουν στα επιτραπέζια δε φαντάζει ιδανική σκηνή. Δώσε μικρές ανταμοιβές στον εαυτό σου. Για παράδειγμα, για 2 ώρες διαβάσματος κάνε μισή ώρα διάλειμμα. Για κάθε 20 σελίδες φάε ένα μελομακάρονο. Εκτός και αν η ύλη σου είναι 600 σελίδες.
Μάθε στο επόμενο tip γιατί :

9. Μην πεθανεις στο φαϊ !

Εκτός από το διάβασμα, οι διακοπές είναι η περίοδος που χάνουμε τη μπάλα στα πάντα. Μέσα σε αυτά είναι και η φυσική μας κατάσταση. Σίγουρα δε θες να γυρίσεις στη σχολή και να μοιάζεις με παραφουσκωμένη μπαλίτσα, ούτε οι κοιλιακοί που έχτιζες με τόσο κόπο όλο το φθινόπωρο να χαθούν κάτω από το επερχόμενο μπυροκοίλι.

Φάε ο,τι θες και όσο θες -ποια είμαι εγώ για να σου πω το αντίθετο άλλωστε;- . Προσπάθησε όμως να περπατάς κάθε μέρα έστω και λίγο αντί του να λιώνεις στον καναπέ βλέποντας για 125η φορά το “Μόνος στο σπίτι/-τοποθετήστε κλισέ χριστουγεννιάτικη ταινία της αρεσκείας σας εδώ- “. Το σώμα σου θα σε ευχαριστήσει σύντομα!

διακοπές

Τι καβουροπάτυ , τι μελομακάρονα;

10. Δωσε τον καλυτερο εαυτο σου.

Είτε έχει πάρει φωτιά ο απαυτός σου έιτε όχι , φρόντισε αυτό που κάνεις, να το κάνεις σωστά . Ένα ρητό της Βάσιας  λέει πως “χρειάζεσαι κίνητρο για να κάνεις κάτι μέχρι αυτό το κάτι να γίνει συνήθεια” . Φρόντισε λοιπόν να είσαι συνεπής στο πρόγραμμά σου, και θα δεις αποτελέσματα που δε θα πιστεύεις ούτε ο ίδιος! Η Ρώμη δε χτίστηκε σε μια μέρα…

Ακόμα και αν δεν σημείωσες την πρόοδο που ήθελες ή περίμενες μην πτοείσαι ! Είναι σίγουρα καλύτερο από το να μην είχες κάνει τίποτα. Ο χρόνος με την οικογένεια σου και τους φίλους σου είναι εξίσου σημαντικός – απλά δεσμεύσου πως θα είσαι ιδιαίτερα παραγωγικός με το πέρας των διακοπών.

Σχόλια