Ο Simon Sinek, καταξιωμένος επικοινωνιολόγος και σύμβουλος, μιλά για τη γενιά των Millennials

Επιμέλεια: Μαρία Μακράκη

Σε ένα βίντεο που κυκλοφόρησε διαδικτυακά και που επισυνάπτεται στο τέλος, ο Simon Sinek, καταξιωμένος επικοινωνιολόγος και σύμβουλος, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης καταρρίπτει την “γενιά Υ” ή πιο ευρέως γνωστή ως “Millennials” (από τη δεκαετία του ’80 έως το 2000) και εξηγεί τους λόγους που συμβαίνει αυτό.

γενιά Υ

Η συνέντευξη αυτή κοινοποιήθηκε από το MTV της Αυστραλίας στην επίσημη ιστοσελίδα του στο Facebook στις 3 Ιανουαρίου και έχει συγκεντρώσει μέχρι σήμερα περίπου 27,5 χιλιάδες προβολές. Μέσα σε 15 λεπτά ο Simon αποδίδει τους λόγους για τους οποίους αυτή η γενιά, η γενιά που μεγάλωσε με την τεχνολογία και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (social media), δεν δύναται να αναγνωρίσει και να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα αλλά και τον εαυτό της μέσα σε αυτήν.

«Μεγαλώνουμε μέσα στον κόσμο του Facebook και του Instagram και έχουμε μάθει να βάζουμε φίλτρα στα πράγματα. Δείχνουμε στους άλλους ότι η ζωή μας είναι μοναδική, ακόμη και αν δεν είναι»

Σύμφωνα με τον Simon, όλα αυτά έχουν να κάνουν με το υποσυνείδητο του μυαλού μας αλλά και με οργανικές ουσίες του όπως η ντοπαμίνη. Αναφέρει χαρακτηριστικά ότι οι σχέσεις στα social media, τα μηνύματα που λαμβάνουμε καθώς και τα likes που συγκεντρώνουμε, ενισχύουν αυτήν την ουσία του εγκεφάλου που είναι ακριβώς η ίδια με εκείνη που ενεργοποιείται όταν καπνίζουμε. Συνεπώς είναι άκρως εθιστική.

Το αποτέλεσμα όλων αυτών είναι το γεγονός ότι ανησυχούμε περισσότερο για το εικονικό μας προφίλ στα μέσα αυτά παρά για την πραγματική μας ζωή. Χτίζουμε σχέσεις ανούσιες και εξαρτημένες από το διαδίκτυο.

Τα παιδιά πλέον δεν μπορούν να δημιουργήσουν σχέσεις βαθιές, αληθινές και με νόημα, ενώ παράλληλα γνωρίζουν και παραδέχονται πως οι διαδικτυακοί τους φίλοι είναι επιφανειακοί, πως δεν τους υπολογίζουν και παρόλο που διασκεδάζουν μαζί τους ξέρουν πως μπορούν να τους εγκαταλείψουν αν γνωρίσουν κάτι καλύτερο.

Η ευχαρίστηση δημιουργείται από τα likes και τις υπόλοιπες ιδιότητες, γεγονός που μας μετατρέπει σε άβουλα όντα και σε μηχανές, ενώ οι αξίες όπως η αγάπη, η χαρά, η ικανοποίηση παύουν να υφίστανται.

Baby Boomers vs Millenials: Η απολυτη μαχη σε 20 φωτογραφιες

 Καθώς η γενιά αυτή μεγαλώνει πιστεύοντας ό,τι όλα μπορούν να συμβούν με το πάτημα μιας οθόνης, χρειάζεται άμεση επαγρύπνηση για να συνειδητοποιήσει πως στην πραγματική ζωή για να συμβεί κάτι απαιτείται χρόνος και η απογοήτευση αλλά και η αποτυχία είναι βασικά συστατικά και πράγματα που δεν μπορούν να αποφευχθούν.

Στο βίντεο που ακολουθεί, ο επικοινωνιολόγος Simon δίνει μια εξήγηση για τη γενιά αυτή, η οποία καλείται ως ναρκισσιστική, αφηρημένη, ανυπόμονη και εγωκεντρική. Δηλώνει πως το λάθος δεν ανήκει σε αυτή τη γενιά αλλά στους γονείς, οι οποίοι μεγάλωσαν τα παιδιά του «φυτεύοντας» μέσα τους την ιδέα ότι είναι ιδιαίτερα και μοναδικά και ότι μπορούν να κάνουν ό, τι επιθυμούν.

Σχόλια