Πηγές Καλλιθέας.

Ένας αρχιτεκτονικός Παράδεισος στη Ρόδο.


πηγές ΚαλλιθέαςΟι πηγές Καλλιθέας είναι ένας από τους πιο γνωστούς τουριστικούς και όχι μόνο προορισμούς για όσους βρεθούν στο νησί της Ρόδου.

Βρίσκονται μόλις 9 χιλιόμετρα μακριά από την πόλη της Ρόδου και αποτελούν πλέον αρχιτεκτονικό παράδεισο.

Είναι ευρέως γνωστές για τις ιαματικές πηγές λόγω των θεραπευτικών ιδιοτήτων του νερού αλλά και για τις πανέμορφες παραλίες με τα γαλαζοπράσινα κρυστάλλινα καθαρά νερά.

Παρόλο που οι πηγές δεν λειτουργούν πια, αξίζει κανείς να τις επισκεφτεί αφού αποτελεί ένα μνημείο πολιτισμού με τις πανέμορφες εγκαταστάσεις και τα μοναδικά ψηφιδωτά.

Ένα ακόμη στοιχείο που κάνει τις πηγές Καλλιθέας ξεχωριστές είναι το έντονο αρχιτεκτονικό ύφος που αποτελεί ένα από τα βασικά στοιχεία που αναδεικνύει την ομορφιά των κτηρίων.

Η μαγευτική ομορφιά της φύσης σε συνδυασμό με την μνημειακή αρχιτεκτονική της Ροτόντας ταξιδεύει τους επισκέπτες σε μια άλλη εποχή θυμίζοντας μας σκηνικά από κινηματογραφικές ταινίες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εκεί γυρίστηκαν αρκετές παλιές ελληνικές ταινίες, όπως “Το Δόλωμα” και “Τα κανόνια του Ναβαρόνε” το 1964.

Μια μικρή αναδρομή στην ιστορία των Πηγών.

Οι ιαματικές πηγές Καλλιθέας ήταν γνωστές από την αρχαιότητα λόγω των θεραπευτικών ιδιοτήτων του νερού που υπήρχε γύρω από τους βράχους .

Το 1927, κατά τη διάρκεια της ιταλικής κατοχής, ο Ιταλός πολιτικός διοικητής του νησιού Mario Lago έλαβε την πρωτοβουλία να ζητήσει την συστηματική μελέτη του νερού των πηγών.

Ένα χρόνο αργότερα, το 1928 ολοκληρώθηκαν και οι κατασκευές των εγκαταστάσεων  με αρχιτέκτονα τον Petro Lombardi, τα έργα του οποίου ανέδειξαν την ομορφιά της περιοχής και θεωρήθηκαν ένα από τα καλύτερα αρχιτεκτονικά δημιουργήματα εκείνης της περιόδου.

Οι εγκαταστάσεις παρέμειναν ενεργές μέχρι το 1967 και τα νερά των πηγών θεωρούνταν ιδιαιτέρως θεραπευτικά για παθήσεις όπως αυτή της αρθρίτιδας, την ελονοσία,τις δερματοπάθειες,τον διαβήτη,την παχυσαρκία και άλλες.


 

Μερικές φωτογραφίες από τις εγκαταστάσεις των πηγών για να πάρετε μια γεύση.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σχόλια