Ο Χάρι Πότερ και το καταραμένο παιδί: Το 8ο βιβλίο δικαιώνει τα προηγούμενα;

Το πολυαναμενόμενο 8ο βιβλίο της σειράς Χάρι Πότερ κυκλοφόρησε στην Ελλάδα στις 29 Σεπτεμβρίου 2016 από τις εκδόσεις Ψυχογιός και είχε κάτι το διαφορετικό από τα 7 προηγούμενα βιβλία.

Η ιστορια συνεχιζεται

Το βιβλίο αυτό αποτελεί την έντυπη καταγραφή του τελικού σεναρίου της πρόβας της παράστασης “Ο Χάρι Πότερ και το καταραμένο παιδί” που ανέβηκε στο Λονδίνο και αποτελεί την καλλιτεχνική σύμπραξη των Τζ.Κ.Ρόουλινγκ, Τζον Τίφανι και Τζακ Θορν.

Η Τζ.Κ.Ρόουλινγκ είχε δηλώσει επισταμένα σε συνεντεύξεις της πως η καταγραφή των δύο τελευταίων βιβλίων του Χάρι Πότερ ήταν μια ψυχοφθόρα διαδικασία για εκείνη, καθώς είχε να ανταπεξέλθει τόσο στις οικογενειακές απαιτήσεις, όσο και στις απαιτήσεις που είχε αναπτύξει το γιγαντωμένο αναγνωστικό κοινό του βιβλίου.

To be clear! The SCRIPT of #CursedChild is being published. #NotANovel #NotAPrequel – J.K.Rowling

Χαρακτηριστικά θυμάμαι σε μια συνέντευξη της να αναφέρει πως το τελευταίο βιβλίο το έγραψε στο Balmoral Hotel στο Εδιμβούργο και ένα βράδυ τελειώνοντας το τελευταίο βιβλίο του Χάρι Πότερ, τη βρήκε να κλαίει και να πίνει από το mini bar του ξενοδοχείου.

Μετά από αυτές τις δηλώσεις και τις ενδόμυχες ελπίδες όλων των φαν του βιβλίου πως θα έβγαζε έστω κάποιες από τις προσωπικές σημειώσεις της προς τα έξω, είδαμε τη δημιουργία του Pottermore, ενός site όπου η συγγραφέας υποσχέθηκε και σχεδίασε, ώστε να βγει έξω από τα σημειωματάρια της κάθε μικρή λεπτομέρεια σχετική με τον μαγικό κόσμο.

Χάρι Πότερ

Παρόλα αυτά, υπήρχαν και εκείνοι που δράττονταν από τη φράση της πως ξέρει το μέλλον των ηρώων της και έτσι συνέχιζαν να αναμένουν ένα βιβλίο που να δίνει έναν επίλογο χρονικά τοποθετημένο πολύ αργότερα από το τέλος του 7ου βιβλίου.

Έτσι και έγινε. Ο “Χάρι Πότερ και το καταραμένο παιδί” δείχνει πως τα έχουν καταφέρει οι ήρωες των βιβλίων της Ρόουλινγκ 19 χρόνια μετά.

Η υποθεση

Τι γίνεται λοιπόν όταν ο γιος του Χάρι Πότερ κατατάσσεται στο Σλίθεριν και γίνεται κολλητός του γιου του Μαλφόι;

Ο Άλμπους και ο Σκόρπιους έχουν αποξενωθεί από τους πατεράδες τους για ξεχωριστούς λόγους ο καθένας. Ο Άλμπους νιώθει πως έχει φορτωθεί μια κληρονομιά γενναιότητας και ηρωισμού που δε θέλει να χρεωθεί, ενώ ο Σκόρπιους πιστεύει πως ο πατέρας του δεν κατανοεί την πιο ήρεμη και μελετηρή πλευρά του εαυτού του.

Χάρι Πότερ

Για να αποδείξουν την αξία τους ως συνεχιστές της γενιάς που νίκησε τον Λόρδο Βόλντερμορτ αποφασίζουν να κλέψουν τη μοναδική χρονομηχανή που έχει απομείνει στον μαγικό κόσμο και βρίσκεται στο Υπουργείο Μαγείας, να γυρίσουν στο παρελθόν και να σώσουν τον άνθρωπο εκείνο που αδίκως σκοτώθηκε κατά την επάνοδο του Άρχοντα του Σκότους: τον Σέντρικ Ντίγκορι.

Τι θα συμβεί όταν συνειδητοποιήσουν πως κάθε φορά που γυρνούν πίσω έχουν μόνο 5 λεπτά για να αλλάξουν το παρελθόν;

Τι συνέπειες θα έχει η διάσωση του Σέντρικ στο μέλλον του μαγικού κόσμου;

Προσωπικα σχολια

Όταν έχεις μεγαλώσει με τη σειρά βιβλίων “Χάρι Πότερ” είναι λογικό να περιμένεις με ανυπομονησία το 8ο βιβλίο της σειράς ” Ο Χάρι Πότερ και το καταραμένο παιδί”. Βέβαια πολλοί από εμάς θα προτιμούσαμε να είναι λογοτεχνικό βιβλίο και όχι η απλή έκδοση του σεναρίου του θεατρικού, καθώς και να έχει γραφτεί εξ ολοκλήρου από την αγαπημένη Τζ.Κ.Ρόουλινγκ.

Δεν είναι ότι δεν αγαπάμε τα θεατρικά ή ότι δεν εκτιμούμε τις συνεργασίες συγγραφέων, απλά το θεατρικό κείμενο με τον τρόπο που δομείται ξενίζει τους αναγνώστες λογοτεχνίας και φυσικά τους στερεί σημαντικά κομμάτια κειμένου, τα οποία αγαπούν να βλέπουν καταγεγραμμένα από την πένα της Ρόουλινγκ.

 

curesd-child

Αυτά δεν είναι άλλα από τις μακροσκελείς περιγραφές, με φράσεις που τόσο στα αγγλικά όσο και στην μεταφρασμένη έκδοση των βιβλίων στα ελληνικά δίδουν στο κείμενο το στίγμα της συγγραφέως, καθώς σε βάζουν στον φανταστικό κόσμο που έπλασε.

Το βιβλίο αυτό αποτελεί κάτι εντελώς διαφορετικό από τα προηγούμενα και σε καμιά περίπτωση δε μπορεί να συγκριθεί με αυτά.

Οι συντελεστες

1.ΤΖ.Κ.ΡΟΟΥΛΙΝΓΚ
Η Τζ. Κ. Ρόουλινγκ είναι η συγγραφέας της επιτυχημένης σειράς του Χάρι Ποτερ, που περιλαμβάνει επτά βιβλία, τα οποία κυκλοφόρησαν μεταξύ του 1997 και του 2007, έχουν πουλήσει περισσότερα από 450 εκατομμύρια αντίτυπα σε περισσότερες από 200 χώρες και έχουν μεταφραστεί σε 79 γλώσσες, ενώ οι κινηματογραφικές τους μεταφορές έσπασαν τα ταμεία σε όλο τον κόσμο. Η συγγραφέας έχει γράψει τρία βιβλία τα έσοδα των οποίων δόθηκαν για φιλανθρωπικούς σκοπούς: Το Κουίντιτς ανά τους αιώνεςΦανταστικά ζώα και πού βρίσκονται και Οι ιστορίες του Μπιντλ του Βάρδου.

Το 2012 άρχισε να λειτουργεί το Pottermore.

Το πρώτο μυθιστόρημα της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ για ενηλίκους, με τίτλο Ένας ξαφνικός θάνατος, εκδόθηκε τον Σεπτέμβριο του 2012 και έγινε τηλεοπτική σειρά από το BBC το 2015.

Τα αστυνομικά της μυθιστορήματα, τα οποία υπογράφει με το ψευδώνυμο Ρόμπερτ Γκάλμπρεϊθ, κυκλοφόρησαν στα ελληνικά το 2013 (Το κάλεσμα του κούκου) και το 2015 (Ο Μεταξοσκώληκας), και πρόκειται να ζωντανέψουν τηλεοπτικά από το BBC One.

2.TZON ΤΙΦΑΝΙ
Ο Τζον Τίφανι, γεννημένος το 1971, είναι Άγγλος θεατρικός σκηνοθέτης. Έχει σκηνοθετήσει διεθνώς αναγνωρισμένες και επιτυχημένες παραγωγές όπως το Black Watch και το Once. Έχει τιμηθεί με Tony Award, Olivier Award, Drama Desk Award και Obie Award.

3.ΤΖΑΚ ΘΟΡΝ

Ο Τζακ Θορν, γεννημένος το 1978, είναι Άγγλος θεατρικός συγγραφέας. Έχει γράψει για το ραδιόφωνο, το θέατρο και για τα τηλεοπτικά σόου Skins, Cast-offs, This Is England ’86, This Is England ’88, This Is England ’90, The Fades, The Last Panthers. Ζει στο Λονδίνο.

Fantastic Βeasts: Το πρικουελ του Χαρι Ποτερ στην μεγαλη οθονη!

Σχόλια