Μουσική ανασκόπηση 2016: Εξελίξεις, μεγάλες αλλαγές και απώλειες. Όλα όσα συνέβησαν στον μουσικό χώρο φέτος!

Το 2016 ήταν ίσως μια από τις καθοριστικές χρονιές στον μουσικό χώρο, γι’ αυτό και αξίζει να κάνουμε αυτή τη μουσική ανασκόπηση 2016. Βλέπετε, επέστρεψαν αρκετοί καλλιτέχνες ακόμα καλύτεροι από πριν (Iggy Pop), εδραίωσαν την θέση τους κάποιοι άλλοι και ακούστηκαν νέες ιδιαίτερες φωνές, που περιμένουμε μέσα στο 2017 λαμπρά πράγματα από αυτές.

Πάνω από όλα, όμως, όλο και περισσότεροι καλλιτέχνες δεν αρκέστηκαν στον μουσικό χώρο, αλλά προώθησαν την δουλειά τους και με άλλα μέσα και γι’ αυτό το λόγο και αξίζει .

Οι καλλιτέχνες μέσα απ’ τα προφίλ τους στα δημοφιλή social media άρχισαν πάλι να επικοινωνούν με το κοινό τους και να μοιράζονται με αυτό σημαντικά γεγονότα της ζωής τους. Δεν προσέγγισαν το κοινό τους μόνο προσωπικά αλλά και κοινωνικά και πολιτικά, αφού οι εκλογές στις ΗΠΑ φέτος εξώθησαν όλο και περισσότερους καλλιτέχνες να μιλήσουν ανοιχτά για τις πολιτικές τους πεποιθήσεις.

Σιγά σιγά φαίνεται ότι η μουσική βιομηχανία κατάλαβε ότι πρέπει να χρησιμοποιήσει το Internet προς όφελός της.

Οι streaming υπηρεσίες πήραν φωτιά και άρχισαν να μετρούν πολύ περισσότερο από ότι πριν σ’ ό,τι αφορά το πόσο καλά «πουλάει» ένα single.

Ας μην ξεχνάμε ότι το “One Dance” του Drake θεωρείτε το τραγούδι που έχει ακουστεί περισσότερες φορές στο Spotify από την ώρα που ξεκίνησε να λειτουργεί.

Και τα σημαντικά γεγονότα για τη μουσική ανασκόπηση 2016 δεν σταματούν εδώ, αφού συγκριτικά με άλλες χρονιές, είδαμε και πολύ λιγότερα ερωτικά σκάνδαλα, που ως σκοπό πάντα είχαν το πρόσκαιρο κέρδος.

Το γεγονός αυτό ήταν σίγουρα κάτι που κανείς δεν περίμενε και σίγουρα σχετίζεται με το ότι οι καλλιτέχνες μοιράζονται πλέον πολύ περισσότερο την ζωή τους μαζί μας.

Οι αλλαγές όμως δεν σταμάτησαν εδώ, αφού άλλαξαν και παραδοσιακοί μουσικοί θεσμοί, όπως το Mercury Prize της Βρετανίας.

Φέτος το βραβείο αυτό το πήρε ο ανεξάρτητος ράπερ της Grime, Skepta, ο οποίος ηχογραφούσε τα τραγούδια του στο υπνοδωμάτιο του. Στο λόγο του μάλιστα δήλωσε ότι δεν θέλει σε καμία περίπτωση να υπογράψει με κάποια δισκογραφική και πως προτιμά να κυκλοφορεί μόνος τους τα τραγούδια του.

Ο Skepta, όμως δεν είναι ο μόνος ράπερ, αφού ο Chance The Rapper είναι υποψήφιος για Grammy. To “Coloring Book”  είναι το πρώτο album που είναι υποψήφιο για Grammy, χωρίς να έχει κυκλοφορήσει σε CD, αλλά μόνο από υπηρεσίες Streaming.

H μουσική βιομηχανία επηρεάστηκε πάρα πολύ και από τις μεγάλες απώλειες του David Bowie, του Prince, αλλά και του George Michael.

Συγκεκριμένα, ο θάνατος του Prince μας θύμισε πόσο πολύ έχουν επηρεαστεί οι σημερινοί καλλιτέχνες από αυτόν, αλλά και David Bowie κατάφερε για άλλη μια φορά να ταυτιστεί με ένα δίσκο του. Ο ίδιος ο Bowie αντιμετώπισε για άλλη μια φορά έναν δίσκο σαν ένα ρόλο κάπως έτσι αντιμετώπισε και τον θάνατό του.

H Beyoncé φέτος είχε ίσως την καλύτερη χρονιά της. Είχε δίπλα της ταλαντούχους συνεργάτες, όπως ο Kendrick Lamar, Τhe Weeknd κ.α. Χρησιμοποίησε υψηλή τεχνολογία, το διαδίκτυο αλλά και την τηλεόραση.

Μάλιστα σ’ ό,τι αφορά την τηλεόραση μέσω του τηλεοπτικού δικτύου του HBO προώθησε μια σειρά από βιντεοκλίπ με τα τραγούδια του δίσκου στα οποία μιλούσε για όλη της την ζωή. Θα μπορούσε κανείς να πει ότι το “Lemonade” είναι ένα έργο τέχνης και δεν είναι το μόνο album που είδαμε το 2016 να κυκλοφορεί με αυτή την μορφή.

Ο Franc Ocean κυκλοφόρησε και αυτός, όπως και η Beyonce, ένα visual album, το “Endless”, τραβώντας πάνω του όλα τα βλέμματα. Συνοδευόταν από μια πολυτελή έκδοση, με editorial μόδας και ποιήματα διάσημων φίλων του, όπως ο Kanye West. (εικόνα)

Το 2016 δεν φέρθηκε πολύ «καλά» στον Kanye West, αφού έχουν συμβεί στην οικογένεια του αρκετά άσχημα πράγματα, σ’ ότι αφορά όμως τη μουσική του πορεία διέπρεψε.

Κυκλοφόρησε το νέο του album με τίτλο “The Life of Pablo”, oργάνωσε την δική του επίδειξη μόδας, έγραψε ποίημα για μεγάλη αμερικανική αλυσίδα fast food, γύρισε βιντεοκλίπ με γυμνούς σωσίες διασήμων, συνέταξε αλλοπρόσαλλα tweets, μπήκε σε ψυχιατρική κλινική και παρ’ όλα αυτά θεωρείται ένας από τους πιο χαρισματικούς παραγωγούς της γενιάς του.

Σχόλια