Βήματα, μουσική, κίνηση. Άλλοι λένε πως είναι η τεχνική και άλλοι το πάθος. Ποιοι είναι οι διάσημοι χορογράφοι που κατάφεραν και τα δύο λοιπόν;

Διάσημοι “μοντέρνοι”

Alvin Ailey

Ένας από τους διασημότερους μαύρους χορογράφους που άφησαν εποχή. Γεννημένος το 1931, έφτασε ψηλά με αρκετά εμπόδια λόγω του χρώματος του. Παρ’ όλα αυτά κατάφερε να δημιουργήσει ένα ξεχωριστό στυλ μοντέρνου χορού που λάτρεψαν πολλοί από τους μαθητές του. Όπως ανέφερε συνεχώς και ο ίδιος θαύμαζε την στάση που έδινε το κλασσικό μπαλέτο στους χορευτές και ήθελε να δείξει αυτήν την μαγεία, κυρίως στα κάτω άκρα των χορευτών, με δόσεις μοντέρνου χορού στις κινήσεις τους .

Martha Graham

Παρέμεινε στην λίστα χορευτών και χορογράφων για περισσότερο από 70 χρόνια. Υπήρξε η πρώτη χορεύτρια που χόρεψε στον Λευκό Οίκο και ταξίδεψε στο εξωτερικό για να εκπροσωπήσει πολιτιστικά δρώμενα.

Δημιούργησε την τεχνική Graham που είναι μία από τις πιο γνωστές παγκοσμίως, καθώς διδάσκεται ακόμα και ξεχωρίζει στην ιστορία του μοντέρνου χορού.

Η αντίθεση της απελευθέρωσης και της συστολής ήταν η κύρια έννοια που ήθελε να μεταδώσει μέσω των χορογραφιών της, και ιδιαίτερα μέσω κινήσεων του σώματος που δημιουργούσαν μία δραματική ένταση.

Χορος: Οι καλυτερες ταινιες των τελευταιων δεκαετιων!

Pina Bausch

Γερμανίδα που έφτασε με υποτροφία στην Νέα Υόρκη και ανέβηκε στις μεγαλύτερες σκηνές χορού. Διάσημοι χορογράφοι, ήταν στην λίστα με τις συνεργασίες της από τα πρώτα της κιόλας βήματα στην χορογραφία.

Είχε έναν ιδιαίτερο τρόπο να διδάσκει τους χορευτές της και να βγάζει από μέσα τους αυτό που ήθελε η ίδια. Δημιουργούσε συναισθήματα σε αυτούς που αντικατοπτρίζονταν στην σκηνή και στον χορό με εξαίσιο τρόπο.

Σκοπός της ήταν η ανάδειξη των σχέσεων των ανθρώπων. Ωστόσο έδωσε αρκετή σημασία και στην αλληλεπίδραση μεταξύ άντρα και γυναίκας, θέμα ταμπού για την τότε εποχή.

Κλασσικό μπαλέτο

George Balanchine

Από τους πιο γνωστούς χορογράφους του 20ου αιώνα γνωστός και ως «πατέρας» του Αμερικάνικου μπαλέτου.

Δημιούργησε πολλές σχολές χορού, είτε δικές του είτε με άλλα γνωστά ονόματα. Στον χώρο της χορογραφίας έμεινε γνωστός για την μουσικότητα που έδινε στις χορογραφίες του κρατώντας παράλληλα την κλασσική μορφή του μπαλέτου.

Σταθερά βήματα με έντονες μουσικές, δημιούργησαν ένα μαγικό αποτέλεσμα που τον έκανε γνωστό και αγαπητό σε όλους.

Marius Petipa

Με Γαλλική και Ρώσικη καταγωγή, είναι ένας από τους πιο σημαντικούς χορογράφους στην ιστορία του μπαλέτου.

Ξεκίνησε ως χορευτής και ταξίδεψε σε πολλές χώρας κάνοντας τα πρώτα του βήματα σε γνωστές σκηνές δείχνοντας από νωρίς την αξία του.

Γρήγορα, άρχισαν να του προσφέρονται θέσεις ως χορογράφος. Η αφοσίωση σου και οι γνώσεις του έδωσαν, δικαιωματικά, τον τίτλο του πιο μεταδοτικού χορογράφου.

Pop Culture – Οι πιο εμπορικοί

Mickael Jackson

Στο άκουσμα και μόνο του ονόματος μας έρχεται μία και μόνο κίνηση στο μυαλό.

Ο Βασιλιάς της Ποπ εκτός των φωνητικών του δυνατοτήτων μας έμεινε γνωστός για τις χορευτικές του ικανότητες και κινήσεις, δίνοντας την δικιά του ταυτότητα στις μουσικές και ποπ χορογραφίες.

Travis Wall

Γνωστός κυρίως μέσω του So You Think You Dance στην Αμερική. Το σύγχρονο και η jazz είναι η ειδικότητες του.

Μετά από την πρώτη του εμφάνιση στο show, και αφού εξέπληξε του πάντες, συνέχισε ως χορογράφος το 2011 κερδίζοντας ένα από τα βραβεία Εmmy για την δουλειά του.

Last but not least

Δεν θα μπορούσαμε να αφήσουμε την Ελλάδα έξω από αυτό το άρθρο. Διάσημοι χορογράφοι με Ελληνική Καταγωγή  έχουν διακριθεί τόσο εγχώρια όσο και διεθνώς.

Ξεχωρίζουμε τον Αντώνη Φωνιαδάκη.

Ξεκίνησε να χορεύει από τα 14 του και στα 18 του έφτασε στην Αθήνα για να κερδίσει μία θέση στην κρατική σχολή χορού. Υποτροφίες και διακρίσεις στο εξωτερικό έλαβαν θέσεις στην ζωή του αμέσως.

Έχει δημιουργήσει ομάδα χορού στην Lyon αλλά παράλληλα δουλεύει χορογραφίες σε όλο τον κόσμο. Όπως έχει αναφέρει ο ίδιος ταξιδεύει συνεχώς και πολλές φορές κάθε βδομάδα βρίσκεται και σε άλλο μέρος.

Του αρέσει η πρόκληση και προσπαθεί να μην αφήνει κάποιες κλασσικές αξίες και έννοιες στον χώρο του χορού να επηρεάζουν την δουλειά του.

Συνεντευξη με τη χορογραφο Μαριλενα Γραφακος

Σχόλια