Ο απόλυτος οδηγός για να μάθεις περί τίνος πρόκειται και πώς μπορείς να συμμετάσχεις και εσύ!

Κοινώς γνωστά ως MUN (ή μουν, όπως τα λέμε εμείς οι περήφανοι Έλληνες), πρόκειται για προσομοιώσεις του οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών για μαθητές λυκείου αλλά κυρίως για προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές.

Η ιδέα είναι ότι καλείσαι να αντιπροσωπεύσεις μια χώρα και τα εθνικά της συμφέροντα σε μια από τις επιτροπές του ΟΗΕ. Ουσιαστικά, παρόμοιες διαδικασίες ακολουθούνται από τα εθνικά Κοινοβούλια και όλους τους διεθνείς οργανισμούς.

Τι χρειάζεται για να πάρεις μέρος:

ΑΓΓΛΙΚΑ

Καλώς ή κακώς, η επίσημη γλώσσα του ΟΗΕ είναι η αγγλική. Οπότε είτε ήδη την κατέχεις είτε το παλεύεις ακόμα, είναι μια υπέροχη ευκαιρία να την εξασκήσεις και να πάρεις, αυτό που λέμε, το «κολλάι».

Από προσωπική εμπειρία, όταν πήγα στο πρώτο μου MUN στο Βουκουρέστι, ντρεπόμουν να αρθρώσω λέξη στα αγγλικά. Περιττό να πω ότι μόλις επέστρεψα από το συνέδριο, μέχρι και όνειρα έβλεπα στα αγγλικά!

ΕΡΕΥΝΑ

Καλά μην τρομάζεις, δεν είναι τίποτα. Στην πραγματικότητα πρόκειται για διάβασμα (κάποιες φορές ατελείωτο), πάνω στην χώρα που σου έχουν αναθέσει, στις πολιτικές της και στα θέματα που θα συζητηθούν στην επιτροπή που έχεις επιλέξει.

Για παράδειγμα, αν σου έχει ανατεθεί η Βραζιλία στο συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με θέμα τα δικαιώματα της γυναίκας, πρέπει να κάνεις μια έρευνα πάνω σε όλα αυτά τα θέματα.

ΚΑΝΟΝΕΣ

Υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες τους οποίους τους μαθαίνεις μέσω επανάληψης και εξάσκησης. Είναι οι λεγόμενοι Rules of Procedure και πάνω σε αυτούς χτίζεται η συζήτηση, αλλά και η τάξη, μέσα στην επιτροπή.

Το θέμα είναι ότι δεν μπορεί να μιλάει όποιος θέλει, όποτε θέλει. Ακολουθώντας αυτούς τους κανόνες, το Προεδρείο της επιτροπής, κατευθύνει τη συζήτηση και επιλέγει ποιος θα μιλήσει και για πόσο χρόνο.

ΔΙΕΘΝΗ ΔΡΩΜΕΝΑ

Το σίγουρο είναι ότι πρέπει να ξέρεις, έστω και λίγο, τι ακριβώς είναι ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών και τι συμβαίνει γενικά στη διεθνή επικαιρότητα. Αυτό, φυσικά, δεν σημαίνει ότι πρέπει να σπουδάζεις κάτι σχετικό με τον τομέα των διεθνών σχέσεων καθώς μπορούν να συμμετάσχουν όλοι οι φοιτητές και μαθητές ανεξαρτήτως του περιεχομένου των σπουδών τους.

Τι θα αποκομίσεις:

ΓΝΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΕΘΝΗ ΔΡΩΜΕΝΑ

Είναι προφανές ότι όταν καλείσαι να μπεις στα παπούτσια ενός διπλωμάτη και ενός αντιπροσώπου μιας χώρας, οι γνώσεις που θα αποκτήσεις σχετικά με τη χώρα αυτή αλλά και τα διεθνή δρώμενα γενικότερα, δεν μπορείς να την αποκτήσεις σε καμία διάλεξη και σε κανένα σεμινάριο.

ΚΑΙΝΟΥΡΙΕΣ ΓΝΩΡΙΜΙΕΣ

Εδώ αρχίζουν και τα καλύτερα. Θα γνωρίσεις περισσότερο κόσμο και από αυτόν που γνώρισες την πρώτη μέρα του πανεπιστημίου. Άτομα από όλες τις γωνιές της Γης θα είναι εκεί για δύο σκοπούς: να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους και… να περάσουν καλά! Εκμεταλλεύσου το!

ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ

Εκτός από την ευκολία που θα αποκτήσεις στο να μιλάς αγγλικά, θα μάθεις να έχεις και περισσότερη αυτοπεποίθηση όταν μιλάς δημόσια σε ένα κοινό. Πολύ σημαντικό και χρήσιμο για το μέλλον!

ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΤΑΞΙΔΙ

Τα MUN γίνονται σε διάφορες πόλεις σε όλες σχεδόν τις χώρες του κόσμου. Με διαφορετικό κόστος βέβαια όσο απομακρύνεσαι από τη χώρα σου αλλά δεν παύει να είναι μια φανταστική ευκαιρία για να ταξιδέψεις στους προορισμούς των ονείρων σου…

Πώς θα συμμετάσχεις:

Εδώ υπάρχουν δύο επιλογές: είτε να επικοινωνήσεις με την ομάδα MUN και προσομοιώσεων του πανεπιστημίου σου, είτε, αν το πανεπιστήμιο σου δεν διαθέτει τέτοια ομάδα, απλά να κάνεις αίτηση σε ένα συνέδριο που σε ενδιαφέρει μόνος σου.

Παρακάτω θα βρεις όλα τα απαραίτητα link για να βρεις ένα MUN στο οποίο θα ήθελες να συμμετάσχεις:

 

Σχόλια