Ένας Χρήσιμος Οδηγός για Erasmus στο Joensuu της Φινλανδίας!
1. Λίγα λόγια περί διαδικασίας
Πρέπει να είστε προετοιμασμένοι πως θα τρέξετε πολύ. Και πριν φύγετε και όταν έρθετε (σ.σ. για την αναγνώριση των μαθημάτων). Όσοι έχουν πάει Erasmus θα γνωρίζουν ήδη πως όλη η διαδικασία βαρύνει τους ώμους σας. Θα τρέξετε για τα δικαιολογητικά και ίσως χρειαστεί να κυνηγήσετε και λίγο τη γραμματεία του τμήματός σας, τουλάχιστον στο δικό μου τμήμα έτσι έγινε (σ.σ. Νομική). Προσοχή στις προθεσμίες υποβολής αιτήσεων κυρίως του Πανεπιστημίου υποδοχής.
2. Joensuu, Finland
Το Joensuu είναι μία πόλη βορειότερα της πρωτεύουσας (Helsinki). Είναι αρκετά μικρή αλλά αυτό δεν έχει σημασία, τελικά. Η φύση της είναι εκπληκτική. Τα δάση, τα ποτάμια και οι λίμνες, τοπία που δε συναντάς συχνά στις ευρωπαϊκές πόλεις, θα γίνουν η γλυκεία σας συνήθεια. Επιπλέον αν πάτε χειμερινό εξάμηνο θα δείτε το πόσο όμορφα αλλάζει η εποχή από φθινόπωρο σε χειμώνα και θα προσαρμοστείτε πιο εύκολα στον κρύο-παγωμένο καιρό.
3. Πού θα μείνεις
Δύο είναι οι εστίες που υπάρχουν εκεί. Το JoensuuElli στο οποίο σε παραπέμπει και το πανεπιστήμιο και το Riverside Residence. Το JoensuuElli είναι μια ιδιωτική εταιρεία που έχει φοιτητικές εστίες σε όλη την πόλη. Τους ερασμίτες τους τοποθετεί κατά κύριο λόγο σε δύο περιοχές. Το Latolankatu και το Karjamentie 4, 6 και 10. Είναι 4km μακριά απ’ το κέντρο της πόλης δηλ. περίπου 15-20 λεπτά με το ποδήλατο (10 λεπτά με το λεωφορείο). Είναι συγκροτήματα πολυκατοικιών με διαμερίσματα. Το κάθε διαμέρισμα έχει συνήθως 3 δωμάτια με κλειδαριά, κοινό μπάνιο, τουαλέτα και κουζίνα. Το laundry είναι κοινό για όλο το συγκρότημα και βρίσκεται στο ισόγειο, όπως και η σάουνα.
ΠΡΟΣΟΧΗ ανεξάρτητα από το εξάμηνο που θα πάτε θα νοικιάσετε το δωμάτιο ένα μήνα πριν την έναρξη του εξαμήνου. Για παράδειγμα το χειμερινό εξάμηνο ξεκινάει 1η Σεπτεμβρίου. Το σπίτι θα το ζητήσετε από τον Αύγουστο. Αν δεν το κάνετε δε θα βρείτε και θα μείνετε σε δωμάτιο ξενοδοχείου για τον πρώτο μήνα με άλλα 2 άτομα και με τη διπλάσια τιμή (όπως εγώ). Όσο γρηγορότερα κάνετε αίτηση τόσο το καλύτερο. ΠΡΟΣΟΧΗ συνήθως τα παραχωρούντα δωμάτια είναι επιπλωμένα. Αν δεν είναι κοιτάξτε εδώ μήπως βρείτε δωρεάν αντί να αγοράζετε και να πουλάτε φεύγοντας.
Η άλλη λύση είναι το Riverside. Βρίσκεται στο κέντρο της πόλης οπότε η τοποθεσία του βολεύει περισσότερο. Ωστόσο, είναι σαν παλιό ξενοδοχείο. Τα δωμάτια του είναι δίκλινα ή μονόκλινα (πιο λίγα) και αρκετά μικρά σε σύγκριση με του JoensuuElli που είναι τεράστια. (Εγώ είχα και καναπέ στο δωμάτιό μου). Επιπλέον, έχει κοινή κουζίνα με ψυγειάκια ανά δωμάτιο και κοινό laundry. ΠΡΟΣΟΧΗ να προσέξετε τα δικαιολογητικά που σας ζητάει να στείλετε με την αίτηση διαφορετικά δεν κοιτάζουν καθόλου το email σας (έτσι έχασα και το Riverside και κατέληξα στο ξενοδοχείο). Και αυτή η εστία έχει σάουνα.
4. Μιλώντας για διασκέδαση
Λόγω του μεγέθους της πόλης οι επιλογές για διασκέδαση με την έννοια που την έχουμε συνηθίσει εμείς (clubs, bars κτλ) είναι ελάχιστες. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν μπορείτε να περάσετε υπέροχα και χωρίς αυτές. Έχει 2 clubs που μπορείτε να πάτε το Kerubi και το αξέχαστο bepop, και το λέω αξέχαστο γιατί εκεί θα πάτε αρκετές φορές δεδομένου ότι είναι το μόνο που κλείνει σχετικά αργά (03:00). Τετάρτη και Κυριακή έχει και free entrance. Τις άλλες μέρες μπαίνετε δωρεάν αν πάρετε το ειδικό βραχιολάκι πριν τις 00:00.Έχει ένα bowling club το Cosmic με λίγο διαστημικό design, μια pub (60s palevers) και άλλη μία δίπλα στο Riverside. Εγώ τουλάχιστον αυτά γνώρισα. Επειδή, τα ποτά σ’ αυτά τα λίγα μαγαζιά που ανέφερα δεν είναι και ο, τι καλύτερο (εκτός απ’ τις μπύρες) και επιπλέον δεδομένου των εξόδων που τρέχουν λόγω Erasmus λίγο ακριβά (πχ σφηνάκι 5,5 ε), συνηθίζονται τα pre-drinking parties όπου μαζεύεστε στο διαμέρισμα κάποιου, πίνετε ποτά που αγοράζετε απ’ την κάβα (Alko), παίζεται και κάνα παιχνιδάκι και μετά πετάγεστε και bepop. Συχνά οργανώνονται εκδηλώσεις μέσω ESN για International Students όπως το International Dinner, το Halloween Party, τo Get to Know Each Other Party και διάφορα τέτοια. Η νυχτερινή ζωή πάει κάπως έτσι. Αυτά που έχουν περισσότερη πλάκα είναι οι συγκεντρώσεις που γίνονται στα σπίτια είτε για χαλαρό φαγητό είτε για ποτό.
5. Οι ασχολίες την υπόλοιπη μέρα
Αφήνοντας έξω τις ώρες του Πανεπιστημίου, των εργασιών και του διαβάσματος έχετε πολλά άλλα πράγματα να κάνεις κατά τη διάρκεια της μέρας. Μέσω του ESN, του Student Union και του Sykettä. Το Sykettä είναι κάτι σαν σύλλογος με αθλήματα και δραστηριότητες πληρώνοντας μια μικρή συνδρομή (35 ευρώ για ένα εξάμηνο, 66 ευρώ για έναν χρόνο). Εδώ μπορείς να βρεις ό, τι σε ενδιαφέρει. Από ποδόσφαιρο μέχρι Ιππασία ή Πατινάζ. Έχει μερικές καφετέριες όπως το Leppäsen cafe και φυσικά «το γαλλικό» που δεν έχω ιδέα πώς λέγεται στην πραγματικότητα αλλά μπορώ να σας κατευθύνω να πάτε. Μπορείς ακόμα να πας και στο σινεμά Tapio. Το εισιτήριο κοστίζει 9 ευρώ. Πολύ διαδεδομένες είναι επίσης οι πεζοπορίες ή αλλιώς hiking και το BBQ στο δάσος (ναι, επιτρέπεται).
6. Ψώνια και φαγητό
Συγκριτικά με την Ελλάδα το φαγητό και τα ψώνια δεν είναι ακριβότερα. Θα έλεγα είναι στις ίδιες τιμές. Έχει 4 supermarkets. Το K-market, το S-market, το Lidl που είναι ένα 15λεπτο με το ποδήλατο απ’ το πανεπιστήμιο και το Prisma που είναι απέναντι απ’ το Lidl, και είναι πολυκατάστημα. Το K-market που βρίσκεται στο κέντρο είναι η μικρή εκδοχή του Prisma. Θα βρεις μέσα και λευκά είδη, ηλεκτρονικά, ρούχα, παπούτσια, παιχνίδια κτλ. Σ’ αυτό που λογικά θα πηγαίνεις είναι το S-market γιατί βρίσκεται παντού. Πάνω κάτω έχουν όλα τις ίδιες τιμές.
Για ψώνια (ρούχα, παπούτσια κτλ) μπορείς να πας στο μοναδικό εμπορικό που έχει εκεί το Iso myy. Έχει και H&M αν θες κάτι πιο γνώριμο και οικονομικό.
7. ESN
Είναι μια πάρα πολύ βοηθητική ομάδα. Οποιοδήποτε πρόβλημα έχετε να πάτε οπωσδήποτε εκεί, θα σας βοηθήσουν. Είναι σε άμεση συνεργασία με το πανεπιστήμιο και πραγματικά μπορούν να σας βρουν λύση. Μπορείτε να γίνεται και μέλος αν θέλετε. Αν είστε ήδη στην Ελλάδα, θα ξέρετε πως λειτουργεί και ποια είναι η φιλοσοφία τους. Μέλος στο Student Union θα γίνεται οπωσδήποτε. Αυτοί σας δίνουν τη φοιτητική κάρτα με την οποία έχετε εκπτώσεις σχεδόν παντού αλλά και δωρεάν ιατρική περίθαλψη. Μπορεί να αναρωτηθείτε «τι μπορεί να γίνει σε τρεις μήνες ώστε να χρειαστώ γιατρό» αλλά σας λέω μόνο ότι εγώ πήγα 3 φορές. Η συμμετοχή για ένα εξάμηνο είναι 75 ευρώ + 5 ευρώ προμήθεια τράπεζας.
Φυσικά δεν μπορώ να μη μιλήσω για τα 3 ταξίδια που κάνουν. Lapland, St. Petersburg, Pirates of the Baltic Sea Cruise. Φυσικά μπορείτε να πάτε και μόνοι σας σε όλα αυτά αν οργανωθείτε καλά και έχετε και καλή παρέα. Εγώ πήγα στα δύο πρώτα. Και στα δύο πέρασα υπέροχα αλλά αν έχετε τη δυνατότητα να βγάλετε Visa για Ρωσία ώστε να μείνετε παραπάνω και να πάτε και Μόσχα να το κάνετε. Αυτά τα ταξίδια είναι Once in a Lifetime και αξίζει να τα κάνετε σωστά. Αξίζει επίσης να επισκεφθείτε και το εθνικό πάρκο Koli.
8. Οι Φινλανδοί
Θα εντυπωσιαστείτε με την ευγένειά τους, τα αγγλικά τους, την οδική τους παιδεία, τη σχέση τους με την τεχνολογία, το σεβασμό στα άτομα με ειδικές ανάγκες και στους ηλικιωμένους. Είναι ένας λαός που πρέπει να γνωρίσετε. Επίσης πίνουν πολύ, αλλά είναι άκακοι. Όταν εννοώ πίνουν εννοώ τύφλα αλλά είναι μια συνηθισμένη εικόνα γι’ αυτούς. Δεν το θεωρούν κακό.
9. Το πανεπιστήμιο, University of Eastern Finland
Θα γνωρίσετε την οργάνωση που λείπει απ’ το ελληνικό πανεπιστήμιο. Όλα κυλούν σαν το ρολόι. Τα πάντα. Δε θα δυσκολευτείτε καθόλου. Οι καθηγητές απαντούν σε emails, είναι υπομονετικοί να σε ακούσουν και ευγενικοί. Η γραμματεία επίσης. Το Campus θα σας αφήσω να το εξερευνήσετε μόνοι σας. Θα σας πως μόνο πως κάθε Building έχει εστιατόριο μέσα που τρως με 3,50 ευρώ γεύμα. Το Carelia Building έχει επιπλέον και τη βιβλιοθήκη.
Θα χρησιμοποιείτε το ποδήλατο για 2 λόγους. Πρώτον, βολεύει. Η πόλη είναι μικρή και η μεγαλύτερη απόσταση που ίσως χρειαστεί να κάνετε είναι 30 λεπτά. Δεύτερον, η μηνιαία κάρτα για λεωφορείο κοστίζει 45 ευρώ ενώ η μία διαδρομή 3,4 ευρώ. Ωστόσο, όταν χιονίσει είναι αρκετά risky να χρησιμοποιείς το ποδήλατο. Γλιστράει αρκετά οπότε είτε πρέπει να προσέχετε μη σπάσετε κάνα πλευρό ή να αγοράσετε την κάρτα. Το καλό είναι ότι ο μήνας μετράει από τότε που τη βγάζεις. Οπότε αν πούμε ότι την βγάζεις 18 Νοεμβρίου θα λήξει 18 Δεκεμβρίου πράγμα που βολεύει ανάλογα με το χιόνι.
Tips:
- Για φοιτητές Νομικής. Αν δε θες να πληρώσεις μεταφραστικό μπορείς να μεταφράσεις μόνος σου και να στο επικυρώσει ο υπεύθυνος καθηγητής σου, ως δικηγόρος.
- Καλύτερο να πάτε με διαβατήριο. Είναι επίσημο διεθνώς αναγνωρισμένο έγγραφο. Με την ελληνική ταυτότητα σας κοιτούν περίεργα και μπορεί να μην σας δώσουν αλκοόλ ή να μην σας αφήσουν να μπείτε σε club. Κάνει και το drivers license. Όσοι ενδιαφέρεστε για Ρωσία, είναι απαραίτητο το διαβατήριο.
- Δε χρειάζεται να ανησυχείς για τη γλώσσα. Ξέρουν όλοι άπταιστα αγγλικά και θα είσαι πραγματικά άτυχος αν πετύχεις κάποιον που δεν μιλάει.
- Να ξέρετε πως οποιαδήποτε συναλλαγή κάνετε στην τράπεζα θα σας κρατάει προμήθεια. Αν έχετε cash card θα σας βολέψει πολύ. Την χρησιμοποιούν παντού ακόμα και για 0,5 λεπτά. Θα σας λύσει τα χέρια.
- Μην ξεχάσεις να δείχνεις παντού την φοιτητική κάρτα. Έχουν έκπτωση σε αρκετά πράγματα.
Για οποιαδήποτε πληροφορία ή βοήθεια μπορείτε να μου στείλετε. Anytime. Και μην ξεχνάτε: Η Φινλανδία δεν είναι Σκανδιναβία.